Politisk Stuegang: Patientsikkerhed skal ikke handle om den enkelte læge

POLITISK STUEGANG: Hvad skal der til for at styrke patientsikkerheden i sundhedsvæsenet? Det diskuterer Ole Toft og hans gæster i den nyeste udgave af Altingets sundhedspodcast. Eksperterne vender blandt andet tilsynet med Sundhedsplatformen, afviste henvisninger og et nyligt samråd om brystkræftsagen fra Ringsted.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Det kan godt være, at Region Hovedstaden ikke præsterer optimalt på visse målepunkter i forhold til ventetider og pakkeforløb. Men det er urimeligt, når politikerne bliver ved at hamre løs på regionen, for overlevelsen ligger i top. 

Sådan lyder det, da eksperterne vender sidste uges evaluering af de nationale sundhedsmål i Altingets podcast om sundhedsvæsenet. 

"Det er selvfølgelig trist, at ventetiderne på planlagte operationer stiger, for der er blevet kæmpet meget med at få dem nedbragt. Men det er ikke det samme som at måle på outcome-mål," siger Sidsel Vinge, projektchef i Vive. 

Professor i sygehusdrift og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen er enig:

"Ingen tvivl om, at Region H har været prygelknabe for politikerne på Christiansborg, specielt i den tidligere regering. Men når man ser i rapporten, er der ikke så stor variation på regional basis," siger han.

Svendborgsagen genbesøgt
I denne udgave af programmet får vært Ole Toft og hans eksperter desuden selskab af direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted.

Hun fortæller blandt andet om den såkaldte Svendborgsag, som fik læger over hele landet til at protestere på baggrund af en landsretsdom. Hun mener, at sagen var udtryk for, at man havde et større politisk fokus på individet tilbage i 2013, hvor sagen rullede:

"Hvis vi ser på Svendborgsagen i nutidens klare lys, så er det jo helt klart, at der var tale om en dysfunktionel afdeling. I dag ville man være gået mere ind i det organisatoriske," siger Vangsted.

Torben Mogensen peger på, at yngre læger i dag skriver meget lange journaler, og at det kan skyldes, at man vil holde ryggen fri.

Det er ikke hensigtsmæssigt, medgiver styrelsesdirektøren:

"Det er jo ikke patientsikkert, hvis man ikke kan nå at læse journalen," slår Anne-Marie Vangsted fast.

Det vender eksperterne også i det nye program:

  • Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med sundhedsplatformen
  • Sygehusenes afvisninger af henvisninger fra almen praksis
  • Praksiskonsulentordningen
  • Politianmeldelser af læger
  • Behovet for 1.000 nye sygeplejersker
  • Månedens hjerneblødning – og månedens genistreg.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Har du et spørgsmål eller en kommentar til denne udsendelse - eller en anden kommentar, du vil sende videre til holdet bag podcasten - så tryk på knappen i denne boks og optag din stemme. Derefter bliver din optagelse sendt til Altinget, hvorefter vi eventuelt kan gøre brug af dit indspark.

Husk at sæt dine høretelefoner (med mikrofon i) til computeren, så vi får den bedste lyd.

Tak, fordi du lytter med!

 

Forrige artikel Politisk Stuegang: Wammens milliongave til Aarhus Universitetshospital skaber flere problemer, end den løser Politisk Stuegang: Wammens milliongave til Aarhus Universitetshospital skaber flere problemer, end den løser Næste artikel Podcast: KL og regionerne i ny magtkamp om sundhedsvæsenet Podcast: KL og regionerne i ny magtkamp om sundhedsvæsenet
Velfærdsoverblikket: Det sker i uge 3

Velfærdsoverblikket: Det sker i uge 3

OVERBLIK: Regeringens omdiskuterede epidemilov førstebehandles i Folketinget, KL inviterer til stor sundhedskonference, og så er to ministre kaldt i samråd. Her er overblikket over ugens vigtigste begivenheder på velfærdsområdet.