Se de sjoveste og vigtigste øjeblikke: Sådan foregik åbningsdebatten

ÅBNINGSDEBAT: Folketingsårets første debat blev skudt i gang torsdag klokken 10. Få overblikket over den maratonlange debat i denne artikel.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Daniel Bue Lauritzen

Vi har samlet de sjoveste og vigtigste øjeblikke fra salen og de bedste reaktioner på de sociale medier. 

Det nyeste ligger øverst, så hvis du vil have det fulde overblik, bør du starte fra bunden.

Statsministeren får ordet
22.30: Lars Løkke Rasmussen samler op på dagens kommentarer og taler.

Statsministren runder blandt andet dagens burkadebat, færøske medlemmer af Folketinget, som kommenterer på situationen i Catalonien og oppositionens krav om at vide, hvor regeringen vil finde fem milliarder. Læs mere om det her.

Konservative sætter den politiske startopstilling til landskampen
19.31: Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, har byttet den officielle landsholdstrøje ud med en rød trøje og en hvid skjorte, da hun går på talerstolen. Og hele hendes tale er da også gennemsyret af fodboldsammenligninger forud for aftenens landskamp mellem Montenegro og Danmark.

Den danske midtbanespiller William Kvist har været ude i medierne og lufte sin fascination for Alternativet, og Mette Abildgaard får med den baggrund sat streger mellem flere af spillerne fra det det danske landshold og de politiske partier:

Kasper Schmeichel er Enhedslisten, Simon Kjær er Dansk Folkeparti, Andreas Bjelland er Socialdemokratiet, og så er Konservative Thomas Delaney, der i den seneste landskamp scorede hattrick.

"Thomas Delaney er naturligvis os Konservative. Med det store forkromede overblik, scorer masser af mål og går altid på banen med charme, selvtillid og lækkert hår."

Hun indbyder derefter til spørgsmål fra salen - også de svære af slagsen.

"Og hvis de bliver for svære, kan jeg jo bare henvise til et andet fodboldcitat - nemlig, 'der er så meget, kvinder ikke forstår."

Se Mette Abildgaard forklare sammensætningen af de forskellige spillere og partier i videoen til stor underholdning for salen.

Pia Olsen Dyhr: Kontanthjælpsloftet skal afskaffes
19.05: Pia Olsen Dyhr bliver som noget af det første efter aftensmaden spurgt af Konservatives Orla Østerby, om SF kun vil være parlamentarisk grundlag for en rød regering, hvis kontanthjælpsloftet afskaffes.

Det spørgsmål svarer SF-formanden ikke helt direkte på, men hun får i hvert fald understreget, at en afskaffelse af loftet er vigtig for SF:

"Der skal ikke være nogen tvivl om, at i SF synes vi, at det er helt afgørende, at vi får afskaffet kontanthjælpsloftet," siger hun og tilføjer: "Det tror jeg også vil ske ved et regeringsskifte i Danmark med kommende statsminister, fru Mette Frederiksen."

 

Aftensmad
18:00: Politikerne er gået ud for at få aftensmad og vender tilbage klokken 19.

Er 23.600 kroner nok?
17.52: Jakob Ellemann-Jensen er tilbage med kritiske spørgsmål til Pia Olsen Dyhr.

Han bemærker, at hun kritiserer kontanthjælpsloftet og undrer sig: 

"Man har som et par med to børn efter kontanthjælpsloftet 23.600 kroner hver måned. Hvor højt skal det beløb være, før Pia Olsen Dyhr er tilfreds?" spørger Jakob Ellemann-Jensen. 

Pia Olsen Dyhr svarer, at hun vil fjerne kontanthjælpsloftet. 

Pia Olsen Dyhr: Har statsministeren et pengetræ?
17.41: Morten Østergaard får lov at slippe og overlader talerstolen til SF-formand Pia Olsen Dyhr. 

Hun spørger retorisk, om statsministeren mon har fundet et magisk pengetræ i baghaven. Hun mener ikke, at der er råd til skattelettelser. 

