Debat

Debat om medicinmangel: Udvid apotekernes beføjelser og spar lægens tid

DEBAT: Ofte vil patienten kunne spare en tur til lægen, hvis apotekerne får lov at udlevere præparater i en anden styrke end ordineret, skriver Apotekerforeningen.

Fra apotekernes side kan vi ikke løse selve problemet med, at der mangler medicin, skriver Anne Kahns.
Fra apotekernes side kan vi ikke løse selve problemet med, at der mangler medicin, skriver Anne Kahns.Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Kahns
Formand for Danmarks Apotekerforening

Hen over sommeren har det trukket store overskrifter, at Danmark – ligesom resten af Europa – af og til løber tør for visse typer lægemidler.

Emnet er i dag omdrejningspunkt for et stormøde, hvor Lægemiddelstyrelsen har inviteret centrale aktører til at drøfte problemet og om muligt finde løsninger på det.

Fra apotekernes side kan vi ikke løse selve problemet med, at der mangler medicin. Det er en problemstilling, der går ud over landets grænser, og løsningen skal findes internationalt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men vi kan være med til at afbøde nogle af de uheldige situationer, som borgerne står i, når de på apoteket får besked om, at medicinen er i restordre. 

Apotekerne skal have udvidet beføjelserne
Ofte kan vi finde et andet præparat med de samme indholdsstoffer, eller vi kan finde en anden pakningsstørrelse. Men vi vil gerne kunne gøre endnu mere. Derfor er mit forslag, at apotekerne får udvidet deres beføjelser.

Afslutningsvist vil jeg gerne advare mod, at man gør problemet større, end det er. Der ryger mange tal igennem luften, når det gælder mangel på lægemidler.

Anne Kahns
Formand for Danmarks Apotekerforening

Hvis lægen eksempelvis har skrevet en recept på et lægemiddel med 50 milligram, men denne styrke er i restordre, vil vi gerne have lov til at udlevere lægemidlet i en anden styrke, hvis den er tilgængelig.

Selvfølgelig med udtrykkelig instruktion om, hvordan borgeren skal sikre den rette dosering af medicinen.

Lægemidlet kan også være i restordre som tablet, men på hylden som mikstur, som vi kan udlevere i stedet for. Eller der kan være et lægemiddel med et andet indholdsstof, men samme virkning, som patienten kan få.

Alt dette kræver i dag, at vi sender patienten tilbage til lægen. Men hvorfor ikke spare såvel læge som patient for denne ekstra arbejdsgang?

På apotekerne er vi lægemiddeleksperter og har fået autorisation som behandlerfarmaceuter. Derfor er det oplagt at følge det engelske eksempel, hvor man i år har valgt at øge apotekets beføjelser til at hjælpe patienten ud af en knibe.

Og så kan jeg i øvrigt kun bakke op om det forslag, som andre har stillet om, at lægerne allerede i forbindelse med, at de skriver recepten, skal kunne se, om et lægemiddel er i restordre. Så kan de undgå det.

Læs også

Det er utilfredsstillende at afvise patienter
Afslutningsvist vil jeg gerne advare mod, at man gør problemet større, end det er. Der ryger mange tal igennem luften, når det gælder mangel på lægemidler.

Men faktisk er det kun 2 af 100 besøg på landets apoteker, som ender med, at borgeren ikke får den medicin, vedkommende er kommet for.

Og i langt de fleste tilfælde kan vi tilbyde borgeren at komme tilbage dagen efter og få den efterspurgte medicin.

Det hører trods alt til sjældenhederne, at en hel lægemiddelgruppe er i restordre, og at der overhovedet ikke er nogle alternativer.

Vi lavede en optælling i sidste måned, som viste, at omkring 25 lægemiddelgrupper var løbet helt tør for medicin. Det vil sige, at både det originale produkt var i restordre sammen med alle kopiprodukterne.

Det var dog relativt få af disse lægemidler, hvor manglen udgjorde en decideret trussel mod patientsikkerheden.

Men selvom det ikke er så ofte, vi må afvise en patient med besked om, at medicinen er i restordre, er det selvfølgelig utilfredsstillende, og det risikerer at skabe utryghed hos patienten – ikke mindst, hvis det er et lægemiddel, der er vigtigt i forhold til patientens sygdom.

Derfor håber jeg, at vi på torsdagens møde i Lægemiddelstyrelsen kommer lidt nærmere en løsning på, hvordan vi kan blive bedre til at håndtere situationen med det stigende antal restordrer.

På apotekerne har vi i hvert fald et forslag til, hvad vi kan gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kahns

Medlem, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1990), ph.d. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1993), diplomuddannelse i offentlig ledelse (SDU 2000)

0:000:00