14 ud af 15 sagde op efter udflytning: Styrelse tvinges til at ansætte briter

REKRUTTERING: Efter udflytning til Aalborg har Geodatastyrelsen ansat fire briter til at producere grønlandske søkort. 

Udflytning af Geodatastyrelsen har forsinket Danmarks nye søkort til Grønland. Søkortet på fotoet er fra en dansk flådestation.
Udflytning af Geodatastyrelsen har forsinket Danmarks nye søkort til Grønland. Søkortet på fotoet er fra en dansk flådestation.Foto: /ritzau/Thomas Yde
Sine Riis Lund

Engelske og nordjyske gloser florerer side om side i en af Geodatastyrelsens nye afdelinger i Aalborg.

Siden styrelsen i januar 2016 blev bedt om at udflytte afdelingen, der producerer grønlandske søkort, har man ansat 12 nye medarbejdere. Fire af dem er hyret i Storbritannien.

Det viser et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Grønlandsudvalget.

Ingeniørforeningen IDA, der er fagforening for tekniske og naturvidenskabelige akademikere, mener, at det konkrete tilfælde illustrerer en bredere pointe.

Man kan kun i sit stille sind more sig over, at der er kortere afstand fra Storbritannien til Nordjylland, end der er fra København til Nordjylland.

Thomas Danielsen
Venstres ordfører for landdistrikter og øer

“Det viser meget godt, at det jo ikke er så simpelt igen at skaffe den tilstrækkeligt kvalificerede arbejdskraft til nogle af de her højt specialiserede opgaver, hvor det samtidigt er så svært at få medarbejderne til at flytte med ud,” siger Carsten Eckhart Thomsen, der er formand for de offentligt ansatte i IDA.

Han mener, at de politiske partier på Christiansborg helt generelt har negligeret det massive videnstab, som flere af de allerede udflyttede styrelser er ramt af.

Stort kompetencetab
Næste år vil regeringen fremlægge et forslag til at flytte flere statslige arbejdspladser ud, og i finanslovforslaget for 2018 er der afsat 150 millioner kroner til opgaven.

Blandt andre er Bygningsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Energitilsynet blevet nævnt som udflytningspotentialer.

Succeskriteriet for regeringen har aldrig været, hvor mange ansatte der flytter med de statslige arbejdspladser ud i landet, fortæller Venstres ordfører for landdistrikter og øer, Thomas Danielsen.

“Succeskriteriet er derimod, om vi over tid kan ekspedere de samme sager eller gerne flere sager til de samme ressourcer. At vi så får arbejdskraft fra udlandet er ikke noget problem. Man kan kun i sit stille sind more sig over, at der er kortere afstand fra Storbritannien til Nordjylland, end der er fra København til Nordjylland,” siger han.

Søkort væsentligt forsinket
I Geodatastyrelsen opsagde 14 ud af 15 medarbejdere i afdelingen med grønlandske søkort deres stilling, efter nyheden om udflytningen var landet. Styrelsen er nu igen oppe på fuld bemanding og i fuld sving med at oplære de nye ansatte.

Styrelsens store kompetencetab har dog betydet, at Danmark har måttet udskyde en aftale med Grønland om at levere digitaliserede papirsøkort og tilsvarende elektroniske søkort til at dække den sydvestlige del af Grønland inden udgangen af 2018.

Læs mere om de grønlandske søkort og om, hvor få af IDA's medlemmer, der vil flytte med, hvis deres arbejdsplads udflyttes, på Altinget: embedsværk (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00