Debat

Regionsdirektør: Patientansvarlig læge kan ændre på overdiagnosticering

DEBAT: For at dække egen ryg behandler sundhedsvæsenet flere og flere, uden at det altid har værdi for patienten. For at undgå det, kan en patientansvarlig læge være en del af løsningen, skriver Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner.

Kendskab til ens patient kan være med til at stoppe overdiagnosticering, skriver Erik Jylling.
Kendskab til ens patient kan være med til at stoppe overdiagnosticering, skriver Erik Jylling.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Jylling
Sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner

Rygdækning i form af defensiv medicin er hverken til gavn for patienter eller samfundet. Som jeg tidligere har nævnt, skal behandlinger skabe værdi for de danske patienter.

Det er helt korrekt, som Else Smith skriver, at hvis vi ikke undersøger og behandler i samme omfang, som tilfældet er i dag, så vil mange mene, at sundhedsvæsenet er blevet forringet.

Men hvis vi 'nøjes' med at foretage de rigtige undersøgelser, og hvis vi 'nøjes' med at give den bedste behandling til patienten, så bliver vores sundhedsvæsen ikke dårligere. Tværtimod.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Overdiagnosticering er både blandt forskere og eksperter svært at definere, og vi skal, som Else Smith også skriver, passe på med at sygeliggøre det almindelige liv. En patientansvarlig læge, der kender patienten, behandlingsplanen, og som har ansvaret for, at der sker fremskridt, kan være en del af løsningen på vores udfordringer med overbehandling og overdiagnosticering.

Kendskabet til den enkelte patient kan gøre det lettere for vores læger at træffe de rigtige beslutninger i forhold til, hvilken undersøgelse og behandling der er nødvendig i den givne situation.

Et vælg klogt-program synes vi fra Danske Regioners side lyder interessant, for patienterne skal have en behandling med kvalitet

Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner

Samtidig er det vigtigt, at den patientansvarlige læge og patienten i dialog får afstemt ambitionsniveauet og målet for behandlingen. Herigennem kan vi forhåbentlig skabe større tryghed hos patienterne, så de i endnu højere grad end i dag stoler på lægernes anbefalinger af undersøgelser og behandlinger.

Patienten i centrum
I løbet af 2017 begynder indfasningen af patientansvarlige læger hos kræftpatienter og sidenhen hos andre typer af patienter. Selvom tiltaget med patientansvarlige læger ikke har overdiagnosticering som hovedmål, tror jeg alligevel på, at det kan være en del af løsningen.

For patienten skal være i centrum, patienten skal føle sig tryg, og patienten skal være involveret i beslutninger, hvis vi skal overbehandling og overdiagnosticering til livs.

John Brodersen og Henrik Ullum foreslår endvidere et Vælg Klogt-samarbejde mellem Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter, hvor målet er at fravælge ting, uden at det har konsekvenser for kvaliteten af behandlingen.

Vi har allerede set eksempler på sådanne programmer i USA og England under overskriften Choosing Wisely.

Det synes vi fra Danske Regioners side lyder interessant, for patienterne skal have en behandling med kvalitet, og her er det ikke altid mængden af undersøgelser og behandlinger, der giver det bedste resultat.

Dokumentation

Temadebat: Sander sundhedsvæsenet til i undersøgelser af raske?

Betyder angsten for at begå fejl, at sundhedsvæsenet drukner i raske borgere, der tager pladsen fra de alvorligt syge?

Det er et af spørgsmålene, Altinget stiller i denne debat.

Mød panelet, der skal diskutere emnet, her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Jylling

Koncerndirektør, Region Hovedstaden
cand.med. (Odense Uni, 1990), speciallæge i anæstesiologi, MPM (SDU 2003)

0:000:00