Regeringen vil udbyde skovdrift til private

NY REGERING: Den nye trekløverregering vil udlicitere mere drift af skovene til private. Det er et aftryk i regeringsgrundlaget, som LA er meget glade for. Rød blok er skeptiske.

Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

VLAK-regeringen vil lade private virksomheder stå for mere af skovdriften.

Det fremgår af det fælles regeringsgrundlag, som blev præsenteret i søndags.

Her lyder det under overskriften ”privat drift af skove”, at mere af Naturstyrelsens drift af skovene skal varetages af private operatører.

”Regeringen vil udlicitere en større del af skovdriften og fremlægge en plan herfor,” skriver de blå partier.

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget:

Privat drift af skove
Naturstyrelsen driver i dag skovdrift på ca. 100.000 ha skov, hvor der tilgodeses biodiversitet, friluftsliv og bæredygtig træproduktion. 60 pct. af skovdriften varetages af private operatører, mens omkring 40 pct. udføres af Naturstyrelsen. Regeringen vil udlicitere en større del af skovdriften og fremlægge en plan herfor. 

I dag bliver 60 procent af Naturstyrelsen skovdrift – der i dag tæller omkring 100.000 hektar – varetaget af private aktører. Og partierne bag aftalen understreger, at man både tilgodeser biodiversitet, friluftsliv og træproduktion.

Miljøordfører fra Liberal Alliance Carsten Bach skriver i en sms til Altinget, at ”det et aftryk i regeringsgrundlaget, som LA er meget glade for”.

Vi skal altid sikre, at vi får mest muligt for pengene.

Erling Bonnesen (V)
Miljøordfører

”Over tid får vi mere skovdrift for de samme penge ved privat drift, end vi gør med offentlig drift,” skriver han.

Venstres miljøordfører Erling Bonnesen peger på, at regeringen er optaget af, at skovene drives optimalt.

”Vi skal altid sikre, at vi får mest muligt for pengene. Og det er, hvad den her øvelse går ud på. Men der er ikke lagt op til revolutioner,” siger han og har ellers ikke mere at tilføje ”da der nu kommer drøftelser på ordførerniveau”.

Rød skepsis
Forslaget vækker ikke stor begejstring i rød blok på Christiansborg. Radikale og Socialdemokraterne er begge åbne over for mere udlicitering, men regeringen bør først og fremmest få styr på naturprioriteterne, lyder det.

”Jeg vil gerne se en samlet plan for skovene, inden man begynder at rykke ved udlicitering. Hvis man udliciterer uden at være sikker på, hvad målet er med statens skove, så kan man risikere at skabe store problemer,” siger Ida Auken og fortsætter:

”Når man udliciterer, så stiger interessen for at tage træ ud og tjene flere penge på det. Men for naturen er det helt afgørende, at der kommer til at ligge træer og rådne, så det sikrer dyre og planteliv.”

Miljøordfører fra Socialdemokraterne Christian Rabjerg Madsen er på samme linje.

”Jeg vil hellere se nogle konkrete redskaber fra regeringen om, hvordan man kan løfte naturindsatsen. Det afgørende for os er naturkvaliteten,” siger han og fortsætter:

”Vi kan godt diskutere mere privat skovdrift. For mig handler det ikke så meget om, hvem der gør det, men hvordan man gør det.”

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00