Karina Adsbøl
 svarer 
Astrid Krag

Karina Adsbøl (DF) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om en forælder der er sigtet for at have slået sin partner ihjel, kan få midlertidigt frataget forældremyndigheden over eventuelle fælles børn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 15, Spørgsmål 3
Vil ministeren oplyse, om en forælder, der er sigtet for at have slået sin partner ihjel, kan få midlertidigt frataget forældremyndigheden over eventuelle fælles børn, og vil ministeren i benægtende fald sikre, at man skal have mulighed for at fratage den sigtede forældremyndigheden i den periode sagen verserer, og indtil der er faldet dom, så f.eks. familie eller pårørende kan have forældremyndigheden?

Svar fra torsdag den 26. november 2020
”Vil ministeren oplyse, om en forælder, der er sigtet for at have slået sin partner ihjel, kan få midlertidigt frataget forældremyndigheden over eventuelle fælles børn, og vil ministeren i benægtende fald sikre, at man skal have mulighed for at fratage den sigtede forældremyndigheden i den periode sagen verserer, og indtil der er faldet dom, så f.eks. familie eller pårørende kan have forældremyndigheden?” Svar:

Lad mig starte med at understrege, at alle afgørelser om forældremyndighed skal træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet. Myndighederne skal også have fokus på, at afgørelserne skal medvirke til at sikre barnets trivsel og beskytte barnet mod vold eller anden behandling, der udsætter barnet for skade eller fare, herunder at være vidne til vold.

Uddybende kan jeg oplyse, at forældreansvarsloven indeholder en bestemmelse om placeringen af forældremyndigheden i situationer, hvor den ene forælder har slået den anden forælder ihjel, og forældrene havde fælles forældremyndighed.

I den situation skal der altid tages stilling til, om det er bedst for barnet, at forældremyndigheden forbliver hos den efterlevende forælder – dvs. den forælder, der har slået den anden forælder ihjel, eller om det er bedst for barnet, at en anden får forældremyndigheden. Afgørelse træffes bl.a. på grundlag af formodningsreglen i § 4 a i forældreansvarsloven. Denne bestemmelse indeholder en klar formodning for, at en forælder, der har slået den anden forælder ihjel, ikke fortsat har forældremyndigheden over barnet, medmindre det er bedst for barnet ikke at ændre forældremyndigheden.

Under behandlingen af sagen kan der træffes en midlertidig afgørelse om forældremyndigheden, og der er derfor mulighed for at bestemme, at den efterlevende forælder under behandlingen af sagen ikke skal have forældremyndigheden, men at en anden skal have forældremyndigheden.

En sag om forældremyndighed kan i disse situationer indledes, selvom den efterlevende forælder alene er sigtet for at have slået den anden forælder ihjel, dvs. inden der er afsagt endelig dom i straffesagen.

Der er således allerede i forældreansvarsloven taget højde for, at en forælder, der er sigtet for at have slået den anden forælder ihjel, kan få frataget forældremyndigheden over børnene samtidig med, at en anden får forældremyndigheden.
0:000:00