Om  
Jens Okking

Dødsfald: Skuespiller og fhv. MEP Jens Okking (78)

Den prisvindende skuespiller og tidligere politiker Jens Okking er død. Han blev 78 år og var omgivet af familien i sine sidste timer.

Christian Juhl Mølgaard

Søndag morgen kl. 6.05 sov Jens Okking stille ind.

"Vores dejlige far fik en fredfyldt afslutning på et fantastisk liv, og nu er han med egne ord rejst i forvejen."

Sådan skriver familien i en udtalelse til offentligheden søndag.

Jens Okking var autodidakt skuespiller og blev i 1960 knyttet til Studenterscenen i Aarhus og 1963-65 til Aarhus Universitets teaterværksted og til Aarhus Teater.

I 1966 stiftede han og Kaspar Rostrup avantgardeteatret Vestergade 58, og sæsonen 1968/69 var han leder af Jomfru Ane Teatret, hvor han instruerede og spillede i Jens August Schades Myggestikket.

Som filmskuespiller debuterede han i Oktoberdage i 1970, og han modtog i løbet af karrieren tre Bodil-statuetter for sine præstationer på film og tv.

Okking kunne med sin kropslige tyngde og sit umiddelbart renfærdige ansigt spille med farlighed, styrke og brutalitet især på film, men både der og på teatret også med varme, soliditet, ydmyghed og sårbarhed. Med sit både tillidsvækkende og frygtindgydende korpus skabte han sig en særlig position i dansk film og teater.

Han medvirkede i utallige teaterforestillinger og flere end 40 film.

Blandt de mange mindeværdige roller er eksempelvis hans kriminalassistent i filmen Strømer fra 1976, der i 1987 resulterede i tv-serien Een gang strømer.

I Skytten fra 1977 spillede han en karakter, der skød folk i protest mod åbningen af et atomkraftværk. I en scene fra filmen, der er gået over i den danske filmhistorie, rettede Okking, der havde lagt sig til rette på toppen af Rigshospitalet, sigtekornet mod datidens helt store danske fodboldstjerne, Allan Simonsen.

På selvsamme hospital husede han i 1994 og 1997 som portøren Bulder, der mere eller mindre frivilligt måtte hjælpe sin mor, fru Drusse, med at opklare mordgåden om Mary fra Skelhøje i Riget I og II.

Jens Okking var desuden politisk engageret. Indtil 1994 var han socialdemokrat, og i 1999 blev han valgt ind i Europa-Parlamentet for Junibevægelsen. En tiltagende EU-skepsis fik ham i 2002 til at skifte til Folkebevægelsen mod EU.

I 2004 blev han atter medlem af Socialdemokratiet, men han valgte dog at indstille sit politiske virke efter at være blevet ramt af en blodprop. Som 74-årig flyttede han på plejehjem.

Jens Okking efterlader sig seks voksne børn og otte børnebørn. Efter eget ønske vil han blive bisat fra Marmorkirken fredag 26. januar kl. 13.

Kilde: Den Store Danske, Gyldendals teaterleksikon

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Okking

Skuespiller og fhv. MEP

0:000:00