Kim Valentin
 svarer 
Morten Bødskov

Kim Valentin (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, hvilke faglige omstændigheder der har ændret sig siden sidste gang, at Folketinget debatterede PVC-afgifter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 68, Spørgsmål 5
Da PVC-afgifterne blev afskaffet den 1. januar 2019 fremgik det gentagne gange af bemærkningerne til lovforslaget, at der ikke ville kunne ses nogle nævneværdige miljøeller sundhedsmæssige konsekvenser - bl.a. med henvisning til forskellige former for EU-regulering og udfasningen af problematiske ftalater. Vil ministeren oplyse, hvilke faglige omstændigheder der har ændret sig siden sidste gang, at Folketinget debatterede PVC-afgifter, når nu bl.a. miljø og sundhed bliver brugt som argumenter for at genindføre afgifterne?

Svar fra mandag den 7. december 2020
Formålet med den foreslåede pvc-afgift er bl.a. at reducere mængden af pvc, som forbrændes eller deponeres, fordi bortskaffelsen af pvc giver problemer i affaldshåndteringen, da pvc indeholder klor, som ved forbrænding medvirker til en væsentlig forøgelse af restprodukter, som er skadelige i naturen.

Der er fortsat pvc, der bortskaffes med restaffaldet, ligesom pvc ikke systematisk frasorteres på alle sorteringsanlæg, og derfor ender en del af pvc-affaldet stadig på de danske affaldsforbrændingsanlæg. Der kan være enkelte specifikke anvendelser, hvor pvc i dag er et teknisk godt valg, men hvor afgiften kan give en tilskyndelse til at udvikle alternativer for at undgå miljøbelastning ved affaldsbehandlingen.

Den foreslåede pvc-afgift har også til formål at øge incitamentet til at anvende andre blødgørere end ftalater, da nogle ftalater er hormonforstyrrende og kan påvirke forplantningsevnen. Der er taget et skridt på vejen væk fra anvendelsen af ftalater ved, at særligt fire problematiske ftalater er blevet forbudte i EU’s REACH-forordning, samt bedre muligheder for at substituere til alternative materialer. Der eksisterer dog stadig mange andre ftalater, som potentielt kan være skadelige.

Regeringen og partierne bag Finanslovsaftalen for 2020 har klart tilkendegivet, at der skal sættes ind over for den massive plastforurening og mindske de enorme mængder af affald. En genindførelse af pvc-afgiften vil bidrage til opfyldelsen af denne mål.

0:000:00