Om  
Michael Bang Petersen
Christina Egelund

Professor skal stå i spidsen for ny magtudredning

Michael Bang Petersen er blevet udpeget som forskningsleder for den nye magtudredning, der skal skabe viden om demokratiets tilstand i Danmark.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Jonas Fredborg

Når den to årtier gamle såkaldte magtudregning skal opdateres, bliver det med Michael Bang Petersen i spidsen. Han er nemlig blevet udpeget som projektets forskningsleder af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Michael Bang Petersen er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. Han er i offentligheden særligt kendt for sit arbejde som forskningsleder for HOPE-projektet, der undersøgte danskernes adfærd under coronaepidemien.

Nu skal han altså stå i spidsen for Danmarks nye magtudredning, der har til formål at skabe forskningsbaseret viden om demokratiets tilstand og vilkår for de demokratiske processer.

Det er særligt den teknologiske udvikling, der har fundet sted siden seneste slutrapport i 2003, der er årsagen til, at et enigt Folketing valgte at afsætte 20,8 millioner kroner til at opdatere magtudredningen.

"Der er sket meget med den demokratiske samtale siden de sociale mediers ankomst. De vestlige demokratiers styreform er under angreb af kræfter, der spreder propaganda og misinformation. De problemer gør det vigtigt, at vi tør se fordomsfrit på magten og demokratiets tilstand," udtaler uddannelses- og forskningsministeren.

Projektet forventes at være færdiggjort inden for fem år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Bang Petersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Uni. (politisk psykologi), forskningsleder for Folketingets Magtudredning 2,0
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004), ph.d. (2007)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00