Debat

Paks: Frit valg sikrer høreomsorg i verdensklasse

DEBAT: Lad lægen informere borgeren om ”det frie valg”, men fratag ham eller hende mulighed for at henvise til sin egen høreapparatbutik. Det skriver Paks’ bestyrelse i et indlæg.

Læger skal være med til at oplyse om det frie valg, skriver bestyrelsen i Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning.
Læger skal være med til at oplyse om det frie valg, skriver bestyrelsen i Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning.Foto: Morten Germund/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutnings (PAKS) bestyrelse

Ved sammenligning med andre lande kan man konstatere, at Danmark har verdens bedste høreforsorg.

53 procent af alle, der lider af et høretab, får hjælp. I Norge er tallet til sammenligning 42 procent. Hos Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning (PAKS) er vi ikke i tvivl om, hvorfor vi i Danmark ligger godt til i statistikken.

En høresektor, hvor borgeren har frit valg mellem offentlig eller privat behandling og frit valg til at vælge det høreapparat, der passer den enkelte bedst, er med til at hjælpe flest muligt til en bedre hørelse. Der er naturligvis fordele og ulemper ved både den private og den offentlige sektor.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det afgørende er, at pengene – det vil sige dine og mine skattekroner – følger den enkelte borger og anvendes på den måde, der passer den enkelte bedst.

For borgere med mildt til moderat høretab er tilfredsheden med deres høreapparatløsning 82 procent, hvis de er behandlet i den private sektor. For dem, der modtager hjælp i den offentlige sektor, er tallet 76 procent.

Lad lægen informere borgeren om ”det frie valg”, men fratag ham eller hende mulighed for at henvise til sin egen høreapparatbutik.

Det er et godt resultat, men tilfredsheden er højere i for eksempel Schweiz og Frankrig.

Informer om det frie valg
Derfor er det naturligvis også værd at beskæftige sig med, hvordan danske høreapparatbrugere bliver endnu mere tilfredse, og hvordan flere får hjælp. 47 procent af dem, der har en hørenedsættelse, får fortsat ikke hjælp.

Hos PAKS er vi af den opfattelse, at især justeringer på ét område vil øge kvaliteten af høreomsorgen: en forbedret arbejdsdeling mellem områdets forskellige aktører.

I dag håndterer det offentlige godt halvdelen af de hørehæmmede, mens den private sektor klarer den resterende del. Som lidt af en hybrid optræder de praktiserende øre-, næse- og halslæger (ØNH-læger).

De ejer ofte deres egen høreapparatbutik, hvorfra de sælger høreapparater. Samtidig udleverer nogle ØNH-læger også høreapparater på vegne af Regionerne, altså som det offentlige sygehusvæsens forlængede arm. En mere logisk arbejdsdeling mellem aktørerne vil efter PAKS’ opfattelse sikre en mere optimal udnyttelse af ressourcerne.

Lad ØNH-lægerne foretage en faglig udredning af de hørehæmmede. Lad lægen informere borgeren om ”det frie valg”, men fratag ham eller hende mulighed for at henvise til sin egen høreapparatbutik.

Det er uetisk og strider imod Lægeforeningens egne habilitetskrav. Lad det offentlige håndtere de komplicerede høretab samt børn med høreproblemer. Og lad den private sektor skabe øget konkurrence om brugernes gunst baseret på pris, kvalitet og service.

Det vil mindske ventetiderne i det offentlige og sikre brugerne maksimal gennemsigtighed og kvalitet, når de vælger høreapparat.

Dokumentation

Temadebat: Hvad skal der ske på høreområdet?

Regeringen har evalueret høreapparatsområdet, efter at området undergik en stor reform i 2013.

Den evaluering viser, at der er alt for lang ventetid, hvis man skal have udleveret et høreapparat i det offentlige. Helt op til 122 uger. 

Altinget har på baggrund af evalueringen bedt en gruppe debattører pointere, hvad de mener, der er det største problem på området, samt hvad politikerne skal gøre for at rette op på problemerne.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00