#sundpol-ugen på Twitter: Antiinflammatorisk kost, behandlingsråd og efteruddannelse af sygeplejersker

UGEN PÅ TWITTER: Denne uge tweetede sundhedsfolket flittigt døgnet rundt. Vi bringer hver fredag et udvalg af det, der optog den sundhedspolitiske andedam i ugen, der gik.

Den magtfulde formand for sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF) tweetede ikke selv i denne uge, men hendes holdninger til ME-diagnosen og medicinsk cannabis blev debatteret. 
Den magtfulde formand for sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF) tweetede ikke selv i denne uge, men hendes holdninger til ME-diagnosen og medicinsk cannabis blev debatteret. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Så blev det fredag i den uge, som politiske kommentatorer har udråbt som sidste udkald for valgudskrivelse inden påske. Sundpol-folket har dog hæftet sig ved, at Løkke har lovet en reform, inden plakaterne skal op i lygtepælene. Så hvad er mere nærliggende end at fordrive tiden på Twitter, mens vi venter på hvid røg fra Finansministeriet, tænkte interessenter og aktivister tilsyneladende i ugen, der gik. 

Glidebane
Sundhedsstyrelsen blev kørt over, da Folketinget med Liselott Blixt (DF) som bannerfører stemte for at ændre diagnosekoden for sygdommen myalgisk encephalomyelitis (ME). Det medførte flere nærkampe mellem ME-aktivister og utilfredse læger i ugens løb. Formand for Lægevidenskabelige Selskaber Henrik Ullum antyder, at ME-sagen er tegn på en generel glidebane væk fra evidensbaserede beslutninger:


Nej tak til selleri

Weekenden startede med syndsforladelse til dem, der sad over rundstykkerne, da institutleder på Syddansk Universitet og diabetesforsker Kirsten Ohm Kyvik delte en klumme, der spidder den omsiggribende kosttrend antiinflammatorisk kost:


Comeback til Gøtzsche

En ny ph.d-afhandling med et kontroversielt budskab om usikkerhed ved HPV-vaccinen er blevet godkendt af Københavns Universitet. Vejlederen på afhandlingen hedder Peter Gøtzsche, og tidligere overlæge Doris Irene Stenver fra Lægemiddelstyrelsen undrer sig:

Fakta
Vil du gerne vide, hvad de andre snakker om, men har ikke tid til at hænge på Twitter døgnet rundt? Så præsenterer Altinget hver fredag et udvalg af denne uges visdomsord, smalltalk og drillerier fra den sundhedspolitiske andedam.


Ud at se med HPV

Også folketingskandidat og regionsrådsmedlem Stinus Lindgreen (R), som til daglig arbejder for Lundbeck, tweetede om den nye afhandling og HPV-vaccinen. Eller faktisk tweetede han måske mest om den kommunikationsopgave, som bliver mere og mere presserende i sundhedssektoren − det kom kommentarsporet i hvert fald til at handle om:


98 væsener

Der var tilsyneladende ikke mange sundpol-pinger, der kunne holde fingeren fra Twitter-knappen i weekenden. Tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersens deling af et indlæg af Jette Skive (DF) affødte kommentarer fra både regionerne og KL.


Skåltaler om prioritering

Søndag publicerede Mandag Morgen et interview med Lars Løkke Rasmussen (V), hvor statsministeren lovede at arbejde for behandlingsråd. Adam Wolf fra Danske Regioner gør opmærksom på, at nogle skal stå på mål for prioriteringerne:


Skræmmende realistisk
Debatten om arbejdsforholdene på sygehusene fik ny næring, da DR2 mandag aften sendte dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om ressourcemangel og udbrændthed i sundhedsvæsenet. Det fik Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund til at kalde sundhedsministeren i samråd:


Protonterapi versus nye hofter

Politisk chef i Medicoindustrien Emil Lobe Suenson delte en artikel fra The Times, som sætter debatten om behandlingsråd i perspektiv:


Sagen fra Gentofte

I denne tid er det vigtigt at huske dem, som ingen bejler til i en valgkamp. Formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen kæmper for bedre sundhed for beboerne på bosteder − og husker os på sagen fra Gentofte, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed udtalte kritik.


Når far og mor skændes

Onsdag aften var vi vidne til en Twitter-battle, der mindede os om følelsen, når far og mor diskuterer foran børnene med påtaget venlig stemmeføring. Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, og PLO-formand Christian Freitag krydsede klinger om udmøntede penge til efteruddannelse i almen praksis: 


Hilsen fra Aalborg

Vi slutter ugen af med en hilsen fra Aalborg, hvor KL holdt topmøde med masser af sundhedssnak fra talerstolen. Ikke mindst fra statsministeren, der benyttede lejligheden til at lægge afstand til det socialdemokratiske forslag om seks måneders tjenestepligt i almen praksis for nyuddannede læger. Det bifaldt Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing. God weekend!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00