Sundhedsreformen præsenteres: Her er de foreløbige detaljer

REFORM: Regeringen præsenterer sit udspil til en sundhedsreform onsdag formiddag. Kilder bekræfter, at udspillet lægger op til en nedlæggelse af regionsrådene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte mandag Slagelse Sygehus og talte med medarbejderne om behovet for en sundhedsreform. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte mandag Slagelse Sygehus og talte med medarbejderne om behovet for en sundhedsreform. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Efter måneders ventetid udsendte regeringen tirsdag eftermiddag invitationer til pressemøde i Statsministeriet onsdag. Her vil udspillet til en sundhedsreform blive præsenteret.

Allerede nu står det klart, at udspillet både indeholder større forandringer af styringen af sundhedsvæsenet og mere konkrete forslag om blandt andet patientrettigheder.

Følg pressemødet live herunder: 

 

Med udspillet lægger regeringen op til en helt ny organisering af sundhedsvæsenet:

  • Der skal oprettes 21 sundhedsfællesskaber omkring landets 21 akutsygehuse. I sundhedsfællesskaberne skal sygehuset, områdets praktiserende læger og fire-fem kommuner samarbejde om patienterne. Det fortalte Lars Løkke Rasmussen (V) under sin tale ved Folketingets åbning i oktober. Læs mere her.
  • Flere medier skriver tirsdag, at reformen vil betyde en nedlæggelse af de folkevalgte regionsråd. Oplysningen er bekræftet af Altingets kilder. 

I weekenden løftede statsministeren sløret for nogle af reformens ambitioner:

  • I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg.
  • I 2025 skal der være 40.000 færre indlæggelser.
  • Patienter med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, muskelskelet-sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL skal i højere grad behandles i kommunale sundhedshuse og hos de praktiserende læger.
  • Der skal tilføres penge og medarbejdere til kommunerne og de praktiserende læger.

Endelig stillede statsministeren og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mandag op i diverse medier og fortalte om nye patientrettigheder, der skal indgå som en del af reformen:

  • Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til et andet sted, hvis de ikke kan overholde udredningsretten eller behandlingsgarantien på 30 dage. Læs mere om forslaget her.
  • Regeringen vil give førstegangsfødende en garanti for, at de kan være indlagt i 48 timer, efter de har født.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00