Ros efter brøler
17.35:Kenneth Kristensen Berth (DF) vil vide, om Morten Østergaard vil søge indflydelse på udlændingepolitikken efter et eventuelt valg, der falder ud til Mette Frederiksens fordel. Det afviser Østergaard ikke.

Samtidig siger Berth:

"Personligt har jeg det sådan, at skulle de Radikale få lyst til at rose mig, ville jeg vide, at jeg havde begået en eklatant brøler."

Undviger spørgsmål om lockout
17.02: Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten vil vide, om Morten Østergaard kan afvise, at der var skrevet en drejebog om lærerlockouten i samarbejde mellem den daværende regering og KL.

Det får han ikke svar på. I stedet svarede Østergaard, at han håber, at parterne finder tilbage til et godt samarbejde, når næste aftale skal indgås. 

Senere spurgte Pelle Dragsted (EL) også til Morten Østergaards oplevelse af lærerlockouten. Se den Radikale leders svar på spørgsmålet her.

 

Østergaard taler som en gymnasieelev
16.48: Morten Østergaard er gået på talerstolen. Men han holder ikke kun tale på vegne af Radikale Venstre. Han har nemlig valgt at lade formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yasdani, skrive noget af talen.

Læs mere om beslutningen her: Elevformand skriver åbningstale for Morten Østergaard

Læs hele talen her: Morten Østergaards formandstale ved åbningsdebatten

SF uenig med Å
16.45: Også SF-formand Pia Olsen Dyhr er uenig med Carolina Magdalene Maiers syn på burkaen:

Burkaen kan ikke være undertrykkende
16.30: Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen spørger Carolina Magdalene Maier, om hun mener, det er sundt at lære børn, at det er okay at undertrykke kvinder. Det mener han, man accepterer, når man accepterer burkaen. 

Men den præmis køber Alternativets politiske ordfører ikke:

"Burkaen er en beklædningsgenstand. Den kan ikke være undertrykkende. Det er en værdi, vi selv lægger ned over den," siger hun. 

Kenneth Kristensen Berth (DF) reagerer straks på Twitter:

Godhed på dåse
16.00: Kenneth Kristensen Berth virker fornærmet over talen, som han mener er udtryk for "den grænseløse naivitet":

"Jeg ved ikke om ordføreren er bekendt med den svenske bog 'Den banale godhed' af Ann Heberlein. For et par dagen siden skrev Kristeligt Dagblad lidt om den. Hvis ikke skulle ordføreren overveje at læse den, for ordførerens tale giver udtryk for den samme grænseløse godhed og grænseløse naivitet, som bogen beskriver. Godhed på dåse," siger Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti som reaktion på Carolina Magdalene Maiers tale. 

Se klippet her: 

"Hvor vil ordføreren i forhold til friskolerne sætte sin grænse? Skal vi tillade jihadister at påvirke vores børn?" spørger han, efter Carolina Magdalene Maier har afvist at støtte forslaget om øget kontrol med friskoler. 

Alternativet tager ikke Kenneth Kristensen Bernths beskrivelse så tungt.

Og Enhedslistens Finn Sørensen finder en vis ironi i Bernths statement:

Alternativet kræver klimahandling
15.48: Caroline Magdalene Maier fra Alternativet holder nu sin ordførertale.

Hun kalder historien om den danske velfærdsstat "en smuk fortælling", der forpligter hver generation til at holde fast i den danske identitet. Men den kræver også, at vi handler på klimakrisen, mener hun. 

Hun vil øge klimabistanden og udviklingsbistanden og igen tage kvoteflygtninge, fordi "Danmark både skal være det bedste land i verden og det bedste land for verden".

Utryghedsskabende tiggeri
15.45: Enhedslistens Rune Lund vil vide, om Christina Egelund kan bekræfte, at loven om utryghedsskabende tiggeri modsat hensigten både rammer danskere og udlændinge.

