Ny debat: FGU i praksis

DEBAT: Implementeringen af den forberedende grunduddannelse (FGU) er i gang. I en ny debatrække spørger Altinget en række debattører, hvad der bør ske frem til uddannelsens start i 2019.

I januar 2016 nedsatte regeringen et ekspertudvalg, som skulle komme med forslag til, hvordan flere unge kommer i gang med en ungdomsuddannelse.

Et år senere kunne udvalget præsentere sine anbefalinger til regeringen. Og i efteråret blev et bredt politisk flertal så enige om en ny forberedende grunduddannelse (FGU).

Uddannelsen er rettet mod unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse og som heller ikke er i beskæftigelse. 

Login

 • Anmeld

  Bo Haagen · Souschef og vejleder

  Bredere spændvidde..

  Kære Alting.
  Jeg kan se i har sammensat et panel som ser kvalificeret ud i forhold til at holde debat på FGU-området igang.
  Dog skurre det lidt i mit øje, at i sammensat et panel med tre VUC folk og en produktionsskole mand. Det ville for mig at se, være dejligt med et lidt mere ligeværdigt "styrkeforhold" i dette debatpanel. Der er immervæk mange dagsordner og diskurser som sættes i spil.

 • Anmeld

  Tyson W. Lyall · Uddannelsesredaktør, Altinget

  Svar til Bo Haagen

  Kære Bo.

  Tak for din kommentar. Jeg mener klart, du har en pointe – i udgangspunktet. Jeg forventer dog ikke, at det bliver et reelt problem med en "VUC-slagside" i det lange løb.

  Det er nemlig sådan, at når vi laver denne type debatrække, så holder vi os aldrig kun til det opstillede panel. De navne, du ser ovenfor, er dem, som vi på forhånd har lavet en fast aftale med. Jeg forventer og regner således med, at der løbende i de kommende uger/måneder kommer indlæg ind fra andre aktører også.

  I slutningen af sidste år bragte vi eksempelvis debatindlæg om FGU fra forstandere eller lærere fra Søndersø Produktionshøjskole, Østfyns Produktionsskole, Korsør Produktionsskole, Esbjerg Forberedende Erhvervsskole mfl.

  Men igen: Tak for at gøre opmærksom på det, og jeg vil løbende holde øje med, at debatten får et fair "snit".

 • Anmeld

  Bo Haagen · Souschef og vejleder

  Tak for svar.

  Kære Tyson.

  Mange tak for dit svar, det er taget til "efterretning".

  Jeg er også godt klar over, at det ikke er sådan at produktionsskole området ikke er komme til orde i debatten ind til nu.

  Dog er der for mig forsat forskel på om i indbyder et panel af kompetente personer, inden for hvert af deres eget faglige område, til at sætte kursen på debatten og så bringe indlæg og klummer i bredere forstand.

  Der er vel en redaktionel mening med at sammensætte et panel, selvom der også gives plads til andre debatøre.