Debat

Norwegian: Vi vil gøre statsministerens drømme til virkelighed

DEBAT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil have flere kinesiske turister til Danmark. Det ønske står Norwegian klar til at opfylde, men det kræver en ny politisk luftfartsaftale, skriver informationschef i Norwegian, Daniel Kirchhoff.

Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Daniel Kirchhoff
Informationschef, Norwegian

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen vendte for nylig hjem efter et officielt besøg i Kina, hvor han blandet andet mødtes med Kinas præsident og premierminister. I forbindelse med møderne udtrykte Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse fra Statsministeriet blandt andet ønske om, at flere kinesiske turister i fremtiden skal besøge Danmark.

”Mange kinesere besøger hvert år Danmark. Men også her er der mere at hente. Derfor vil vi arbejde for at øge antallet af turister mellem vores to lande.”

Ifølge Dansk Erhverv oplever kinesisk turisme i dag en stigning på 20 procent. Og med en forventet fortsat stigning for asiatisk turisme er Asien et af de hurtigst voksende turistmarkeder på verdensplan.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

SAS sidder på overflyvningsrettigheder
I Norwegian er vi klar til at indfri statsministerens ønsker, for de matcher godt med vores ambitioner for udviklingen af det i forvejen store rutenet fra Danmark.

Norwegian har Europas største ordre på mere end 250 fly, og inden for bare tre år vil den nuværende langdistanceflåde øges fra 13 til 42 fly. Derfor er Norwegian rigtigt positioneret til at bidrage til at opfylde statsministerens fremtidsønsker, som også vil skabe tusindvis af nye arbejdspladser i den danske turistindustri og dermed øget værdiskabelse.

På nuværende tidspunkt bremser en mere end 60 år gammel luftfartsaftale mellem Skandinavien og Rusland etableringen af nye Norwegian-ruter østover. 

Daniel Kirchhoff
Informationschef, Norwegian

Der er imidlertid et stort MEN, der står i vejen for, at vi kan præsentere nye ruter mellem eksempelvis Kina og Danmark.

På nuværende tidspunkt bremser en mere end 60 år gammel luftfartsaftale mellem Skandinavien og Rusland etableringen af nye Norwegian-ruter østover.

I dag tillader aftalen kun, at ét skandinavisk selskab må overflyve Rusland gennem den såkaldte Sibirkorridor, der er den hurtigste vej til de store byer i Kina og Japan. Disse overflyvningsrettigheder sidder SAS på.

Konsekvensen af at kun ét skandinavisk flyselskab har adgang til det russiske luftrum er mærkbar. Danmark risikerer nemlig at gå glip af nye ruter til Asien og går dermed også glip af tusindvis af nye kinesiske turister.

Endvidere får det danske erhvervsliv heller ikke glæde af nye ruter, som kan styrke tilgængeligheden til de asiatiske vækstmarkeder.

Ny politisk luftfartsaftale
Problemstillingen kræver umiddelbar politisk handling. Lander man en ny aftale med russerne, som sikrer Norwegian lige konkurrencevilkår, står vi klar til at øge engagementet i Danmark betragteligt.

Norwegian har ti splinternye asiatiske ruter i planerne for Danmark, heriblandt til kinesiske Chengdu, Hong Kong, japanske Osaka og til andre lande som eksempelvis Indien og Sydkorea. Udregninger fra Damvad Analytics og Københavns Lufthavn viser, at disse ti konkrete ruter vil give et bidrag til Danmarks BNP på mere end to milliarder kroner.

Det vil komme til udtryk i øget omsætning og arbejdspladser på hotellerne, i restauranterne, i butikkerne, på attraktionerne – ja, kort sagt i hele den danske turistindustri. For turisme er big business.

Hvis statsministeren ønsker flere kinesiske turister til Danmark og bedre muligheder for danske virksomheder til at komme ud til det voksende kinesiske marked, er opfordringen fra Norwegian klar:

Der er behov for en ny politisk luftfartsaftale med Rusland, der sikrer, at flere skandinaviske flyselskaber får tilladelse til at overflyve russisk luftrum.

Det vil gøre drømme til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00