svarer 
Lea Wermelin

Miljø- og Fødevareudvalget spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvorvidt det er muligt at pålægge landbruget den restiriktion, at man alene må sprøjte med glyfosat, hvis man bruger en marksprøjte med gps-teknologi

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 33, Spørgsmål 3
Vil ministeren redegøre for, hvorvidt det er muligt at pålægge landbruget den restiriktion, at man alene må sprøjte med glyfosat, hvis man bruger en marksprøjte med gps-teknologi, hvormed man undgår utilsigtet sprøjtning? Og vil ministeren samtidig oplyse, om det er muligt at yde tilskud til marksprøjter?

Svar fra fredag den 20. marts 2020
Der kan i henhold til EU-retten ikke pålægges restriktioner i godkendelsen af sprøjtemidler, hvis der er vist sikker anvendelse for mennesker og miljø, dvs. ingen uacceptable effekter. Miljøstyrelsen har vurderet, at den nuværende anvendelse af glyphosat på markarealer ikke udgør en uacceptabel risiko for sundhed eller miljø.

Der er ikke en støtteordning til direkte tilskud til marksprøjter, men der er mulighed for at få støtte til projekter om udvikling og fremme af brug af præcisionsteknologi til udbringning af sprøjtemidler gennem Partnerskab om Præcisionssprøjtning. Partnerskabet så dagens lys i 2018, og formålet er både reduktion af forbrug og belastning af sprøjtemidler og at opnå hurtigere og mere effektiv udvikling af løsninger samt øget ibrugtagning af eksisterende løsninger. Det gælder egentligt sprøjteudstyr, brug af data fra droner og satellitter, men også andre teknologiske løsninger til mekaniske ukrudtsbekæmpelse som for eksempel lugerobotter. Det har i flere år været muligt at få støtte til sprøjteteknikudstyr gennem miljøteknologiordningen under Landdistriktsprogrammet. I 2020 er støttemidlerne til miljøteknologi prioriteret til miljøvenlig staldteknologi.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00