Debat

Radikale: Moderaternes vision for sundhedsvæsenet er en demokratisk falliterklæring

Det er en udbredt misforståelse, at det er regionerne, der skaber et sundhedsvæsen med bureaukrati og lidt plads til frihed for den enkelte medarbejder. Tværtimod vil alle fem regioner gerne sætte deres fantastiske medarbejdere fri, skriver regionsrådsmedlem Jeppe Fransson (R) i replik til Monika Rubin (M).

I Region Sjælland har vi for eksempel længe ønsket at blive en friregion. Så kunne vi lave regelforenkling, mindre bureaukrati og skarpere prioriteringer i vores sundhedsvæsen, skriver Jeppe Fransson (R).
I Region Sjælland har vi for eksempel længe ønsket at blive en friregion. Så kunne vi lave regelforenkling, mindre bureaukrati og skarpere prioriteringer i vores sundhedsvæsen, skriver Jeppe Fransson (R). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Moderaternes folketingskandidat, Monika Rubin, skriver i et debatindlæg på Altinget Sundhed, at sundhed ”er alt for vigtig infrastruktur til, at der skal være politisk valg til driften af det i tide og utide”.

Udover at der er tale om en decideret demokratisk falliterklæring – at noget er så vigtig infrastruktur, at politikere ikke må blande sig – kræver Rubins indlæg et modsvar.

Det er en udbredt misforståelse, at det er eksistensen af regionerne, der skaber et sundhedsvæsen med bureaukrati og lidt plads til frihed for den enkelte medarbejder. Tværtimod vil alle fem regioner gerne sætte deres fantastiske medarbejdere fri.

Sæt regionerne fri

I Region Sjælland har vi for eksempel længe ønsket at blive en friregion, så Christiansborgs lænker kunne løsnes.

Når Moderaterne gerne vil have et sundhedsvæsen, der er styret af embedsfolk – og ikke politikere – skaber de lige præcis det, de forsøger at undgå

Jeppe Fransson (R), medlem, Region Sjælland

Så kunne vi lave regelforenkling, mindre bureaukrati og grundlæggende lave nogle mere skarpe prioriteringer i vores sundhedsvæsen, på socialområdet og ikke mindst i vores psykiatri. Vi fik et klokkeklart nej fra Christiansborg.

Som regionspolitiker får jeg ofte nej til mine idéer og forslag til prioriteringer.

Et godt eksempel er Christiansborgs styring af de regionale budgetter. I kommunerne vil det være fuldstændig uhørt, hvis man ikke kunne prioritere i den samlede økonomi – altså rykke rundt mellem de forskellige budgetter. For eksempel at nedprioritere eliteidræt til fordel for udsatte børn.

Men den spændetrøje har vi i regionerne. Vi må ikke rykke rundt i vores budgetter, da vi får vores økonomi i blokke. Opgaven som politiker er ikke så let, når vi ikke kan lave de nødvendige prioriteringer.

Giv regionerne mere ansvar

Hvis Rubin og Moderaterne vil sætte medarbejderne fri og skabe et sundhedsvæsen med større lighed – også på tværs af regionsgrænser og postnumre – satte man regionerne fri fra Christiansborgs lænker. Giv os muligheden for at lave reelle politiske prioriteringer.

I Radikale Venstre vil vi gerne gå den modsatte vej. Vi vil styrke det regionale styre og give den enkelte region mere frihed.

Det kræver, at de økonomiske spændetrøjer forsvinder og at der lægges flere opgaver ud i regionerne. Her kunne vi passende overtage det specialiserede socialområde og bevillingen af hjælpemidler, fordi kommunerne er for små enheder til at oparbejde en så specialiseret viden om mennesker med handicap.

Vi kunne også overtage hele klimasikringen og energiplanlægningen, fordi vi er vant til at arbejde bredt i vores geografi.

Så når Rubin og Moderaterne gerne vil have et sundhedsvæsen, der er styret af embedsfolk – og ikke politikere – skaber de lige præcis det, de forsøger at undgå.

Vi vil få mere regulering fra Christiansborg og mindre frihed for den enkelte medarbejder. De beslutningsprocesser, der påvirker de ansatte i sundhedsvæsenet, bliver flyttet væk fra deres nærhed og ind i kontoerne på Slotsholmen. Uigennemsigtigt og udemokratisk.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Fransson

Regionsrådsmedlem (R), Region Sjælland, politisk konsulent, Danske Handicaporganisationer
cand.soc., socialrådgiver

Monika Rubin

MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.)