Her kan udsatte bevise deres kunnen

SOCIALSTAFET: Den socialøkonomiske virksomhed Råd og Dåd forsøger at skabe nye arbejdsmuligheder for de mennesker, som har svært ved at passe ind på arbejdsmarkedet. Læs her, hvordan og hvem der er den næste modtager af 'socialstafetten'.

Formålet med projektet var at inddrage borgere, der af den ene eller anden grund var "faldet" udenfor arbejdsmarkedet. Det skulle være en mulighed for at vise at de duede til noget, gennem meningsfyldt beskæftigelse, til gavn og glæde, både for individet og for lokalsamfundet.

Rasmus Højen
Projektleder hos Råd og Dåd
Fakta

Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012. 

Foreløbige modtager af stafetten:
Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren i Holstebro Kommune
Youth Explore - Eksperiment
TV-Glad
Udsatsen
Place de Bleu
Kulturgyngen
Daghøjskolen FOKUS

Af Rasmus Højen
Projektleder hos Råd og Dåd, Brovst.

I starten af 90'erne var der en gruppe af borgere i Skovsgård området, som udpræget manglede meningsfyldt beskæftigelse. Samtidig var der en del borgere, primært ældre, som havde brug for en håndsrækning til forskellige praktiske opgaver såsom hus, have og så videre.

Der var også et voksende behov for et sted, hvor mennesker, som sad hjemme og producerede et eller andet kreativt, kunne mødes om deres interesser samt forsøge at sælge noget af det. Ligesom Skovsgård Hotel havde brug for en lokal leverandør af økologiske friske grøntsager.

En gruppe af borgere fra lokalområdet startede med baggrund i disse behov Råd og Dåd-butikken i en gammel bagerbutik i Skovsgård i 1994.

Nye muligheder for arbejde

Formålet med projektet var at inddrage borgere, der af den ene eller anden grund var "faldet" uden for arbejdsmarkedet. Det skulle være en mulighed for at vise, at de duede til noget, gennem meningsfyldt beskæftigelse til gavn og glæde både for individet og for lokalsamfundet.

Et initiativ, som man må sige, er lykkedes til fulde, og som med nu snart 30 år på bagen virkeligt har bevist sin berettigelse i samfundet.

Resultater
I dag beskæftiger den socialøkonomiske virksomhed Råd og Dåd cirka 25 medarbejdere ansat på særlige vilkår. Derudover har virksomheden en bred gruppe af frivillige; fem ordinært ansatte, to skånejobbere samt cirka 10 unge i særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU).

Projektet er bredt organiseret i et socialøkonomisk netværk, økologiske interesseorganisationer, lokale foreninger m.m. Råd og Dåd er hyppigt besøgt, både af enkelt personer og større grupper fra ind- og udland, som bruger projektet som inspirator til lignende tiltag.

Og stafetten går til...
Næste modtager af stafetten må være Hertha. Hertha er en "landsby" i Galten ved Århus, hvor 120 mennesker - heraf 20 sent udviklede - bor og lever sammen i et bæredygtigt levefællesskab med høj grad af selvforsyningsprincippet inden for fødevarer m.m.
 

0:000:00