Debat

Bestyrelsesformand: Rigid aldersgrænse volder problemer på ny FGU

DEBAT: Aldersgrænsen for de nye FGU'er efterlader almene voksenuddannelser i de store byer med 70 procent elever med en anden etnisk baggrund end dansk, skriver Hans Halvorsen, Aarhus HF & VUC.

Foto: Søren Bidstrup
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Halvorsen 
Bestyrelsesformand, Aarhus HF & VUC

I august 2019 skal de nye FGU-institutioner og skoler være parate til at optage de nye og tidligere elever fra en række mindre uddannelsesområder, produktionsskolerne og VUC'erne.

Samlingen i fremover tre uddannelsesretninger på de nye FGU'er har til formål at få flere unge til at starte på og gennemføre en ungdomsuddannelse. 

Dette formål kan formentlig ikke ret mange være uenige i. Med de stadig stigende krav fra arbejdsmarkedet til kompetencer og uddannelse, kan det kun være i alles interesse, at flere unge ikke alene starter på – men også som minimum - gennemfører en ungdomsuddannelse. 

Fakta
Deltag i debatten!

Men er dette gjort ved at etablere nye, statsligt drevne uddannelsesinstitutioner og skoler, hvor kommunerne har en væsentlig medfinansiering til at drive de nye skoler?

Ja, det må tiden jo vise, men tillad mig at have min tvivl.

Udfordringen for en stor uddannelsesinstitution som Aarhus HF og VUC er, at den rigide aldersgrænse efterlader VUC med en AVU-linje, hvor godt 70 procent af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk.

Hans Halvorsen
Bestyrelsesformand, HF & VUC Aarhus

Har de nuværende uddannelsesinstitutioner, hvad enten det er produktionsskoler eller VUC'er, spillet fallit?

Det mener jeg ikke. De har alle løftet opgaven, som de hver især er sat til. At det ikke er lykkedes at få flere unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse, skyldes efter min opfattelse ikke det nuværende system.

Årsagerne til dette skal først og fremmest søges andre steder udenfor uddannelsesverdenen, og spørgsmålet er, om FGU kan løfte den opgave? Det må vi jo, som nævnt, vente og se, men de gode intentioner bag tanken kan også jeg kun bakke op om.

Uanset dette ligger der en række udfordringer forude. 

Farvel til 30 dygtige medarbejdere
For VUC'erne ligger den umiddelbare udfordring i, at der skal virksomhedsoverdrages en række gode og trofaste medarbejdere, lærere og administrativt personale.

Den opgave er vi på Aarhus HF og VUC ved at tage fat på, og den vil vi naturligvis gennemføre, så alle kan se sig selv i opgaven - både de der skal virksomhedsoverdrages, og de der skal blive.

Men det bliver da vanskeligt at skulle sige farvel til mere end 30 dygtige og engagerede medarbejdere. Økonomisk giver det også udfordringer i en i forvejen presset økonomi, og det kan betyde dårligere forhold for de elever og medarbejdere, der bliver tilbage.

En stor integrationsopgave
En anden – for mig at se – stor udfordring er den fastsatte aldersgrænse på 25 år.

Udfordringen for en stor uddannelsesinstitution som Aarhus HF og VUC er, at den rigide aldersgrænse efterlader VUC med en AVU-linje, hvor godt 70 procent af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk.

Det samme gælder på VUC'erne i de øvrige store byer i Danmark. Med den elevsammensætning bliver integrationen for de over 25-årige elever på vores VUC da ikke lettere.

Når jeg samtidig tænker på debatten om hvor mange elever med anden etnisk baggrund end dansk, der efter de fleste ordførere i Folketingets opfattelse maksimalt må være i en skoleklasse (30 procent), så forekommer det uforståeligt, at netop de store VUC-skoler skal klare opgaven.

Forligspartierne kan ikke efterfølgende komme og sige, at dette kommer som en overraskelse. Alle forligspartier er højt og larmende gjort opmærksomme på denne udfordring.

Derfor vil jeg også opfordre forligspartierne bag FGU til at se på dette igen, inden lovgivningsarbejdet gøres færdigt.

Afklarede unge skal videre fra FGU
Fra Aarhus HF og VUC har vi tidligere foreslået en "konsortiemodel", der giver kommunerne mulighed for på en bedre måde at fordele eleverne, så de afklarede unge under 25 år, der "bare" mangler at få opjusteret deres skolekundskaber, men ellers er målrettede i deres uddannelsesmål, ikke nødvendigvis skal på FGU, men i stedet kan sendes direkte videre til et AVU-forløb på VUC, når dette er det bedste tilbud for den enkelte. 

Det er op til politikerne bag FGU-forliget, der har muligheden for igen at se på de udfordringer, der peges på fra forskellige i uddannelsessektoren.

Mit håb er, at de ikke alene læser de mange indlæg, men også reagerer på disse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Halvorsen

Formand, Jydsk Væddeløbsbane, fhv. rådmand og byrådsmedlem (S), Aarhus
Maskinarbejder

0:000:00