Debat

Ny debat: Hvorfor er høreapparatsområdet plaget af lange ventetider?

DEBAT: Skal man have et høreapparat i det offentlige, risikerer man at vente længe. Nogle steder er ventetiden flere år. Hvorfor er det sådan? Og hvordan løser vi problemet? Det har Altinget spurgt en række debattører om. Mød panelet her.

Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har evalueret høreapparatsområdet, efter at området undergik en stor reform i 2013.

Den evaluering viser, at der er alt for lang ventetid, hvis man skal have udleveret et høreapparat i det offentlige. Helt op til 122 uger. 

Variationen i ventetiden på tværs i landet er dog også et problem. Nogle steder er det muligt at få udleveret et høreapparat efter 20 uger i det offentlige, hvilket står i skærende kontrast til maks.-ventetiden på 122 uger.

Derfor må der være muligheder for at forbedre sig de steder, hvor ventetiden er lang, påpeger fungerende sundhedsminister, Karen Ellemann (V).

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derudover er der mulighed for at få op til 6400 kroner i tilskud fra staten, hvis man i stedet vælger at købe et høreapparat fra de private udbydere. På den måde undgår man de lange ventelister i det offentlige.

Men eftersom ventetiderne fortsat er lange, vil Karen Ellemann igangsætte en undersøgelse af, om den mulighed er godt nok oplyst til borgerne.

Altinget har på baggrund af evalueringen bedt en gruppe debattører pointere, hvad de mener, der er det største problem på området, samt hvad politikerne skal gøre for at rette op på problemerne.

Mød panelet her:

Kirsten Ilkjær
Formand for Foreningen af praktiserende speciallæger (FAPS). Er speciallæge i psykiatri og har derudover studeret filosofi på Syddansk Universitet. 

Søren Nielsen
Administrerende direktør i William Demant Holding. Den stilling overtog han pr. 1. april 2017. Tidligere var han COO i virksomheden. Er uddannet cand.polyt. fra DTU.

Ulla Astman (S)
Formand for Danske Regioners sundhedudvalg og regionsrådsformand i Region Nordjylland for Socialdemokratiet. Er uddannet cand.scient.adm. fra Aalborg Universitet.

Majbritt Garbul Tobberup
Landsformand i Høreforeningen, der har cirka 8.000 medlemmer og cirka 350 frivillige tilknyttet foreningen.

Jan Hoedt
Medlem af forretningsudvalget i Danske Tale-, Høre- og Synsinstitutioner. Derudover afdelingsleder på Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi. Indlæg i debatten repræsenterer DTHS’ forretningsudvalgs synspunkter.

Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning
Bestyrelsen i Paks står samlet bag indlæggene i debatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Ilkjær

Bestyrelsesmedlem, Dansk Psykiatrisk Selskab
speciallæge i psykiatri (2002)

0:000:00