Naturfredningsforening: Ny nationalpark udhuler konceptet

NATUR: Politikerne på Christiansborg har vedtaget Kongernes Nordsjælland, selvom Naturstyrelsen har stillet faglige spørgsmålstegn ved parkens kvalitet. Man udhuler nationalpark-konceptet, lyder kritikken fra DN. Nationalparken skal nok blive bedre med tiden, fastholder LA.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenFrederik Tillitz

Efter en årelang proces valgte politikerne onsdag at sige endegyldigt ja til Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Dermed nikker Folketinget til et meget omdiskuteret forslag, som de nordsjællandske kommuner præsenterede i december 2014. Danmarks Naturfredningsforening er ikke begejstret.

”Jeg er ked af, man har vedtaget noget, der er så tyndt. Det er et forslag, der udhuler det danske nationalpark-koncept,” siger direktør for natur og plan Michael Leth Jess og fortsætter:

”Vi er tilfredse med, at der endelig er sat punktum. Men vi ikke tilfredse med resultatet. Vi har sagt, at man burde have droppe Kongernes Nordsjælland og være gået videre med en nationalpark på Bornholm.”

Jeg har stor tiltro til, at der kommer flere lodsejere med undervejs.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

Michael Leth Jess understreger også, at DN vil arbejde konstruktivt med for at gøre nationalparken bedre fremadrettet.

Styrelse: Forslag mangler kvalitet
Naturstyrelsen (nu under navnet Svana) vurderede i et notat fra januar 2016, at kommunernes forslag ikke lever fagligt op til forudsætningerne for en nationalpark. Naturområderne er ikke godt nok forbundet:

“I realiteten vil det ikke kunne lade sig gøre at skabe de naturmæssigt og landskabeligt meget værdifulde overgangszoner mellem skovnatur og lysåbne naturtyper,” skriver styrelsen i sit notat og konkluderer til sidst:

”Det er Naturstyrelsens faglige vurdering, at forslaget, primært med hensyn til fragmentering og afgrænsning, ikke rummer kvaliteter, der i tilstrækkelig grad understøtter en funktionel og sammenhængende nationalpark.”

Sådan ser parken ud (artiklen fortsætter under kortet):

Næsten hele naturparkens areal er fra offentlige arealer, da nordsjællandske lodsejere ikke har vist den store villighed til at lægge jord til (se faktaboks). 

Partierne på Christiansborg peger i en pressemeddelelse på, at nationalparken med tiden skal udvikle sig til en mere sammenhængende nationalpark.

LA: Der kommer flere med
Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach, medgiver, at det nuværende forslag ikke er noget at råbe hurra for.

”Men vi hører også fra kommuner og lodsejere, at stemningen er vendt. Jeg har stor tiltro til, at der kommer flere lodsejere med undervejs,” siger Carsten Bach.

Kongernes Nordsjælland er den femte nationalpark. Og dermed er de fem parker på plads, som Folketinget blev enige om at etablere helt tilbage i 2007. Der er ikke planer om flere nationalparker.

Dokumentation

Nationalparkernes historie
I maj 2007 blev nationalparkloven vedtaget i folketinget. I juni 2007 blev Thy Nationalpark udpeget af daværende miljøminister Connie Hedegaard (K). Den blev dermed den første til at se dagens lys i august i 2008.

I januar 2008 indgår daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V) et forlig, hvor man udpeger de resterende fire nationalparker. Bag forliget er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale, SF og Konservative.

Mols Bjerge åbnede i august 2009, den store nationalpark ved Vadehavet blev indviet i oktober 2010. Endelig blev Skjoldungernes Land ved Roskilde åbnet i marts 2015 som den fjerde nationalpark.

Hver nationalpark modtager årligt 7,6 millioner kroner på finansloven, såfremt parken har en godkendt nationalparklov.

Historien om Kongernes Nordsjælland
Idéen om Kongernes Nordsjælland har rod tilbage i 2004, da daværende miljøminister Hans Christian Schmidt (V) satte gang i ‘Pilotprojekt Kongernes Nordsjælland'. Projektet blev fremlagt i 2005.

På det grundlag pegede forligskredsen på Nordsjælland som en mulig nationalpark.

Siden blev to lokale forslag afvist af forligskredsen. Forslagene mødte modstand fra de lodsejere, der fik indlemmet sine arealer i planen, og det resulterede i afvisningen fra politikerne.

I december 2012 blev forligskredsen enig om at sætte arbejdet i gang igen. Men med større inddragelse af lodsejerne.

To år senere i december 2014 afleverede en lokal styregruppe sit forslag til daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Styregruppen bestod af kommunerne Halsnæs, Hillerød, Gribskov, Fredensborg og Helsingør samt Nordsjællands Landboforening, Frederiksborg Amts Familielandbrug og Kongernes Nordsjællands Natur- og Lodsejerlaug.

Forslaget møder kritik for at være usammenhængende, og Naturstyrelsen giver forslaget en hård natur-faglig vurdering.

Politikerne vedtager forslaget i august 2016.

Naturstyrelsens skøn over offentlige og private arealer i nationalparkerne:

Nationalpark Samlet areal Offentlige arealer
Thy 24.400 ha 18.300 ha
Mols Bjerge 18.000 ha 6.000 ha
Vadehavet 146.600 ha 122.000 ha
Skjoldungernes Land 17.000 ha 8.300 ha
Kongernes Nordsjælland 24.595 ha 22.182 ha

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Michael Leth Jess

Chefkonsulent, Odsherred Kommune, Planteam
landskabsarkitekt (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

0:000:00