Dropper Thulesen, Løkke og Frederiksen: De unge elsker grøn blok

VÆLGERPROFIL: Liberal Alliance er suverænt største parti blandt de unge, der også tiltrækkes af partierne i den såkaldte grønne blok. Især Socialdemokratiet skal se at komme ind i kampen om de unge vælgere, vurderer kommentator.

Nutidens unge fravælger i stor stil Løkke, Frederiksen og Thulesen.

For mens Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tilsammen har et overvældende flertal blandt befolkningen som helhed, så ser det helt anderledes ud, når man ser på de 18-24-årige vælgere.

Her vendes bøtten næsten på hovedet:

Liberal Alliance er det klart største parti af alle, og den såkaldte grønne blok – Alternativet, Radikale, SF og Enhedslisten – er næsten tre gange så stor som Socialdemokratiet.

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 11.000 Gallup-interviews.

LÆS OGSÅ: Sådan ser partiernes vælgerprofiler ud: køn og alder

”Var det alene de unge, der bestemte, så ville vi se et markant anderledes politisk landskab end det, vi har nu. Og med undtagelse af Radikale vil de etablerede partier få gevaldige hug,” siger Kasper Møller Hansen.

(artikel fortsætter under graf)

Styrkeforholdet mellem rød og blå blok er stort set det samme hos de unge som blandt alle vælgerne. Men inden for blokken vil der være store forskydninger, hvis de unge havde mere at sige.

Ifølge politisk kommentator Erik Holstein vil der i høj grad være mere fokus på den grønne dagsorden.

”Var det kun de unge, der afgjorde det, ville samfundet frem for alt være langt mere individualistisk og langt mere grønt. Der vil være en mere laissez faire indstilling til indvandring og kulturforskelle," siger Erik Holstein.

S har problemer med de unge
Ser man på befolkningen som helhed er grøn blok mindre end Socialdemokratiet, der får mere end hver fjerde stemme. Hos de unge får Mette Frederiksens parti kun godt 13 procent af stemmerne.

”Især Socialdemokratiet er nødt til at komme ind i kampen om de unge. Selvom tallene nok bedrer sig noget, når de helt unge selv får børn og bliver forsørgere, så er det aktuelle tal simpelthen faretruende. Socialdemokratiet risikerer, at en alt for stor del af de unge gror fast hos Enhedslisten, Alternativet og Radikale,” siger Erik Holstein.

Se hele analysen af vælgervandringer for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: 6 ministre i samråd og Esben Lunde til sammenskudsgilde Det sker i dansk politik: 6 ministre i samråd og Esben Lunde til sammenskudsgilde Næste artikel Politisk overblik: Regeringen vil forlænge forskerordning Politisk overblik: Regeringen vil forlænge forskerordning