Katrine Robsøe
 svarer 
Simon Kollerup

Katrine Robsøe (R) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om varslede og uvarslede kontrolbesøg

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 122, Spørgsmål 7
Hvor mange kontrolbesøg, heraf antal uvarslede kontrolbesøg, er gennemsnitligt gennemført årligt de seneste år, og hvor mange kontrolbesøg, heraf uvarslede kontrolbesøg, forventes gennemført om året efter lovforslagets vedtagelse? Og vil ministeren kommentere den forventede ændring i antallet af kontrolbesøg, herunder i forhold til forbrugertilliden?

Svar fra mandag den 18. maj 2020
På nuværende tidspunkt har Sikkerhedsstyrelsen uddelegeret kontrolopgaven til den selvejende institution Force Technology. For årene 2018 og 2019 har Force Technology hvert år gennemført 424 tilsyn efter den nuværende lov på området, hvor de fleste har været uvarslede.

Det fremadrettede antal kontrolbesøg, varslede såvel som uvarslede, er ikke fastlagt på nuværende tidspunkt. Antallet af kontrolbesøg vil blive planlagt på baggrund af ønsker fra branchen samt anmeldelser, som Sikkerhedsstyrelsen modtager fra interessenter eller forbrugere.

Flere tiltag i lovforslaget har til formål at styrke forbrugertilliden fremadrettet. Den risikobaserede kontrol, som Sikkerhedsstyrelsen foreslår, skal netop værne om forbrugernes sikkerhed. Dette gøres ved at målrette kontrollen imod de virksomheder, der vildleder forbrugerne. Det følger af retssikkerhedslovens §5, stk. 1, at kontrolbesøg skal varsles. Kravet om varsling kan dog ifølge lovens §5, stk. 4 fraviges i tilfælde, hvor der er bestyrket mistanke om, at muligheden for at opdage snyd forspildes, hvis kontrolbesøget varsles på forhånd. Endvidere får Sikkerhedsstyrelsen med lovforslaget mulighed for at udføre anonym kontrol i fysiske butikker og på hjemmesider, hvilket er med til at sikre en effektiv kontrolvirksomhed, der i sidste ende gerne skulle komme forbrugerne til gode.

0:000:00