Debat

DF: Ringe retssikkerhed skal ikke være en god forretning for kommuner

DEBAT: Det vrimler med fejl i kommunernes sager på handicapområdet, men det koster dem desværre ikke noget som helst at lave dem. Grotesk nok kan det i nogle tilfælde være rentabelt for kommunerne at begå fejl, skriver Karina Adsbøl.

DF har op til flere gange foreslået, at give borgerne økonomisk kompensation i de sager, hvor de af Ankestyrelsen har fået medhold, skriver Karina Adsbøl (DF). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
DF har op til flere gange foreslået, at give borgerne økonomisk kompensation i de sager, hvor de af Ankestyrelsen har fået medhold, skriver Karina Adsbøl (DF). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Adsbøl (DF)
Socialordfører 

Der var en. Der var to. Der var tre. Der var fire. Der var fem. Og jeg kunne blive ved. For det vrimler desværre med dem. Fejlene i sager på handicapområdet.

Faktisk er vi helt oppe på, at kommunerne har lavet fejl i hver anden af de handicapsager, der ender hos Ankestyrelsen. Jeg gentager: hver anden.

Isolerer vi det til kun at kigge på voksenhandicapområdet, så er det faktisk næsten halvdelen af alle sager, der rammer bordet hos Ankestyrelsen, som Ankestyrelsen vurderer til at være forkert. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Man skal da ikke være professor for at se, at der er noget helt galt her.

Jeg ved ikke, hvorfor eller hvordan det kan lykkedes kommunerne at lave så mange fejl på området. 

Nogle af sagerne, der har ramt Ankestyrelsens bord, handlede om borgere, der havde fået frataget sin hjælper. Det kan vi som samfund simpelthen ikke være bekendt.

Karina Adsbøl (DF), Socialordfører

Men det koster heller ikke kommunerne noget som helst at lave dem. Grotesk nok kan det faktisk i nogle tilfælde være ret rentabelt for kommunerne at lave disse fejl. For imens en sag står på, så modtager borgeren ingen hjælp fra kommunen. 

Det betyder altså, at kommunen rent faktisk sparer penge i de mange måneder, som  det tager borgeren at få sin sag igennem systemet. Og det er lang tid.

Fejl skal have konsekvenser
I nogle tilfælde kan en sag faktisk stå på i over et år. Jeg kan kun gisne om, hvor frustrerende det må være at blive tvunget til at leve uden fuldstændig nødvendig hjælp. 

Nogle af sagerne, der har ramt Ankestyrelsens bord, handlede om borgere, der havde fået frataget sin hjælper.

Det kan vi som samfund simpelthen ikke være bekendt.  

I Dansk Folkeparti mener vi ikke, at det skal kunne betale sig at lave fejl. Og vi vil slå hårdt ned på dem. For kommunerne skal gøre sig umage for at undgå at lave dem, og derfor skal det simpelthen have en konsekvens, når fejlene laves. 

Dansk Folkeparti har op til flere gange foreslået, at give borgerne økonomisk kompensation i de sager, hvor de af Ankestyrelsen har fået medhold. 

Læs også

På den måde sikres det også, at kommunerne ikke ser en økonomisk gevinst ved at fratage borgeren deres nødvendige hjælp. Det skal med andre ord være en dårlig forretning at lave fejl.

Jeg savner handling fra ministeren. Gad vide, hvor mange flere fejl, der skal laves, før den kommer? 

Siden 2013 er det gået en vej, og det er den forkerte. Så kære Astrid Krag, kom nu lige på banen. Vi kan ikke lade det stå til længere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper