Debat

Kirkens Korshær: Corona har været et forstørrelsesglas på godt og ondt

DEBAT: Coronakrisen har tydeliggjort udfordringerne for socialt udsatte, men også vist en interesse og bekymring for samfundets udsatte fra landets politikere, skriver Kirkens Korshærs chef. 

Hvis man lever på gaden eller i skoven, er det et stort problem med noget så simpelt som at få strøm til at holde liv i den nu så livsvigtige telefon, skriver Kirkens Korshærs chef. 
Hvis man lever på gaden eller i skoven, er det et stort problem med noget så simpelt som at få strøm til at holde liv i den nu så livsvigtige telefon, skriver Kirkens Korshærs chef. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Christiansen 
Chef, Kirkens Korshær

Når hele landet er sendt hjem, bliver det meget tydeligt, hvis man ikke har et hjem. Når gaderne er mennesketomme, bliver det også sværere at få penge til dagen og vejen. Der er ingen flasker at samle, og ingen at sælge hjemløseavisen til.

Livet som socialt udsat er ikke nemt i Danmark. Og slet ikke under coronakrisen. Hverdagen har ændret sig. De steder, man plejer at komme; hvor de kender en, hvor man har sit netværk og fællesskab, har været lukket eller lagt om.

Alt det, der var svært før corona, er blevet ekstrasvært.

Når man lever et liv, hvor man er afhængig af hjælp fra sådan nogle som os for at få pengene til at række, så er en stabil, streamingvenlig forbindelse ikke lige på toppen af prioriteringslisten.  

Helle Christiansen
Chef, Kirkens Korshær

Det er som at sætte sin tilværelse under en lup. Pludselig bliver det smertelige meget tydeligt.

I Kirkens Korshær har vi været kritisk funktion. Vi har altså haft nødåbent i det sociale arbejde over hele landet. Vi har været kreative med, hvordan vi har kunnet holde fast i kontakten til brugerne. Være der, som vi altid har været. Men på nye måder.

Varmestue to-go
Eksempelvis varmestue to-go. Altså en åben dør, hvor vi – i stedet for varme hænder og åbne arme – har tilbudt åbne ører og varme hjerter. Hvor vi har kunnet give den allermest basale omsorg og dække de mest basale behov.

Netop fordi vi havde relationerne i forvejen, har vi kunnet omstille os hurtigt, så vi også i krisen har kunnet møde brugerne i deres behov.

De varmestuer, hvor man også kan sove, har vi gjort, hvad vi kunne, for at bevare det normale. Også selvom der pludselig var færre pladser og meget langt imellem madrasserne. På trods af afstandsmarkeringer, hidsig rengøring og håndsprit.

Glæde og overskud i en presset hverdag
Vi har kontakt med mange forskellige, socialt udsatte. Nogle kæmper med hjemløshed, andre med misbrug, fattigdom, ensomhed, fysisk og/eller psykisk sygdom.

Mange kæmper med en eller flere ting samtidig. De har alle sammen haft helt basale behov for mad, og når alle børn var hjemme, har der været behov for kontakt med inspiration til stimulering og aktivitet.

Derfor er vi kørt ud med mad- og aktivitetskasser til børnefamilier. De har været med til at give glæde og overskud i en presset hverdag.

Internetforbindelse er ikke topprioritet
Vores normale, sociale arbejde drejer om fællesskab. Vi dyrker det, fordi vi ser den styrke, fællesskabet giver den enkelte og gruppen. Alt det har vi måttet omdefinere. Hvordan skaber vi fællesskab hver for sig?

Det kræver vel ikke andet end en internetopkobling, tænker mange måske. Og det er lige præcis pointen.

Læs også

Når man lever et liv, hvor man er afhængig af hjælp fra sådan nogle som os for at få pengene til at række, så er en stabil, streamingvenlig forbindelse ikke lige på toppen af prioriteringslisten.

Ingen strøm på gaden 
Vores digitale hangouts for ungeklubberne skulle altså starte et helt andet sted. Hvis man lever på gaden eller i skoven, er det et stort problem med noget så simpelt som at få strøm til at holde liv i den nu så livsvigtige telefon.

Der er ikke lige strømudtag i skoven eller på gaden, og alle de steder, man normalt ville gå hen, er lukkede. Ingen biblioteker, ingen storcentre – og i alt for lang tid – heller ingen offentlige toiletter.

Derfor har vi haft rotationsordninger på powerbanks og ekstra run på vores toiletter rundt omkring. I en periode så meget, at vi entrerede med festivaltoiletter for at kunne møde behovet.

Lydhøre politikere
Forstørrelsesglasset, som coronatiden er, har også haft betydning for vores samarbejde med politikere – både i kommuner, regioner og på Christiansborg.

Overalt har vi mødt oprigtig interesse med en rørende keren om socialt udsattes vilkår under pandemien. Mange har strakt sig langt og hjulpet os, så vi kunne hjælpe. Det er blevet til særaftaler, hjælpepakker, akutpuljer.

Det vil jeg godt takke for. Og også tak for den fortsatte opmærksomhed på, at vi er midt i en svær økonomisk situation i civilsamfundet. En situation, vi nok heller ikke kommer ud af lige foreløbig.

Forstørrelsesglasset har vist de fibre, vores samfundsnet er vævet af. De må ikke briste, for så falder mennesker helt igennem.

Dokumentation

Temadebat: Hvad kan socialområdet lære af coronakrisen? 

Ensomhed. Frygt for smittespredning. Efterspørgsel efter karantænepladser til hjemløse. Sociale organisationer, hvis blandingsøkonomi ikke har passet til de økonomiske hjælpepakker.   

Coronakrisen har åbenbaret en række udfordringer på socialområdet, men nye løsninger er også opstået i kaosset.  

Hvordan skal de langvarige udfordringer, skabt af coronakrisen, løses? Og hvad kan socialområdet lære af coronakrisen? 

Det giver centrale aktører deres bud på i de kommende uger på Altinget Social.    

Her er aktørerne:    
  • Ask Svejstrup, sekreteriatsleder, Sand 
  • Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne 
  • Brian Dybro (SF), rådmand, Beskæftigelses- og socialforvaltningen, Odense Kommune 
  • Eyvind Vesselbo, kultursociolog, tidligere socialordfører for Venstre 
  • Helle Christiansen, chef, Kirkens Korshær 
  • Mads Bilstrup, formand, Dansk Socialrådgiverforening 
  • Morten Skov Mogensen, generalsekretær, KFUM's Sociale Arbejde 
  • Thorstein Theilgaard, generalsekretær, Bedre Psykiatri 
  • Vibe Klarup, formand, Rådet for socialt udsatte.  

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.    
 
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.    

Debatindlæg kan sendes til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Christiansen

Fhv. chef, Kirkens Korshær
cand.theol. (1984)

0:000:00