15. december: Henrik Dahl

JULEKALENDER: Liberal Alliances Henrik Dahl blev for første gang valgt til Folketinget i sommer. I dagens julekalenderinterview fortæller han, at han er meget inspireret af SF'eren Steen Gade, og at han sætter stor pris på det, han selv kalder Hitler-timen på DR K.

Henrik Dahl er født 20. februar 1960. Han blev valgt til Folketinget i juni 2015.<br>Han er uddannet sociolog og har tidligere blandt andet været&nbsp;livsstilsforsker, forfatter og samfundsdebattør. Han har&nbsp;skrevet en række bøger - både indenfor det sociologiske felt og en række politiske debatbøger.<br>Henrik Dahl er blandt andet&nbsp;uddannelses- og forskningsordfører og ordfører for afbureaukratisering for Liberal Alliance.
Henrik Dahl er født 20. februar 1960. Han blev valgt til Folketinget i juni 2015.
Han er uddannet sociolog og har tidligere blandt andet været livsstilsforsker, forfatter og samfundsdebattør. Han har skrevet en række bøger - både indenfor det sociologiske felt og en række politiske debatbøger.
Henrik Dahl er blandt andet uddannelses- og forskningsordfører og ordfører for afbureaukratisering for Liberal Alliance.
Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg havde nogle meget dygtige samfundsfagslærere i min skoletid, og en af dem skaffede mig i 9. klasse erhvervspraktik i Folketinget. De opmuntrede meget til, at man skulle interessere sig for politik. Jeg er på en måde opdraget til, at det bør man, det er en slags borgerligt ombud. Det kan ikke nytte noget, at man bare snakker om politik, man må også gøre noget.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg har lært rigtig meget af Steen Gade (SF), som jeg lavede Nyt Europa sammen med tilbage i 90'erne. Steen har virkelig lært mig meget om, hvad politik er, og hvad man laver i Folketinget. Og hvordan man bør opføre sig og arbejde med andre politikere og lovgivning, og at man bør kontrollere regeringen.

Fakta

Jeg har også lært rigtig meget af Ritt Bjerregaard (S) og Mogens Lykketoft (S).

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

En god politisk modstander er en, man kan stole på, rent menneskeligt har det godt med,og som man kan lave politiske resultater med. En af dem er Henning Hyllested (EL), som er valgt i samme valgkreds som mig. Selv om vi ikke er enige om ret meget, er han meget elskværdig og behagelig at samarbejde med.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, hvis jeg bliver genvalgt. Jeg håber det. På den ene side synes jeg i al beskedenhed, at jeg er kommet godt i gang, men på den anden side synes jeg også, at jeg har enormt meget at lære.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Den største, jeg har været med til at forhandle hjem, er fordelingen af forskningsreserven, hvor jeg var eneforhandler for os. Der fik vi langt hen ad vejen opfyldt vores ønsker, så det er jeg rigtig stolt over. I det første udkast fra regeringen var der afsat nul kroner til Det Frie Forskningsråd, men i den endelige udgave var der afsat 120 millioner.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg ser fodbold som så mange andre. Det varmer mit hjerte, hvis Liverpool vinder, selvom det er længe siden med det seneste mesterskab.

Jeg har nogle gode venner, som jeg mødes med på en sportspar i København, hvis jeg har tid. Så ser vi tre kampe, hygger os, får nogle øl, og snakker om løst og fast. Det er god afslapning.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er Sort Land af Ahmad Mahmoud. Den er virkelig god og tankevækkende. Det er en selvbiografi fra ghettoen og parallelsamfundet. Det er Vangede Billeder fra ghettoen, og det gør den meget rystende. Der er meget at gøre, hvis man tager udgangspunkt i hans beretning.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg har meget lidt tid til at se fjernsyn. Min kæreste griner nogle gange af mig, fordi jeg godt kan lide at se DR K. Ligesom, der er børnetime, er der noget, som vi kalder Hitlertime, fordi DR K har så mange historiske udsendelser om 2. Verdenskrig. Så jeg kan meget godt lide, når der er Hitlertime på DR K, det er sådan noget, som ældre herrer godt kan lide at sidde og se på.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg har nogle gamle venner helt tilbage fra gymnasietiden, som jeg ses med en gang om året. Det er en meget fast aftale, vi har haft siden, vi gik ud af gymnasiet. Så kan det godt være, vi ikke har så meget andet med hinanden at gøre, men det er fedt, for så ved man, at på en bestemt dato mødes man og går ud og snakker om, hvad der er sket siden sidst.

Har du et motto?

Egentlig ikke. Måske, at man aldrig skal give op. Det er et godt motto at have som politiker.

Hvad er det bedste, som er sket for dig i 2015?

Det var, at det lykkedes at blive valgt til Folketinget. Det var fantastisk. Jeg glemmer ikke valgaftenen lige med det første

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Jeg har to børn, der bor i udlandet, og selvom jeg ønsker dem alt godt, glæder jeg mig også til, at de kommer hjem. Den ene bor i London og den anden i Paris, og jeg var bekymret under terrorangrebet i Paris i november. Så det bliver rart, at de kommer hjem, selvom de har haft en spændende oplevelse. 

Dokumentation

Henrik Dahl er født 20. februar 1960. Han blev valgt til Folketinget i juni 2015.

Han er uddannet sociolog og har tidligere blandt andet været livsstilsforsker, forfatter og samfundsdebattør. Han har skrevet en række bøger - både indenfor det sociologiske felt og en række politiske debatbøger.

Henrik Dahl er blandt andet uddannelses- og forskningsordfører og ordfører for afbureaukratisering for Liberal Alliance.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00