Opsamling på temadebat: Overbehand­ler vi svækkede og døende patienter?

TEMADEBAT: Altingets debat om livets afslutning for ældre og svækkede patienter er ovre. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Aktører har i en temadebat diskuteret, hvorvidt vi behandler og genopliver ældre og svækkede patienter for meget.
Aktører har i en temadebat diskuteret, hvorvidt vi behandler og genopliver ældre og svækkede patienter for meget.Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Usikkerhed om etik og sundhedsjura og forskellige normer for behandling af svækkede ældre eller terminale patienter har i mange år fyldt på sygehuse, plejecentre og i den kommunale hjemmepleje.

Politikerne har forsøgt at skabe klarhed om regler og retningslinjer. Først med loven om behandlingstestamente og siden med forslaget om "nej tak til genoplivning" i kølvandet på nye vejledninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Altinget har givet ordet til aktører, som i debatindlæg er kommet med bud på, om vi har de rette regler og rammer for arbejdet med svækkede patienter. Behandler og genopliver vi for meget? Er selvbestemmelsen sikret under de nuværende regler? Risikerer politikerne at erstatte etik og faglige skøn med firkantet jura i ønsket om at sikre en værdig død? Hvilke dilemmaer oplever sundhedspersonalet i dag – og kan de overhovedet løses?

0:000:00