Debat

Socialpædagogerne: Overlad trygt mere handlefrihed til fagpersoner

DEBAT: Coronakrisen har lært os, at samfundet trygt kan overlade mere kompetence og handlefrihed til de faglige miljøer, skriver Socialpædagogernes formand. 

Under coronakrisen har vi oplevet civilsamfundsaktører bidrage med eksempelvis tilbud om frirum til udsatte børn – gode og nyttige bidrag, skriver Socialpædagogernes formand. 
Under coronakrisen har vi oplevet civilsamfundsaktører bidrage med eksempelvis tilbud om frirum til udsatte børn – gode og nyttige bidrag, skriver Socialpædagogernes formand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benny Andersen
Formand, Socialpædagogerne

Mange har lidt under coronakrisen. Rejser, fester, fødselsdage er aflyste, og hverdagen ser for mange danskere ganske anderledes ud med både hjemmearbejde og – skole.

Dag for dag nærmer vi os nu en forsigtig åbning af hele samfundet, og det er allerede blevet tid til at kigge tilbage og blive klogere.

Med vores mere end 39.000 socialpædagoger, som stort set alle har været på arbejde i første geled under coronakrisen, så har Socialpædagogerne mange førstehåndsberetninger. Og de er tydelige.

Derudover har vi lært, at vi skal være bedre til at sikre en integration af det sociale og sundhedsfaglige område.

Benny Andersen
Formand, Socialpædagogerne

Den offentlige sektor og de offentligt ansatte er det robuste fundament, som har sikret, at vi i Danmark er godt på vej gennem coronakrisen.

Enorm vilje til omstilling
Mens sundhedsvæsenet har sikret behandling af de syge, så har socialpædagogerne holdt hånden under de udsatte borgere, så ingen er blevet ladt i stikken på socialområdet.

Takket være et meget stort og fintmasket offentligt sikkerhedsnet er det sikret, at færrest muligt socialt udsatte har lidt unødigt.

Landets socialpædagoger – og selvfølgelig også de andre faggrupper, som har arbejdet i første geled – har løbet stærkt. Hver eneste time i døgnet er der blevet tænkt kreativt for at kunne komme til at yde den nødvendige støtte overfor de mennesker i landet, som har allermest brug for tryghed, nærvær og ro.

På det sociale område har der været en enorm vilje og evne til at tage ansvar og gennemføre de nødvendige omstillinger med kort varsel. Og det har alt sammen kun været muligt, fordi der er en høj faglighed, en effektiv organisering og en god portion lokal handlefrihed til at indrette sig efter ændrede forhold.

Silotænkning er ikke gangbart
Vi har samtidig oplevet civilsamfundsaktører bidrage med eksempelvis tilbud om frirum og kreativitetspakker til udsatte børn – alt sammen som gode og nyttige bidrag til det fagprofessionelle arbejde i sikkerhedsnettet.

Læs også

Dét har coronakrisen lært os.

Vi har også lært, at samfundet trygt kan overlade mere kompetence og handlefrihed til de faglige miljøer. Det giver ganske enkelt bedre faglige løsninger, når man lokalt kan beslutte sig for at rykke musikundervisningen udendørs, indføre rumpeknus eller oprette krammekonto.

Derudover har vi lært, at vi skal være bedre til at sikre en integration af det sociale og sundhedsfaglige område.

Eksempelvis når Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen har forskellige corona-hotlines, hvor den ene ikke svarer på spørgsmål vedrørende socialområdet, og den anden ikke svarer på spørgsmål om værnemidler eller sundhedsrelaterede emner.

Coronakrisen har tydeligt vist, at silotænkning ikke er gangbart, og vi skal helt fra top til bund sikre et meget tættere samarbejde med respekt for, at det sociale område ikke er - eller skal være - en pendant til sundhedsområdet.

Dokumentation

Temadebat: Hvad kan socialområdet lære af coronakrisen? 

Ensomhed. Frygt for smittespredning. Efterspørgsel efter karantænepladser til hjemløse. Sociale organisationer, hvis blandingsøkonomi ikke har passet til de økonomiske hjælpepakker.   

Coronakrisen har åbenbaret en række udfordringer på socialområdet, men nye løsninger er også opstået i kaosset.  

Hvordan skal de langvarige udfordringer, skabt af coronakrisen, løses? Og hvad kan socialområdet lære af coronakrisen? 

Det giver centrale aktører deres bud på i de kommende uger på Altinget Social.    

Her er aktørerne:    
  • Ask Svejstrup, sekreteriatsleder, Sand 
  • Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne 
  • Brian Dybro (SF), rådmand, Beskæftigelses- og socialforvaltningen, Odense Kommune 
  • Eyvind Vesselbo, kultursociolog, tidligere socialordfører for Venstre 
  • Helle Christiansen, chef, Kirkens Korshær 
  • Mads Bilstrup, formand, Dansk Socialrådgiverforening 
  • Morten Skov Mogensen, generalsekretær, KFUM's Sociale Arbejde 
  • Thorstein Theilgaard, generalsekretær, Bedre Psykiatri 
  • Vibe Klarup, formand, Rådet for socialt udsatte.  

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.    
 
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.    

Debatindlæg kan sendes til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

0:000:00