Partier vil tilbageføre sparede ulandsmillioner

FORSLAG: Konservative trumfede flere penge til verdens fattigste igennem. I stedet forsvandt op imod 800 millioner kroner - men partiet afviser nyt forslag fra SF og Alternativet om at sende pengene tilbage.

Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/SCANPIX
Cecilie Gormsen

Det er ikke godt nok, at regeringen stik imod finanslovsaftalen for 2016 ikke har afsat tilstrækkelige midler til udviklingsbistanden.

Sådan lyder det fra SF's finansordfører Lisbeth Bech Poulsen, der sammen med Alternativet onsdag 29. marts fremsættter et beslutningsforslag, der skal råde bod på det.

Det sker, efter Altinget i sidste uge kunne fortælle, at regeringen i 2016 tilførte udviklingsbistanden et trecifret millionbeløb mindre, end der blev afsat i finanslovsaftalen.

”I en tid med flere flygtninge end nogensinde før er det simpelthen en skandale, at regeringen gemmer sig bag noget regnskabsteknik og ikke vil bruge de penge, som man har lovet at bruge på udviklingsbistanden,” siger Lisbeth Bech Poulsen til Altinget.

Man kunne jo håbe, at Konservative, som tidligere har været et anstændigt borgerligt parti, ville rette op på den her misere, nu hvor de er kommet i regering.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Finansordfører

"Det er så uklædeligt"
Konkret vil SF og Alternativet med det nye forslag pålægge regeringen at forøge udviklingsbistanden for 2017 med det beløb, der i 2016 manglede for, at udviklingsbistanden udgjorde den aftalte størrelse.

Læs også: Regeringen misser mål for ulandsbistanden

I finanslovsaftalen for 2016 aftalte de borgerlige partier nemlig at afsætte 0,71 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i nye midler til ulandsbistanden.

I stedet blev der afsat cirka 0,67 procent af BNI i 2016, hvilket ifølge Altingets beregninger svarer til, at der mangler omkring 800 millioner kroner.

”Principielt set kunne regeringen tage de mellem 400 og 800 millioner kroner, der er tale om, og bruge på skattelettelser,” siger Lisbeth Bech Poulsen og fortsætter:

”Det er så uklædeligt, og det håber jeg også, at andre partier i Folketinget vil kæmpe imod.”

Håber på opbakning
Selvom Lisbeth Bech Poulsen håber på opbakning til forslaget, erkender hun, at det ser svært ud.

”Men man kunne jo håbe, at Konservative, som tidligere har været et anstændigt borgerligt parti, ville rette op på den her misere, nu hvor de er kommet i regering.”

Læs også: K til V-ministre: Få styr på ulandsbistanden

Konservative kæmpede efter valget i juni 2015, da partiet endnu ikke var i regering, for at sikre 0,8 procent af BNI til ulandsbistand i stedet for 0,7 procent, som den daværende V-regering ville skære bistanden ned til.

Blev K snydt?
Radikales udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard har tidligere udtalt, at Konservative med de nye tal er blevet snydt godt og grundigt:

”Konservative er blevet tørret et vist sted. Hvis jeg var Konservative, ville jeg insistere på at få indhentet det efterslæb i 2017,” har Martin Lidegaard tidligere fortalt til Altinget.

Og Konservatives udviklingsordfører, Naser Khader, pointerede da også i november 2016, at partiet var meget opmærksomme på målet fra finansloven:

”Det er vigtigt, at pengene bliver brugt på det, som de er afsat til. Pengene kan hjælpe i nærområderne, så folk ikke vælger at flygte videre mod eksempelvis Europa,” sagde han dengang.  

K stemmer imod
At man ligger under målet fra finansloven, skyldes især, at 400 millioner ulandskroner, der var sat af til asyludgifter i Danmark i 2016, aldrig nåede at blive brugt, fordi der kom færre asylansøgere end forventet. Pengene endte derfor i stedet i Finansministeriets kasser.

Læs også: Nye asyltal: Fejlskøn koster verdens fattigste 400 millioner

I sidste uge meddelte Naser Khader, at han har en klar forventning om at penge, der er blevet sparet på ubenyttede asyludgifter i Danmark, i stedet skal gå til projekter i nærområderne og altså ikke lægges til side i Finansministeriets egen pengekasse.

”Det er altså noget rod, og så må Finansministeriet i fremtiden være bedre til at styre økonomien på dette område, så der ikke er usikkerhed om, at vi overholder, hvad vi er blevet enige om,” lød det fra Naser Khader i sidste uge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Naser Khader eller gruppeformand Mette Abildgaard til beslutningsforslaget fra SF og Alternativet. Konservative oplyser dog til Altinget, at man vil stemme imod det nye forslag, da partiet allerede har krævet bedre økonomistyring med ulandsmidlerne.

Dokumentation

Beslutningsforslaget fra SF og Alternativet: 

Folketinget pålægger regeringen at forøge udviklingsbistanden for 2017 med det beløb, der i 2016 manglede for at udvik- lingsbistanden udgjorde 0,71 pct. af BNI.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00