Egil Hulgaard
 svarer 
Dan Jørgensen

Egil Hulgaard (K) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om Energinet kan involvere sig i udrulning og ejerskab af fibernet til danske øer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 99, Spørgsmål 2
Kan Energinet involvere sig i udrulning og ejerskab af fibernet til danske øer? I benægtende fald, kan det da indarbejdes i lovforslaget?

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
Energinet kan i dag udleje overskydende kapacitet i Energinets bredbåndskabler og nedlægge bredbåndskabler eller tomrør i forbindelse med nedgravning af Energinets elkabler. Der henvises til svar på spørgsmål 1. Energinet kan ikke ud over dette involvere sig i udrulning og ejerskab af fibernet.

Et bredt flertal i folketinget står bag teleforliget fra 2018, hvor et af grundprincipperne er, at udrulningen af mobil og bredbånd skal ske på markedsmæssige vilkår, drevet af en privat telebranche. Energinet er som bekendt et statsligt selskab og har andre opgaver.

Selvom der er god mobil- og bredbåndsdækning i Danmark sammenlignet med resten af EU, er der stadig lokale områder, hvor der ikke er adgang til hurtigt bredbånd eller god mobildækning. Regeringen drøfter disse udfordringer med teleforligskredsen inden udgangen af 2020.

Endvidere har regeringen taget initiativ til at fastsætte krav til mobildækningen (mobilt bredbånd) ved den kommende frekvensauktion, som forventes afholdt i marts 2021. 122 lokale områder med dårlig dækning er omfattet af dette dækningskrav.

På denne baggrund vil det efter min opfattelse ikke være hensigtsmæssigt at søge at udvide Energinets aktiviteter på dette område.
0:000:00