Debat

Apotekerforeningen: Apotekerne kan bidrage til forebyggelse af medicinfejl

DEBAT: Apotekerne rummer unikke ressourcer og kan i et samarbejde med resten af sundhedsektoren løfte et større ansvar for forebyggelse af medicinfejl, mener Anne Kahns, Danmarks Apotekerforening.

Apotekerneforenigen mener, at et samarbejde på tværs af sundhedsektoren og med inddragelse af apotekerne kan forbygge nogle af de fejlmedicineringer, som mange danske patienter er ofre for. 
Apotekerneforenigen mener, at et samarbejde på tværs af sundhedsektoren og med inddragelse af apotekerne kan forbygge nogle af de fejlmedicineringer, som mange danske patienter er ofre for. Foto: Colourbox
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Kahns
Formand for Danmarks Apotekerforening

Sundhedssektoren er under hårdt pres. Plejepersonalet løber stærkt, og risikoen for fejl er overhængende, når det samme antal hænder skal tage sig af stadig flere
opgaver. Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse kalder i sit debatindlæg 8. maj forebyggelse for ”et spørgsmål om liv og død”. Det er en meget bogstavelig sandhed, når det drejer sig om medicinfejl. Der sker nemlig i snit 10 medicinrelaterede dødsfald om dagen.

Et af de områder, hvor der hyppigt opstår medicinfejl, er i forhold til ældre patienter, der bruger flere forskellige slags medicin. Op mod 40 procent af alle indlæggelser af ældre på medicinske afdelinger er medicinrelaterede. Halvdelen af dem kan forebygges.

Apotekerne er en unik ressource
En af måderne, hvorpå man kan forebygge medicinfejl, er ved at lade apotekspersonale spille en større rolle i medicinhåndtering.
På alle apoteker i Danmark findes farmaceuter, der har siddet på universitetets skolebænk i mange år. Samtidig kommer hele 94 procent af danskerne på apoteket mindst en gang om året. Kombinationen af den høje faglighed og den store kontaktflade gør apotekerne til en unik ressource, vi som samfund bør udnytte i større grad.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Inspirerende samarbejde mellem hospice og apotek
Der findes allerede gode eksempler på inddragelse af apotekerne i medicinhåndtering. Et af dem kommer fra Sønderjylland, hvor et hospice har ansat farmaceuter fra det lokale apotek i Haderslev. Farmaceuterne holder øje med den enkelte patients medicinering, vejleder personalet om medicin og bestyrer stedets medicinlager. Det har gjort, at hospicets sygeplejersker har fået mere tid til det, de er bedst til: at pleje patienterne. Samtidig har det skabt en stor tryghed for både patienterne og de ansatte, at en lægemiddelekspert er med i medicinhåndteringen. 

Eksemplet fra det sønderjyske hospice bør tjene som inspiration for hele den danske plejesektor. Der er brug for at styrke medicinkendskabet hos plejepersonalet på bosteder og plejehjem, så risikoen for fejl minimeres, og medarbejderne kan føle sig trygge og rustede til det daglige arbejde med beboernes lægemidler.

Kommuner og regioner bør i højere grad tænke apotekerne ind som en integreret del af deres forebyggelse af medicinfejl.

Anne Kahns
Formand, Danmarks Apotekerforening

Tænk apotekerne ind i forebyggelsen
I kraft af farmaceuters specialuddannelse inden for medicin er det oplagt at inddrage apotekerne flere steder i kommunernes og regionernes forebyggelsesarbejde. En måde at gøre det på er via medicingennemgange. Ved en medicingennemgang vurderer en apoteksfarmaceut medicinen for den enkelte patient: om den medicinske behandling er hensigtsmæssig, om der er problemer med bivirkninger, og om medicinen bruges korrekt og sikkert. Farmaceuten videreformidler resultatet til den behandlingsansvarlige læge, som kan gennemføre eventuelle ændringer.

Kommuner og regioner bør i højere grad tænke apotekerne ind som en integreret del af deres forebyggelse af medicinfejl. På den måde kan apotekerne være med til at styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og skabe tryghed for borgerne.

I fællesskab kan vi sikre, at medicinfejl i fremtiden slår færre ihjel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kahns

Medlem, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1990), ph.d. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1993), diplomuddannelse i offentlig ledelse (SDU 2000)

0:000:00