Debat

Venstre: Giv FGU'en et erhvervsfokus

DEBAT: FGU’en skal både bidrage til at få alle unge godt fra start og til at imødekomme samfundets behov for faglært arbejdskraft. Det sidste kræver, at det lokale erhvervsliv involveres i FGU-opstarten, skriver Anni Matthiesen (V).

Lokale virksomheder skal samarbejde med de kommende FGU'er om at åbne de unges øjne for en faglært fremtid, skriver Anni Matthiesen (V).
Lokale virksomheder skal samarbejde med de kommende FGU'er om at åbne de unges øjne for en faglært fremtid, skriver Anni Matthiesen (V).Foto: Pressefoto/Venstre
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen (V)
Børne- og undervisningsordfører

50.000 unge på under 25 år er hverken i uddannelse eller arbejde. Det er en stor gruppe unge mennesker, som har masser at byde på – men som er faret vild i junglen af komplekse uddannelsestilbud.

Samtidig hører vi fra erhvervslivet, at der mangler flere hænder. Ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer manglede 37 procent af virksomhederne i agroindustrien og 22 procent af fødevarevirksomhederne arbejdskraft allerede sidste år.

Og meget tyder på, at problemet vil vokse sig endnu større i fremtiden. Dansk Arbejdsgiverforening vurderer, at der vil mangle hele 60.000 faglærte i 2020.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Mange virksomheder har altså svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Deres vækst og udvikling er truet. For uden den rette arbejdskraft kan virksomhederne se sig nødsaget til at begrænse deres produktion – eller rykke til lande, hvor den rette arbejdskraft findes.

Så mens vi på den ene side har et problem med en alt for stor gruppe unge, der står uden for uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet – unge mennesker, som står med hænderne tomme. Ja, så står vi på den anden side med virksomheder, der skriger efter ekstra hænder.

Jeg håber, at lokale virksomheder vil træde til og vise interesse for de unge mennesker. Og jeg håber, at virksomhederne vil være med til at dele ud af deres praktiske erfaringer, så de unge kan få en bedre fornemmelse af de muligheder, der findes.

Anni Matthiesen (V)
Børne- og undervisningsordfører

FGU kan være løsningen
Jeg tror og håber, at FGU’en kan være en del af løsningen på begge disse problemer. Det er vigtigt for de unges skyld – og det er vigtigt for samfundets skyld.

Derfor skal vi give FGU’en et erhvervsfokus. Vi skal gøre FGU’en praksisrettet, så den kan svare på virksomhedernes behov, og så vi kan få de unge mennesker ind på en uddannelse og videre ud på arbejdsmarkedet.

Intet menneske har godt af at stå uden for. Jeg er sikker på, at de 50.000 unge mennesker, som i dag står uden for uddannelsessystemet og det arbejdende fællesskab, også har et ønske om at være med. Jeg er sikker på, at de også har fremtidsdrømme, og at de gerne vil have et job.

Det er vigtigt, de unge mennesker ved, at vi har brug for dem.

Erhvervslivet skal på banen
Det er mit håb, at erhvervslivet vil komme på banen i forbindelse med opstart af FGU’en.

Jeg håber, at lokale virksomheder vil træde til og vise interesse for de unge mennesker. Og jeg håber, at virksomhederne vil være med til at dele ud af deres praktiske erfaringer, så de unge kan få en bedre fornemmelse af de muligheder, der findes.

FGU’en skal være med til at give de unge nyt håb og et skub fremad. Ved at gøre FGU’en praksisorienteret kan vi samtidig vise de unge, at det er attraktivt at tage en erhvervsuddannelse.

Vi skal sørge for at skabe et godt ungdomsmiljø på FGU’en, hvor unge motiverer hinanden – og vi skal sørge for, at virksomhederne og lokalsamfundet bliver en del af det miljø. For jo tidligere de unge får smag for erhvervsuddannelserne, jo bedre.

FGU’en skal bidrage til både at få alle unge godt fra start – og til samfundets behov for faglært arbejdskraft.

Der er flere vindere, når FGU’en fungerer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00