Forligsmanden udsætter konflikten igen

OK18: Forligsmanden udsætter konflikten i fjorten dage mere. Topforhandlere tvivler på, at hun vælger at bruge hele perioden.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

"Jeg har i dag – efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd – besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger”. Sådan skriver forligsmand Mette Christensen i en pressemeddelelse.

Maratonforhandlingerne, der begyndte tirsdag klokken 10, endte altså ikke med en aftale.

Det vil sige, at strejken kan begynde 8. maj og lockouten 12. maj, hvis ikke parterne når hinanden inden for de næste fjorten dage.

Forhandlingerne genoptages fredag
Men ifølge formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, kommer forhandlingerne ikke til at vare yderligere fjorten dage.

”Jeg tror ikke, at vi skal forhandle i fjorten dage. Jeg tror, vi skal forhandle på fredag, og det er det,” siger han til TV 2 og henviser til, at Mette Christensen allerede har indkaldt parterne til forhandlinger igen fredag. Den betragtning deler hans kollega Dennis Kristensen, formand for FOA, som ifølge TV 2 mener, at det har været godt for parterne at have noget tid hver for sig inden tirsdagens forhandlinger.

Ifølge statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), har parterne haft nogle rigtig gode forhandlinger, selvom hun ærgrer sig over, at det ikke blev til en aftale i denne omgang.

Flere eksperter har tidligere peget på, at det er sjældent, at forligsmanden udskyder konflikten med yderligere fjorten dage, medmindre at der er sket et afgørende gennembrud. Ifølge regionernes forhandlingsleder, Anders Kühnau, tyder udsættelsen på, at parterne kan nå hinanden.

”En udskydelse er tegn på, at forligsmanden vurderer, at der er mulighed for et forlig. Det er tilfredsstillende, for vi håber og tror på en løsning. Afstanden mellem parterne er ikke stor nok til at retfærdiggøre en omfattende konflikt," siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Frokostpausen er næsten løst
Parterne har tavshedspligt om forhandlingerne i forligsinstitutionen, men FOA’s formand, Dennis Kristensen, kunne alligevel ikke holde helt tæt, da han kom ud onsdag morgen.

Han siger, at parterne er meget tæt på en aftale om frokostpausen, som har været den ene af tre knaster. Så er der spørgsmålet om løn og en aftale om lærernes arbejdstid, og her er Dennis Kristensen også forsigtig optimist.

”Jeg tror, der er noget bevægelse på vej fra arbejdsgiverne,” siger han til TV 2.

Ifølge TV 2 ifølge Berlingske kom de tre arbejdsgiverorganisationer kort efter midnat med det, der blev betegnet som et sidste tilbud til lønmodtagerne med en lønforhøjelse på 8 procent over tre år. Det oprindelige tilbud lå på 7,9 procent, men lønmodtagerne har tidligere forlangt 8,2 procent.

Derudover holdt arbejdsgiverne fast i lærernes årsnorm, mens man var klar til at skrive retten til betalt frokostpause ind i overenskomsten, hvis man fik modydelser. Lønmodtagerne sagde nej til tilbuddet, og nu forhandles der så videre fredag.

Læs også

Ny tilgang gav nyt håb
Spørgsmålene om den betalte frokostpause, lærernes arbejdstid og lønrammen er forhold, der går på tværs af den offentlige sektor. Derfor valgte forligsmanden at indkalde alle parterne til samlede forhandlinger tirsdag.

Det gav fornyet optimisme blandt topforhandlerne, der alle så frem til den nye tilgang, inden de gik ind til forhandlingerne.

”Når vi har forhandlet på vores område, har der været et spøgelse i rummet, der hed frokostpausen, som vi ikke rigtig kunne håndtere. Det, at vi er der alle sammen, kan være med til, at vi sammen kan give os det sidste ryk,” sagde KL's topforhandler Michael Ziegler (K), inden han tirsdag gik ind til forhandlingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024