"Ja, for i Danmark må man heldigvis ikke vedtage diskriminerende love," svarer Christina Egelund. 

Hvor er Thyra?
15.40: Ældreminister Thyra Frank kritiseres for ikke at fremsætte et eneste lovforslag i det nye folketingsår. 

Men Liberal Alliance er ikke i regering for at deltage i en "olympiade i at lave nye love", fortæller Christina Egelund. 

Tid til kvoteflygtninge?
15.35: Johanne Schmidt-Nielsen (EL) vil vide, hvornår Danmark igen kan tage kvoteflygtninge.

Det kræver, at vi får bedre styr på Europas ydre grænser, mener Christina Egelund. 

Johanne Schmidt Nielsen ryster på hovedet - tydeligvis utilfreds med svaret. 

Familien Ellemann er vrissen - og ordentlig
15.27: Jesper Petersen (S) var ikke imponeret over Jakob Ellemann-Jensens præstation fra talerstolen.

Jakob Ellemann-Jensen udviser selvindsigt - og så er den gode stemning genetableret.

Uligheden er uinteressant
15.21: Christina Egelund fortæller, at hun ikke går op i ulighed i Danmark. 

En melding, der provokerer Astrid Krag (S).

Friskole-lov er symbolpolitik
15.10: Liberal Alliances undervisningsordfører Merete Riisager fremlægger inden længe et lovforslag, der skal stille krav til, at friskoler dokumenterer, at de vil overholde retningslinjerne. Men det er symbolpolitik, mener Carolina Magdalene Maier (ALT):

"Det er symbolpolitik. Vi har et tilsyn, der fungerer. Jeg skal være den første til at fratage støtten til skoler, der ikke lever op til reglerne. Men det gør vi allerede," siger hun.

Christina Egelund er ikke enig. Hun mener, at de problematiske skoler slet ikke skal kunne oprettes. 

Start me up, shut me down
15.02: Christine Egelund har været til koncert med Rolling Stones og her har hun fundet inspiration til et politisk slogan.

"Når Rolling Stones synger "start me up", skal vi ikke svare "shut me down". For vi kan godt," siger hun. 

LA: Vi har udviklet en curlingstat
14.53: Nikolaj Villumsen træder ned fra talerstolen og lader LA's Christina Egelund komme til. Hun vil ikke overraskende gøre velfærdsstaten mindre. 

"Vi har udvikle en curlingstat, der ikke kun tager vare om dem, der har allermest brug for det," siger hun. 

Thulesens drillerier
14:46: Kristian Thulesen Dahl spørger, hvordan det hænger sammen, at Enhedslisten sikrede mindre velfærd, da de var parlamentarisk grundlag for Helle Thorning Schmidt, end Dansk Folkeparti gør nu. Se videoen her. 

Kampklar konservativ
14.39: Mette Abildgaard (K) er klar til landskamp i aften. Det bliver spændende at se, hvor mange folketingsmedlemmer, der vælger åbningsdebat over landskamp, når den fløjtes i gang klokken 20.45.

 

Hverdagens helte
14.22: Nikolaj Villumsen fortalte i sin ordførertale om sin flinke nabo Berit, der arbejder på et plejehjem. En af hverdagens helte, som ordføreren vil hylde, fortæller han. 

Det vil Jakob Ellemann-Jensen også, siger han. 

Men han vil gøre det ved at give Berit flere penge med hjem. Skattelettelser til helt almindelige mennesker, kalder han det. 

Det holder bare ikke, mener Nikolaj Villumsen. For Berit skal i stedet have flere kollegaer, så hun ikke får travlere, når der bliver flere ældre. 

En halv ørn i rede?
14.10: Nikolaj Villumsen forstår ikke, at Lars Løkke Rasmussen i New York kan tale klimadagsordenen og i praksis stoppe den grønne omstilling herhjemme. 

"Det svarer til at man møder sin fitness-coach på den lokale grillbar," siger han. 

