Temadebat: Hvordan håndterer vi problemet med stress?

DEBAT: Mange danskere har oplevet at blive nedlagt af stressen. Hvad gør vi ved det? Mød panelet, der skal diskutere emnet, her.

Af Henrik Axel Buchter
Fagdebatkoordinator

Hver syvende dansker føler sig stresset, og det påvirker både det private liv og arbejdslivet.

Stress koster samfundet dyrt. En analyse fra Statens Institut for Folkesundhed konkluderede i 2006, at stress koster samfundet 14 milliarder kroner om året i sygefravær og udgifter til sundhedsvæsenet. I 2015 kom FTF frem til, at stress koster 5,5 milliarder kroner for beskæftigede på arbejdsmarkedet. 

Inden sommerferiesæsonen for alvor går i gang, og de fleste dermed sætter tempoet lidt ned, sammensætter Altinget i den forbindelse et debatpanel, der er blevet stillet en række spørgsmål om netop stress. 

Hvorfor har der været en stigning antallet af folk, der har stress? Hvad kan man gøre for at nedsætte mængden af stressede folk, og hvad virker rent faktisk i forhold til både at forebygge stress og helbrede det, hvis stressen endelig rammer?

Mød panelet her:

Manu Sareen
Formand for Stressforeningen, medlem af Alternativet. Tidligere medlem af Radikale, hvor han under Helle Thorning-regeringen først var minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde, derefter minister for børn, ligestilling integration og sociale forhold.

Eva Secher Mathiasen
Formand for Dansk Psykologforening siden april 2012. Er uddannet psykolog fra Københavns Universitet. Er derudover formand for et panel nedsat af Akademikerne, der skal sikre mere viden om stress.

Thomas Adelskov (S)
Formand for Social- og Sundhedsudvalget i KL. Thomas Adelskov har siden 2010 været borgmester i Odsherred Kommune. Inden da var han medlem af Folketinget for Socialdemokraterne fra 1996. Han har været formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg siden oktober 2014.

Anders Beich
Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Er praktiserende læge på Nørrebro. Han er uddannet cand.med. fra Københavns Universitet.

Majbrit Berlau
Formand Dansk Socialrådgiverforening. Majbrit Berlau er uddannet socialrådgiver, og i 2012 blev Majbrit Berlau valgt som formand for Dansk Socialrådgiverforening. Indtil da var hun fra 2007 formand i Dansk Socialrådgiverforenings Region Øst og gennem otte år medlem af foreningens hovedbestyrelse.

Åse Marie Hansen og Jesper Kristiansen
Hhv. professor ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet og seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Forrige artikel Manu Sareen og psykolog: Stress er samfundets udfordring, ikke individets Manu Sareen og psykolog: Stress er samfundets udfordring, ikke individets Næste artikel Patientforening: Udbredt hudsygdom har ingen udredningsgaranti Patientforening: Udbredt hudsygdom har ingen udredningsgaranti
Patienter med livsfarlig sygdom lades i stikken på grund af dataregler

Patienter med livsfarlig sygdom lades i stikken på grund af dataregler

DATAETIK: Patienter risikerer skrumpelever og kræft, fordi datalov forbyder forskere at kontakte dem med nyt behandlingstilbud. Etisk problematisk, mener lægeformand. Sundhedsministeren afviser i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg at gribe ind i den konkrete sag.