Sådan foregår Folketingets åbningsdebat

OVERBLIK: Torsdag mødes Folketinget til den store åbningsdebat, som har tradition for at udvikle sig til en maratondebat, der først slutter sent om aftenen eller natten. Bliv klogere på debatten og reglerne for taletid her.

Lars Løkke Rasmussen holdt tirsdag åbningstale, da Folketinget åbnede efter sommerferien. Torsdag skal talen diskuteres til den store åbningsdebat.
Lars Løkke Rasmussen holdt tirsdag åbningstale, da Folketinget åbnede efter sommerferien. Torsdag skal talen diskuteres til den store åbningsdebat.Foto: /ritzau/Stine Bidstrup
Cecilie Gormsen

Torsdag er dagen for Folketingets store åbningsdebat, som altid udvikler sig til en lang affære. Her tager folketingsmedlemmerne en lang diskussion om statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale fra i tirsdags og om aktuelle politiske emner.

Herunder kan du se, hvordan dagens debat kommer til at foregå:

  • Åbningsdebatten starter klokken 10, hvor partiernes formænd eller politiske ordførere får ordet efter partistørrelse. Det betyder, at Socialdemokraterne starter, og her er det Mette Frederiksen, der holder tale. Herefter kommer Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, så Venstres Jakob Ellemann og så videre. Hvert parti har ti minutters taletid.

  • Efter hvert ordførerindlæg har folketingsmedlemmer fra andre partier mulighed for to korte bemærkninger i forlængelse af hinanden. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 45 minutter efter ordførertalen. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade deres fortrinsret til en gruppefælle.

  • Ønsker en minister at tage ordet, får han eller hun tre minutters taletid til at kommentere et indlæg fra et medlem. Politikeren, der har givet anledning til ministerens indlæg, har herefter adgang til to korte bemærkninger.

  • Når første runde, hvor alle partier har fået taletid, er slut, får statsministeren ordet. Lars Løkke Rasmussen (V) har nu 30 minutters taletid, hvorefter der i op til en time er adgang til korte bemærkninger for alle medlemmer. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade den til en gruppefælle.

  • Herefter går anden runde af ordførerindlæg i gang, hvis partierne ønsker det. Nu får hvert parti fem minutters taletid, og efter hvert indlæg er der mulighed for korte bemærkninger fra op til tre medlemmer.

  • Når anden runde af ordførerindlæg er afviklet, er det tid til de såkaldte privatistindlæg. Privatistindlæg er indlæg fra de menige folketingsmedlemmer, som får fem minutters taletid, hvorefter der er mulighed for korte bemærkninger fra op til tre medlemmer.

  • Herefter er det igen statsministerens tur til at få ordet. Denne gang får Lars Løkke Rasmussen 15 minutters taletid, og der er efterfølgende adgang til korte bemærkninger i op til 30 minutter. De politiske ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan som tidligere overlade ordet til en gruppefælle.

  • Åbningsdebatten trækker ofte ud til midnat og er kun afbrudt af frokost- og middagspauser. Sidste år varede debatten 14 timer og otte minutter.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00