EL: Det er løftebrud
14.01: Enhedslistens vikariende politiske ordfører Nikolaj Villumsen holder ordførertale.

"Der bliver ikke investeret det fornødne i velfærden. Imens forringes vilkårene for de arbejdsløse," siger han og kalder regeringen for løftebrydere.

Henrik Dahl (LA) er ikke imponeret. 

Hvor skal pengene komme fra?
13.55: Det klassiske journalistiske spørgsmål - hvor skal pengene komme fra? - er blevet tema for debatten den seneste halve times tid. Oppositionen vil have svar på, hvor de 5,5 milliarder, som regeringen vil bruge på skattelettelser og stadig ikke har fundet konkret finansering for, skal findes. 

"Vil I ikke fortælle, hvem der skal betale regningen?" spørger Pelle Dragsted.

Der er endnu ikke kommet svar fra Jakob Ellemann-Jensen. 

Er regeringen grøn?
13.40: Enhedslistens Maria Reumert Gjerding vil vide, hvilke klimavenlige initiativer uden for energisektoren, regeringen har taget?

"Et eller andet må regeringen jo have gjort. Vi er blevet kåret til verdens mest klimavenlige land af Verdensbanken. Hvis ikke man vil tage mit ord for pålydende, og det plejer venstrefløjen desværre ikke at være villig til, så kan man måske lytte til verdensbanken," svarer Jakob Ellemann-Jensen.

Maria Reumert Gjerding hæfter sig ved, at der ikke kom eksempler fra talerstolen. Og bakkes op af partikollega Pelle Dragsted. 

Men det skyldes, at Jakob Ellemann-Jensen er generalist, og i modsætning til Maria Reumert Gjerding ikke kun beskæftiger sig med klimaet og miljøet. Se ordvekslingen her.

 

Briterne får ikke kun cremen 
13.32: Kristian Thulesen Dahl vil vide, hvorfor briterne efter brexit ikke kan være en del af det frie marked og samtidig få lov til at bestemme over indvandringen til landet. 

"Det er jo dem, der har valgt at træde ud. Hvordan de bliver tilknyttet, må vi så vi se på," svarer Jakob Ellemann-Jensen.

"Den der a la carte model, som man forsøger komme frem til, hvor man siger, at man gerne vil have flødeskummen, men ikke det nedenunder - sådan spiller klaveret jo ikke," siger han. 

Lettere at forelske sig i udlandet
13.23: Sofie Carsten Nielsen (V) vil have Ellemann Jensen til at love, at det bliver lettere at tage en kæreste/ægtefælle med tilbage til Danmark, når man har været i udlandet for at studere eller arbejde.

Han deler synspunktet og fortæller, at regeringen arbejder på sagen. 

EL: Stop besparelser på uddannelserne 
13.15: Enhedslistens Pernille Skipper vil have regeringen til at fjerne omprioriteringsbidraget på ungdomsuddannelserne. Det går ud over kvaliteten af undervisningen, mener hun.

Hun beder Jakob Ellemann-Jensen om at forholde sig til den virkelighed. Han meldte "spejl":

Jakob Ellemann-Jensen inviterede derefter Skipper indenfor til de kommende forhandlinger om en SU-reform, der skal flytte penge fra "forsørgelse af de studerende til uddannelse af de studerende", som han formulerede det.  

Wammen: Du er mavesur
13.10: Nicolai Wammen (S) påpeger som opfølgning på talen, at Socialdemokratiet netop har fremlagt sin 2025-plan og et finansudspil. Han kalder Jakob Ellemann-Jensen for mavesur.

Ellemann Jensen: S siger nej, vi siger ja
13.00: Politikkerne er tilbage fra frokost, og det samme er vi. 

Jakob Ellemann-Jensen holder ordførertale, og han bruger den på at skælde ud på Socialdemokratiet. De siger for ofte nej, mener han:

"Socialdemokratiet er desværre blevet til nej-partiet. Nej til reformer. Nej til skattelettelser til de hårdtarbejdende danskere," siger han. 

