Kim Valentin
 svarer 
Morten Bødskov

Kim Valentin (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om det er korrekt, at PVC-afgifterne ikke har nogen nævneværdig effekt på miljø, sundhed og provenu

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 68, Spørgsmål 3
Vil ministeren oplyse, om det er korrekt, at PVC-afgifterne ikke har nogen nævneværdig effekt på miljø, sundhed og provenu?

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
Bortskaffelsen af pvc giver problemer i affaldshåndtering grundet dets indhold af klor, som ved forbrænding danner et restprodukt i form af forurenet kalk, som skader naturen.

Den forurenede kalk skal deponeres som farligt affald.

Dertil kommer, at nogle ftalater er hormonforstyrrende og kan påvirke forplantningsevnen. Den foreslåede pvc-afgift vil kunne bidrage til at indfri målet om at reducere mængden af skadelige stoffer, som danskerne udsættes for.

Forbruget af blød pvc med ftalater er i de senere år, til en vis grad, aftaget, blandt andet som følge af EU-regulering, samt øgede muligheder for substitution til alternative materialer. Dog anvendes der stadig problematiske ftalater, ligesom der er negative miljømæssige effekter forbundet med affaldshåndteringen af pvc.

Den foreslåede pvc-afgift har således til formål at øge incitamentet til anvendelse af andre materialer og derved reducere mængden af blød pvc, som forbrændes eller deponeres, samt reducere anvendelsen af ftalater.

0:000:00