Ældre Sagens direktør på ældretopmødet: "Jeg frygter en humanitær krise"

Problemstillingen om rekrutteringen i ældresektoren er alvorlig. Derfor vil Ældre Sagens direktør have en task force med ministeren i spidsen.

<div>Arkivfoto. "Hvis ikke vi får den arbejdskraft, som er helt nødvendig til ældreområdet, så er jeg bange for, at der kommer en humanitær krise," sagde Bjarne Hastrup&nbsp;på årets ældretopmøde.</div>
Arkivfoto. "Hvis ikke vi får den arbejdskraft, som er helt nødvendig til ældreområdet, så er jeg bange for, at der kommer en humanitær krise," sagde Bjarne Hastrup på årets ældretopmøde.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Hvis ikke, der sker noget med rekrutteringen på ældreområdet, så går det galt. 

Sådan lød et af hovedpunkterne fra Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup allerede fra morgenstunden, da han sammen med blandt andet social- og ældreminister Astrid Krag (S), åbnede årets ældretopmøde torsdag. 

"Hvis ikke vi får den arbejdskraft, som er helt nødvendig til ældreområdet, så er jeg bange for, at der kommer en humanitær krise," sagde han og påpegede desuden, at den danske befolkning, hverken har tillid til, at ældre får den nødvendige pleje eller at kvaliteten i denne pleje er god.

Samtidig talte han om, at mange hjemmehjælpsmodtagere sjældent kommer ud af deres hjem, og at de ikke får gjort ordentlig rent. 

"Det er en ganske alvorlig baggrund. Derfor er mit største ønske at få tilstrækkeligt med arbejdskraft," sagde han og vendte derefter blikket fra forsamlingen foran ham og mod Astrid Krag, hvorefter han kom med en opfordring til regeringen: 

"Jeg ønsker mig, at regering etablerer en task force til fremskaffelse af arbejdskraft til ældresektoren," sagde han og tilføjede, at han gerne ser det samme initiativ etableret på et lokalt niveau, og at det er vigtigt, at temaerne fra ældremødet ikke blot bliver undersøgt og glem igen, men at det bliver udlevet i kommunerne.

"Der er ikke nogen strategi eller politik, der er noget værd, hvis man ikke sætter ressourcer bag," sagde han.

Relationen skal tilbage i højsædet
Også social- og ældreminister Astrid Krag talte ved topmødets åbning. Her understregede hun, at en af politikernes centrale opgaver er at sørge for, at der er en bund under velfærden, så pengene følger med i takt med at andelen af ældre stiger, mens løsningerne skal findes lokalt. 

"Vi skal ikke detailstyre ældreplejen fra Christiansborg. Det kan vi ganske enkelt ikke," sagde hun og stillede blandt andet spørgsmålet, hvordan vi som samfund er endt der, hvor systemet og systemets behov kommer før de ældre.

"For mange steder er ældreplejen kommet for langt væk fra det allervigtigste, nemlig tiden til omsorg og relation. Vi bruger for meget tid i ældreplejen på det forkerte. De ting, der kan måles og krydses af i et skema," sagde hun og erkendte, at man i folketinget, kommunalbestyrelsen og forvaltningerne ofte har reageret med nye procesregler eller dokumentationskrav, når det, hun kaldte for "triste enkeltsager" om borgerne, har været fremme i medierne. 

Ministeren understregede desuden, at relationen mellem de ældre, de pårørende og medarbejderen er noget af det vigtigste i ældreplejen, og at den i øjeblikket er presset.

"At finde ud af, hvordan vi får relationen tilbage i højsædet, må være en af kerneopgaverne for os i dag," sagde Astrid Krag.

En af måderne, det skal ske på, er ifølge ministeren, at politikerne skal blive bedre til at give  medarbejderne og lederne i ældreplejen muligheden for at yde den omsorg, hjælp og pleje, som de ældre har brug for.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00