Han mener heller ikke, at Socialdemokratiet selv fremlægger nok politik:

"De har godt nok fremlagt en pamflet, som de kalder en vækstplan. Men hvis man bruger en lommeregner, finder man ud af, at den koster arbejdspladser. Venstre siger ja til vækst."

Ellemann-Jensen fortalte også, at han tror og håber, at Venstres linje på burka-spørgsmålet er klar. Se klippet her:

Læs hele talen her

Frokost
12.00: Politikkerne er gået til frokost. Vi er tilbage fra klokken 13.

"Topskattelettelser i forklædning"
11.52: Mogens Jensen (S) kalder regeringens planlagte ændringer af beskæftigelsesfradraget for et forsøg på at få "topskattelettelser ind af bagdøren". Han spørger Kristian Thulesen Dahl, om han er enig i den analyse:

"Vi synes ikke, at tiden er inde til topskattelettelser. De rigeste har fået lettelser over de seneste skiftende regeringer. Og det kan vi jo komme nærmere ind på, hvis der er ønske om det," svarer Kristian Thulesen Dahl drillende. 

Simon Emils analyse
11.39: Simon Emil Ammitzbøll (LA) giver sit syn på Folketingets åbningsdebat. 

Spiller religion en rolle?
11:34: Siden tirsdag, hvor Lars Løkke Rasmussen holdt sin åbningstale, har det været heftigt debatteret, om religion spiller en rolle for integration. Det vil Carolina Magdalene Maier (ALT) have Kristian Thulesen Dahls vurdering af:

"Statsministeren sagde i sin tale, at integration ikke har noget med religion eller hudfarve at gøre? Hvad mener hr. Kristian Thulesen Dahl?" spørger hun.

"Selvfølgelig har det det. Hvis man kommer til et land, der er bygget på en helt anden religion, kræver det noget helt særligt at blive integreret. Det er der nogen, der formår og nogen, der slet ikke formår," svarer han. 

Se herunder video fra da Mette Frederiksen tog en lignende diskussion med Morten Østergaard tidligere på formiddagen.

EL: I snyder de gamle
11.25:Enhedslistens Rune Lund mener ikke, at regeringens skatteudspil giver nok til de svageste og de ældre. Det vil han vide, om Kristian Thulesen Dahl vil ændre i de kommende forhandlinger. 

"Man kender DF ualmindeligt dårligt, hvis man tror, at vi går til en skatteforhandling uden at tænke på folkepensionisterne. Selvfølgelig gør vi det," svarer Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen kaster sig ud i sang
11.14: Efter et spørgsmål fra LA's Joachim B. Olsen kaster Kristian Thulesen Dahl sig ud i en lille sang. Se klippet herunder:

Bliver grænsekontrollen permanent?
11.07: Mette Frederiksen har svaret på det sidste spørgsmål.

Den næste i talerrækken er formand i Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl. 

"Man kan næsten få det indtryk, at vi er ved at få flertal for en permanent grænsekontrol. Hvor længe kan noget være midlertidigt, før det er permanent," spørger han.

Er "skattekortet" retfærdigt?
11.03: Mette Frederiksen har tidligere kritiseret, at regeringens planlagte skattelettelser rammer skævt over landet, og at borgerne i udkantsdanmark og på øer som Ærø bliver glemt.

"Nu får Mette Frederiksen en gylden mulighed for at fortælle borgerne på Ærø, hvor meget de får ud af Socialdemokratiets skattepolitik," siger Joachim B. Olsen fra LA. 

Frederiksen har ingen planer for skattelettelser. 

Se Altingets "skattekort", der viser hvor mange kroner og øre gennemsnitsborgeren i hver kommune får ud af regeringens planlagte skattelettelser. 

Planlagt lockout?
10:55: Pernille Skipper (EL) vil have Mette Frederiksen til at afvise, at der var tale om en planlagt lockout, da folkeskolereformen skulle på plads i 2013. 

