1. december: Kenneth Kristensen Berth

JULEKALENDER: Altinget bringer hver dag frem mod juleaften et interview med en folketingspolitiker. Det første interview er med Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth, som er inspireret af en afdød hollandsk politiker. Han nævner Morten Østergaard (R) som den modstander, han har størst respekt for.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg blev interesseret i politik i slutningen af 1980'erne, og jeg kunne konstatere, at de advarsler, som blandt andet Fremskridtspartiet kom med dengang, blev overhørt. De blev reelt set svinet til. Der var en debat, der mindede meget om den svenske.

Men der gik nogle år, før jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti, for jeg måtte også konstatere, at det der Fremskridtspartiet var en noget besynderlig samling mennesker. Der var ikke så meget orden i geledderne, som jeg gerne ville have. Derfor meldte jeg mig først ind i 1996 efter Dansk Folkepartis stiftelse.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg vil nævne Pim Fortuyn og Ronald Reagan som de største.

Pim Fortuyn blev slået ihjel i Holland for efterhånden en del år siden af en dyreretsforkæmper. Efter min mening er der tale om en af de mest visionære europæiske politikere, vi har haft.

Han har skrevet et hav af bøger, hvoraf ingen af dem desværre er oversat til dansk. Så man skal kunne hollandsk for at kunne læse dem. Men det er efter min mening noget af det mest gennemførte forsvar for den europæiske frihedstradition, man finder i nyere politisk litteratur.

Så du kan hollandsk?

Jeg kan læse hollandsk, ja. Jeg kan ikke tale det, men jeg kan fransk og tysk ganske godt, og engelsk selvfølgelig. Kan man de sprog, er hollandsk en form for konglomerat af de sprog. Så man kan godt læse det. Det er sværere at forstå talt hollandsk, men det kan også lade sig gøre, hvis de lige sætter tempoet lidt ned.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Og det skal være en nulevende indenlands? Jeg synes jo ikke ligefrem, de står i kø.

Så vil jeg nok nævne Morten Østergaard. Man kan jo mene om Radikales politik, hvad man vil. Men der er ikke nogen tvivl om, at Radikale står for nogenlunde sammentømret politik og vision for, hvor man vil hen. Den er i stik modstrid med, hvad jeg ønsker, men i det mindste er man ærlig omkring det. Det synes jeg altid, Morten Østergaard har været.

Er du stadig i politik om fem år?

Det håber jeg sandelig, jeg er. Men det er jo op til vælgerne. Hvis jeg bliver fyret fra kommunalbestyrelse og Folketinget, må man jo revurdere situationen. Men jeg har arbejdet i en del år for at nå hertil, så jeg håber sandelig, at jeg kan holde fast.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Den eneste aftale, jeg har været med til at lave, er den mellem nej-partierne i forhold til anbefalingen af afstemningsgrundlaget. Det er en udmærket aftale, for den illustrerer klart, hvilket alternetiv vælgerne står overfor, hvis de stemmer nej 3. december.

Jeg er jo EU-ordfører, og det er ikke på Europa-området, at DF står i kø for at lave aftaler med regeringen.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg har jo heldigvis en familie, som jeg er forpligtiget til at tage mig af, og som jeg er glad for at at tage mig af.

Der er ikke noget som at gå ned i børnehøjde og snakke med mine døtre på to og fem år for at stresse af. Så kommer man ned i nogle helt andre dimensioner end dem, man bevæger sig i til daglig.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

En bog af Ray Honeyford, som var skoleinspektør ved en engelsk skole. Han skrev en bog, der hedder 'Integration or disintegration' i slutningen af 1980'erne.

Den bog var en forudsigelse af alle de problemer, som vi står over for i dag. Han tog udgangspunkt i sin egen hverdag som inspektør ved en skole i England og beskrev nogle af de udfordringer, han så allerede dengang ved en multikulturel skole, og bredte dem ud derfra til en lang række dele af samfundslivet.

Selvom den er gammel, er det en bog, man har nytte af at genlæse.

Har du en yndlings tv-serie?

Hvis det skal være en aktuel, kan jeg rigtig godt lide Sjit Happens. Den er skæg og charmerende på en eller anden måde.

Har du et motto?

Det er vincit qui patitur. Det betyder, at den, der insisterer eller fortsætter, sejrer.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

Det er at blive valgt til Folketinget. Det var en fantastisk oplevelse at det lykkedes at komme ind denne gang.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

At finde ud af, om der overhovedet er nogen vilje tilbage i Europa til at forsvare vores grænser og forsvare vores kultur og religion. Der er ikke meget, der tyder på det, når man ser, hvad der sker i øjeblikket.

Det er i virkeligheden forudsætningen for, at mine døtre kommer til at opleve et nogenlunde liv, og det er bestemt det, jeg ser mest frem til. Jeg håber, viljen begynder at vise sig, for ellers er vi godt nok ilde stedt.

Forrige artikel Forsigtig optimisme forud for klimaforhandlinger  Forsigtig optimisme forud for klimaforhandlinger Næste artikel Kender du EU-typen? Sådan stemmer danskerne på torsdag Kender du EU-typen? Sådan stemmer danskerne på torsdag