Lærerformand efter afsløringer: Et wake-up call forud for ny overenskomst

OK18: Den danske model er presset efter anklager om aftalt spil ved lærerlockouten i 2013. Det må aldrig gentage sig, siger Anders Bondo forud for overenskomstforhandlinger for 714.000 offentligt ansatte.

Foto: /ritzau/Simon Fals
Anders Redder

Forhandlingsklimaet har ramt bunden forud for vinterens overenskomstforhandlinger for 714.000 offentligt ansatte, og herfra kan det næsten kun gå fremad.

Det er budskabet fra Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, efter at den nye bog "Søren og Mette i benlås" har rippet op i sårene fra lærerkonflikten i 2013 med anklager om aftalt spil.

”Lockouten af lærerne var regeringens beslutning,” siger forhenværende SF-formand Annette Vilhelmsen i bogen ifølge Ekstra Bladet, mens også DF-formand Kristian Thulesen Dahl melder om en politisk orkestreret lockout, som han fik kendskab til under et møde med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Anders Bondo tror på, at bogen kan blive et wake up-call til alle parter om, at der skal værnes om forhandlingerne mellem ansatte og arbejdsgivere.

”Tilliden er i bund, men jeg vælger at være optimist. For det kan ikke rigtig blive værre, end det er nu.” 

Anders Bondo Christensen
Formand for Danmarks Lærerforening og Forhandlingsfællesskabet

”Den her bog er fuldt og endegyldigt den rygende pistol. Ingen kan med alvor se sig selv i spejlet og påstå, at regeringen ikke var indblandet i lockouten i 2013. Lektien må stå klar for alle parter: Det må ikke gentage sig i OK18-forhandlingerne, hvis den danske model skal overleve,” siger Anders Bondo Christensen.

Læs mere:  Thulesen: Regeringsindgrebet var planlagt et halvt år før lærerkonflikten

Som formand for Forhandlingsfællesskabet er Anders Bondo Christensen tildelt rollen som topforhandler for størstedelen af de offentligt ansatte ved de såkaldte OK18-forhandlinger.

Parterne udveksler krav til december, og forhandlingerne afsluttes efter planen i løbet af februar med nye overenskomster for 714.000 offentligt ansatte.

”Tilliden er i bund, men jeg vælger at være optimist. For det kan ikke rigtig blive værre, end det er nu,” siger Anders Bondo om de kommende forhandlinger.

Thorning trak indrømmelse tilbage
Det er den dobbelte cavlingvinder Anders-Peter Mathiasen, som har skrevet bogen, som udkommer i næste uge. Ifølge Ritzau erkender Annette Vilhelmsen, som var formand for SF og minister i SRSF-regeringen, at lockouten var aftalt spil.

Selv om det hele tiden har været fagbevægelsens påstand, har toppen af den daværende Thorning-regering hidtil nægtet, at regeringen og KL på forhånd havde givet håndslag på lockouten og det efterfølgende regeringsindgreb, der banede vej for et opgør med lærernes arbejdstidsregler, som var en forudsætning for finansiering af folkeskolereformen.

I december blev Helle Thorning-Schmidt ellers citeret for at sige til Politiken: "Da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i første maj."

Politiken lod dog få dage efter Helle Thorning trække citatet tilbage, da hun angiveligt ville have sagt, at "regeringen besluttede at afslutte lockouten."

Læs mere: Bondo: Thorning afslører aftalt spil om lærerkonflikt

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

VIDEO: Sådan afviste Corydon aftalt spil i 2013

Dokumentation

OK18-køreplan

December 2017. Forhandlingsfælleskabet udveksler generelle krav med henholdsvis KL og RLTN 12.

De generelle forhandlinger på KL-området indledes 5. januar 2018 og tilrettelægges, så de kan afsluttes senest 14. februar 2018.

På det regionale område indledes de generelle forhandlinger 12. januar 2018 og afsluttes 20. februar 2018.

Der foreligger indtil videre ingen endelig plan for forhandlingerne på statens område, men de forventes at følge køreplanen for regioner og kommuner. 

Kilde: Forhandlingsfællesskabet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00