"Vi ved, at folkeskolelockouten var planlagt. Kan Mette Frederiksen ikke forstå, at det ligner aftalt spil for folkeskolelærerne?" spørger hun. 

"Jeg kan ikke genkende, at der skulle være en stor masterplan," svarer Frederiksen. 

K: Hvad vil Socialdemokratiet med klimaet?
10:48: Den konservative klimaordfører Mette Abildgaard vil vide, hvad Socialdemokratiet vil på de grønne område. Hun mangler planer og mål for klimaet. Hun påpeger mangel på grønne idéer i Socialdemokratiets 2025-plan. 

"Jeg hører rigtig meget brok og pegen fingre. Hvad vil Socialdemokratiet?" spørger hun. 

Mette Frederiksen svarer, at forskning, elektrificering af tog og biler og bedre energikilder er løsningen.

Det var ikke konkret nok for LA's Britt Bager: 

Mette Frederiksen: Burkaen hører ikke til
10.37: Mette Frederiksen svarer på spørgsmål fra DF's Martin Henriksen, der vil vide, om Socialdemokratiet stemmer for hans forslag om et burkaforbud. 

"Burkaen hører ikke til i det danske eller nogen som helst andre samfund," siger den socialdemokratiske formand. 

Hun driller samtidig regeringen og vil vide, hvad den mener om samme spørgsmål.

Dansk Folkepartis Pernille Bendixen er ikke begejstret for svaret.

For mange unge mistrives
10:33: Carolina Magdalene Maier fra Alternativet vil med "oprigtig interesse" vide, hvordan problemet med ensomme unge skal håndteres.

Mette Frederiksen kalder problemet stort, selvom den danske ungdommen "på papiret aldrig har haft det bedre". 

Ellemann-Jensen spørger ind til integration
10:18: Det tog ikke længere end 18 minutter, før emnet blev integration. Politisk ordfører i Venstre Jakob Ellemann-Jensen spørger Mette Frederiksen, om man kan integreres i Danmark, selvom man bekender sig til en religion.

Det kan man, melder Frederiksen. Og det får Kristian Jensen til at trække kovending-kortet på Twitter. 

Frederiksen: Regeringen trækker Danmark skævt
10.02: Den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen åbner debatten.

Hun kritiserer regeringen for at skævvride Danmark: 

"Regeringen trækker Danmark skævt. Regeringen fører politik for de få. Dem, der i forvejen har mest.
Venstre var engang et parti, der var optaget af de små lokalsamfund. Sådan er det ikke mere," siger hun.

Og lægger samtidig op til et "centraliseringsstop".

"Landet skal hænge sammen. Der er behov for en udflytningsplan for velfærdsuddannelserne. Vi vil have flere lærer- og pædagoguddannelser i provinsen. Vi vil kæmpe imod, at regeringen nedlægger produktionsskoler. Og vi vil oprette fire nye skattecentre med i alt 1.000 nye medarbejdere."

Læs hele talen her.

Frederiksen fremsætter på vegne af en samlet opposition lovforslag, der skal pålægge regeringen at føre en grønnere politik. Læs teksten her: 

"Folketinget pålægger regeringen at føre en energi- og klimapolitik, der understøtter Parisaftalen samt FN’s 17 verdensmål og derved bringer Danmark tilbage på et ambitiøst spor gennem brede politiske forlig. Den grønne omstilling har brug for ambitiøse og langsigtede rammebetingelser, så vi i fremtiden får flere grønne arbejdspladser i Danmark."

Inden debatten
9.51: Folketingsmedlemmerne starter dagen med morgensang.

Folketingets åbningsdebat er traditionelt en længere affære, der strækker sig over det meste af dagen og aftenen.

Debatten starter klokken 10, hvorefter partiernes formænd eller politiske ordførere får ordet efter partistørrelse.

Læs mere her: Sådan foregår folketingets åbningsdebat 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00