Tandlægekæder vækker politisk og faglig skræk

OPKØB: Store investorer opkøber i stigende grad tandlægeklinikker – til Tandlægeforeningens bekymring. Politikere er bekymrede for udviklingen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Tyson W. Lyall

”Det går så stærkt, at hverken regeringen eller oppositionen har opdaget det”.

Formand for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, er bekymret for investorer, der opkøber danske tandlægeklinikker.

I et debatindlæg på Altinget fredag, advarer han imod en ”systematisk kommercialisering af tandplejen”, som sker med indtoget af flere store tandlægekæder.

”Det er en farlig tendens, hvis pengemænd og kapitalfonde er ved at tiltuske sig den reelle bestemmende indflydelse på mange tandklinikker,” skriver Tandlægeforeningens formand.

Hvis man opererer efter korte profithensyn, så kan man godt være bekymret for, om tandlægerne bliver presset hårdere til mersalg.

Jakob Kjellberg
Professor, Kora

Frygten går blandt andet på, at patienter kan blive påduttet behandlinger af hensyn til kædernes økonomi, og at tandlægerne dermed mister faglig indflydelse på klinikkerne.

Politisk opmærksomhed
På Christiansborg har sundhedsordførerne opdaget problemstillingen.

”Det er en bekymrende udvikling,” siger Enhedslistens Peder Hvelplund og akkompagneres af Dansk Folkepartis Liselotte Blixt.

”Det kræver, at der bliver sat ekstra fokus på kvaliteten. Vi må ikke ende med discount-løsninger, som skader os,” siger hun.

Både Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen og SF's Kirsten Normann Andersen oplyser, at de vil bede sundhedsministeren se nærmere på udviklingen.

”Jeg ser de privatpraktiserende tandlæger som en integreret del af vores sundhedssystem. Hvis vi kommer ud i noget, som ikke har kvalitet, lighed eller er fagligt funderet i forhold til patienterne, så lever det ikke op til Socialdemokratiets standarder,” siger Flemming Møller Mortensen.

 

Kæder oplever stor vækst
Tandlægekæder som Dentist.dk, Godt Smil og Tandlægen.dk har de seneste år oplevet stor vækst på tværs af landet.

En af investorerne bag sidstnævnte kæde er iværksætteren Henrik Kølle, som sammen med blandt andet Danica Pension har opkøbt en række danske klinikker.

På under to år er det blevet til alt 54 klinikker, fortalte rigmanden denne uge til Børsen, hvor han også gjorde klart, at målet er at sælge Tandlægen.dk indenfor en ”tidshorisont på omkring tre år".

Henrik Kølle forventer ifølge Børsen, at kæden vokser sig dobbelt så stor i løbet af 2017.

Kritiske udfordringer
Med de kortfristede og ambitiøse målsætninger kan der imidlertid opstå kritiske udfordringer, forklarer professor i sundhedsøkonomi hos Kora, Jakob Kjellberg.

”Hvis man har meget aggressive kapitalkæder og går aggressivt efter salgsmål med et kort sigte, så adskiller tidshorisonten sig en del fra den lille tandlæges. Hvis man opererer efter korte profithensyn, så kan man godt være bekymret for, om tandlægerne bliver presset hårdere til mersalg,” siger Kora-professoren.

 

Kædedannelserne kan dog også bringe stordriftsfordele med sig, vurderer Jakob Kjellberg.

”Der har længe eksisteret kæder på området, som i flere tilfælde er halvstore. Det kan være fornuftigt og velbegrundet i stordriftsfordele. Når man er større, kan man få bedre aftaler for lejemål, billigere it-løsninger og mange andre ting. Det er ikke entydigt negativt,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Dokumentation

Eksempler på større tandlægekæder:

Tandlægen.dk. Grundlagt i december i 2015. Aktuelt 31 klinikker.

Dentist.dk. Aktuelt 18 klinikker – primært i Jylland.

Godt Smil. Grundlagt 2008. Aktuelt 20 klinikker.

Kilde: Kædernes egne hjemmesider pr. 1. februar 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00