Debat

Tandlæger: Patienternes behov er vigtigere end penge

REPLIK: Nye ejerskabsregler for tandklinikker kommer ikke patienterne til gode – tværtimod risikerer man, at indtægt står over patienternes behov i ny model, skriver Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Foto: /ritzau/Keld Navntoft
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Freddie Sloth-Lisbjerg
Formand for Tandlægeforeningen

Katrina Feilberg Schouenborg fra Dansk Erhverv skriver på Altinget, at det vil hjælpe på tandlægedækningen i landets yderområder, hvis der bliver mere konkurrence på såvel pris som ejerskab.

Hvad priserne angår, er der i forvejen masser af konkurrence blandt tandlægerne.

Priserne på en lang række tandplejeydelser fastsættes suverænt af den enkelte tandlæge.

Fakta
Deltag i debatten!

Når det handler om de grundlæggende ydelser som for eksempel undersøgelse og tandrensning, er priserne dog lagt fast i en overenskomst mellem Danske Regioner og Tandlægeforeningen.

Men de danske priser på disse ydelser er samlet set de laveste i Skandinavien. Eksempelvis er en undersøgelse udført af en tandlæge 19 procent dyrere i Sverige end i Danmark.

Det må aldrig blive sådan, at hensynet til en udefrakommende investors mål om indtjening kommer til at veje tungere end hensynet til patientens behov for forebyggelse og behandling.

Freddie Sloth-Lisbjerg
Formand for Tandlægeforeningen

Katrina Feilberg Schouenborg skriver, at det vil komme patienterne til gode, hvis de nuværende ejerskabsregler ændres. Det er vi i Tandlægeforeningen ikke enige i.

Indtjening må ikke veje over patientbehov
Investorer uden for tandlægernes egne rækker har allerede i dag mulighed for at investere i tandklinikker.

De kan blot ikke investere sig til den bestemmende indflydelse på klinikkerne – og sådan skal det blive ved med at være.

Det må aldrig blive sådan, at hensynet til en udefrakommende investors mål om indtjening kommer til at veje tungere end hensynet til patientens behov for forebyggelse og behandling.

Derfor er det afgørende, at tandlægen fortsat har den bestemmende indflydelse på tandklinikken.

Og det er unødvendigt at ændre ejerskabsreglerne for at frigøre ressourcer hos tandlægen til selve patientbehandlingen.

Inden for rammerne af de nuværende regler kan tandklinikkerne vælge at indgå i kæder, slå sig sammen med andre klinikker om det administrative arbejde eller etablere forskellige former for partnerskaber.

Desuden er der intet, der forhindrer den traditionelle stand-alone-tandklinik i at ansætte en administrator.

Så hvis det er patienterne i de tyndt befolkede dele af landet, Katrina Feilberg Schouenborg er bekymret for, er der ingen grund til at ændre de regler, der gælder i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Freddie Sloth-Lisbjerg

Formand, Council of European Dentists
cand.odont. (Tandlægeskolen i Aarhus 1983)

0:000:00