Om  
Helle Krunke
Michael Kistrup
Ole Spiermann

Granskningskommission nedsat: Se medlemmerne, der skal undersøge minksagen

Landsdommer Michael Kistrup, professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann er udpeget til granskningskommissionen, der skal undersøge beslutningsprocesserne bag aflivningen af danske mink. 

Tre jurister er udpeget til granskningskommissionen af minksagen. 
Tre jurister er udpeget til granskningskommissionen af minksagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Folketingets nye granskningsudvalg har nu udpeget medlemmerne af den kommission, der skal granske efterårets minkaflivninger i Danmark. Valget er faldet på Michael Kistrup, Helle Krunke og Ole Spiermann, hvor Kistrup bliver formand for kommissionen. 

Det skriver Folketinget i en pressemeddelelse.

Alle medlemmerne af kommissionen er jurister i forskelligt virke. Michael Kistrup er landsdommer ved Østre Landsret og tidligere ekstern lektor i proces ved Københavns Universitet. Helle Krunke er professor og centerchef ved Centre for European and Comparative Legal Studies ligeledes på Københavns Universitet, og Ole Spierman er advokat og leder af Bruun & Hjejles procesafdeling. 

Udvalget har samtidigt besluttet, at der skal foretages to advokatundersøgelser af politiets brug af et såkaldt "action card" i forbindelse med aflivning og nedgravning af mink. Det er endnu ikke oplyst, hvem der skal stå for advokatundersøgelserne.  

Nyt parlementarisk redskab
I kommissoriet fremgår det, at "granskningskommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb og for alle relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i beslutningen og udførelsen af beslutningen om, at alle mink i Danmark som led i indsatsen til bekæmpelse af covid-19 straks skulle aflives."

Granskningskommissionen er et nyt parlamentarisk redskab, der skal arbejde hurtigere end de undersøgelseskommissioner, vi tidligere har set. Det fortæller Folketingets formand, Henrik Dam Christensen (S):

"Med granskningen af minksagen skriver Folketinget historie. Det er første gang, vi bruger et nyt parlamentarisk redskab til en sag, der har påkaldt sig kritisk opmærksomhed. Den nye undersøgelsesform betyder blandt andet, at Folketinget selv formulerer opgaven og udpeger medlemmerne af kommissionen." 

Styrker Folketingets funktion
Karsten Lauritzen (V), der er formand for Granskningsudvalget og har nedsat kommissionen, glæder sig over det nye format, der ikke kun skal bruges i minksagen, men mange sager fremover. 

"Jeg er glad for, at alle Folketingets partier støtter at gennemføre den første undersøgelse efter de nye retningslinjer. Med det nye format har vi lagt rammerne for, hvordan fremtidige undersøgelser kan forløbe i en organiseret proces, og brudt med princippet om, at skiftende regeringer undersøger sig selv. Det styrker Folketingets vigtige funktion med at føre kontrol med den til enhver tid siddende regering," siger Karsten Lauritzen. 

Granskningsudvalget vil fremover skulle foretage forundersøgelser af sager, som medlemmer ønsker at få belyst. Udvalget kan vælge at benytte en allerede kendt undersøgelsesform eller, som i dette tilfælde, anvende den nye granskningskommission.

Kommissionen er som nævnt ingen dømmende myndighed og skal en minister stilles til ansvar for noget, der blotlægges i kommissionens undersøgelse, skal Folketinget efterfølgende gå videre med sagen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Krunke

Professor, PhD, Jur Dr. h.c. (Lund), leder af Centre for European and Comparative Legal Studies (CECS), Det Juridiske Fakultet, Københavns Uni., President of the International Association of Constitutional Law (IACL)
cand.jur. (Københavns Uni. 1999), ph.d. (Københavns Uni. 2003)

Michael Kistrup

Landsdommer, Østre Landsret
cand.jur.

Ole Spiermann

Advokat (H), partner og formand, Bruun & Hjejle
Cand.jur. (København Uni. 1998 ), ph.d. (Cambridge Uni. 2000)

0:000:00