Røde Kors: Nye milliarder kan hjælpe hundredtusindvis af flygtninge

NÆROMRÅDER: Med et nyt råderum på næsten to milliarder ulandskroner har regeringen chancen for at sætte handling bag ordene om hjælp til nærområder, lyder det fra Røde Kors.

Behovene for nødhjælp har aldrig været større, lyder det fra Røde Kors.
Behovene for nødhjælp har aldrig været større, lyder det fra Røde Kors. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Kasper Frandsen

Regeringens nye prognoser for asylområdet i Danmark ser ud til at kunne frigive 1,8 milliarder kroner, der kan sendes ud til verdens fattigste.

Det skyldes, at der forventes at komme færre nye asylansøgere i Danmark, som ulandsbistanden betaler størstedelen af, inden for det første opholdsår.

Men der er bestemt ikke sket noget fald i flygtningeantallet på verdensplan.

Tværtimod er der et rekordstort behov for øget hjælp i nærområderne, og der vil det nye råderum kunne hjælpe hundredtusindvis af flygtninge, lyder det fra Røde Kors.

Der er ikke sket nogen nævneværdig stigning i den danske nærområdeindsats i forhold til al den snak, der har været.

Anders Ladekarl, Generalsekretær i Røde Kors

”Der er ikke sket nogen nævneværdig stigning i den danske nærområdeindsats i forhold til al den snak, der har været fra regeringens side. Men nu har den alle muligheder for at sætte handling bag ordene," siger generalsekretær Anders Ladekarl og fortsætter:

"Undskyldningen for ikke at give mere til nærområderne har været, at pengene skulle bruges til at hjælpe flygtninge i Danmark. Men den undskyldning eksisterer ikke mere.”

Behov for ekstra hjælp
Finansministeriet oplyser til Altinget, at man forventer at regulere ulandsbistanden på baggrund af færre nyankomne asylansøgere i Danmark. Ministeriet kan dog ikke oplyse, hvornår det eventuelt vil ske.

”Lige nu er der steder i Syrien, hvor folk vælger at blive i stedet for at flygte, fordi der er nogenlunde fredeligt. Men det kræver noget ekstra hjælp for at de kan se en fremtid der,” siger generalsekretæren.

I alt har regeringen afsat cirka 2,4 milliarder kroner på 2017-finansloven til nærområdeindsatserne ud af en samlet bistand på cirka 15 milliarder kroner.

Socialdemokratiet har indkaldt udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til samråd om midlerne.

Dokumentation

Frem og tilbage mellem flygtningemodtagelse og udviklingsbistand:

Udviklingsbistanden kan ifølge internationale OECD-regler dække hovedparten af udgifterne til flygtninges første opholdsår i et land.

Milliarder af kroner er pludselig som følge af ændrede asyltal flyttet frem og tilbage mellem flygtningemodtagelse i Danmark og udviklingsbistanden med stor politisk dramatik til følge:

2014
SR-regeringen hævede asylskønnet for 2015 sidst på året fra 7.500 til 20.000 personer. Det betød, at der på finansloven for 2015 skulle findes 2,5 milliarder kroner fra bistanden til at håndtere det stigende antal flygtninge.

Den daværende regering endte med et forlig med SF og Enhedslisten, så regningen for udviklingsbistanden i stedet kun landede på en milliard kroner. Nye penge og omlægninger sikrerede faldet.

2015
Den nye V-regering måtte i november 2015 ud og hæve udviklingsbistandens bidrag til flygtningemodtagelsen med 1,5 milliarder kroner på finansloven for 2016, fordi de hævede forventningerne til antallet af nye asylansøgere fra 15.000 til 25.000 personer. Alle ekstraudgifterne blev taget fra ulandsbistanden via besparelser.

2016
I sommeren 2016 gik det den anden vej. Et fald i skønnet af asylansøgere for 2016 og 2017 fra 20.000 til 10.000 personer frigjorde cirka en milliard kroner til nødhjælp.

Men det viste sig at være for lidt. Således nåede 411 millioner kroner aldrig at blive brugt på udviklingsbistand, som de var afsat til. Det skyldtes, at pengene var låst til flygtningemodtagelse, men kom i overskud, da regnskabet blev gjort op i marts 2017.

Det var en hovedårsag til, at regeringen ikke nåede de lovede 0,71 procent af BNI til udviklingsbistanden på finansloven. Konservative har efterfølgende krævet bedre budgetstyring af flygtningeudgifter.

Også regeringen har lovet, at der kommer bedre budgetstyring af disse udgifter.

2017
29. marts sænkede regeringen asylskønnet for 2017 fra 10.000 til 5.000 personer. Derfor ser det ifølge Finansministeriet ud til, at der kan frigøres 1,8 milliarder kroner, der kan sendes tilbage til ulandsbistanden. Men foreløbig er der ikke kommet penge tilbage.

---

Bistand over grænsen?
Altinget har over en længere perioden beskrevet, hvordan Danmark bruger udviklingsbistand til at dække de stigende udgifter til flygtninge i Danmark.

Danmark bruger blandt andet ulandsbistand på integration i kommuner og repatriering, som kan være i strid med internationale regler.

Derudover har staten ved at ændre opgørelsesmetoderne flyttet milliarder af kroner fra ulandshjælp til integrationshjælp. Danmark er i forvejen et af de lande i OECD, der bruger relativt mest ulandsbistand på flygtningemodtagelse.

Rigsrevisionen er gået ind i sagen. Og OECD har inddraget integrationsspørgsmålet i forbindelse med en strømlining og tydeliggørelse af de internationale regler for ulandsbistand.

Læs hele Altingets serie om ’Bistand over grænsen?’ her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)