LA bakker fuldt op om Støjberg i sag om Exitcirklen

PULJEMIDLER: Liberal Alliance er helt enig i Inger Støjbergs begrundelse for at ville sløjfe støtten til Exitcirklen. V og K kommenterer foreløbig ikke forløbet. S: Sagen ser besynderlig ud.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kristine Korsgaard

Regeringspartiet Liberal Alliance bakker utvetydigt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) op i sagen om hendes forsøg på at annullere støtte til det omdiskuterede projekt Exitcirklen.

”Jeg har fuld tillid til ministeren for det første, og for det andet er jeg enig med hende i begrundelsen for at nedlægge den her pulje. At det så kommer frem et halvt år senere, at Martin Henriksen skulle have sagt noget til ministeren, så ændrer det ikke ved, at jeg er enig i den begrundelse, jeg har fået for at nedlægge puljen,” siger integrationsordfører Laura Lindahl (LA).

Reaktionen kommer efter, at Berlingske i går fortalte, at Inger Støjberg i et brev til satspuljekredsen har forsøgt at annullere økonomisk støtte på 680.000 kroner til Exitcirklen, som hjælper kvinder udsat for æresrelateret vold.

Projektet drives af religions­sociolog og imam Sherin Khankan og juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani, og det blev tidligere på året indstillet til støtte af styrelsen SIRI, der hører under Inger Støjbergs eget ministerium.

De faglige argumenter var sådan set fine nok. Men hvis det forholder sig sådan, at det ikke var dem, der var afgørende, men i stedet et had til Exitcirklen, så er det da dybt problematisk

Trine Bramsen
Retsordfører (S)

S: Grund til undren
Støjberg skrev 9. juni i år til ordførerne bag satspuljeforliget, at hun mener, at pengene givet til Exitcirklen burde bruges på andre projekter. Begrundelsen lød, at der kun var én ansøger til den pulje, Exitcirklen havde søgt støtte fra.

Ministeren ønskede derfor ordførernes opbakning til, at puljen skulle annulleres.

”Jeg er jo tilhænger af konkurrence, og i virkeligheden synes jeg, det kunne være et sundt princip generelt, at man tog det op i kredsen igen, hvis der kun var én ansøger, og vurderer: Er det her noget, vi skal,” siger Laura Lindahl.

Oppositionen hæfter sig dog ved, at Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti nu har fortalt, at han havde henvendt sig til ministeren for at få droppet støtten til Exitcirklen. ”Så sendte Inger Støjberg et brev ud til ordførerne, men der kunne ikke opnås enighed,” sagde Martin Henriksen til Berlingske.

De nye oplysninger har fået Alternativet til at kalde ministeren i samråd. Også Socialdemokratiet, som ellers oprindelig bakkede Støjberg op i begrundelsen om at nedlægge puljen, ser nu anderledes på sagen: 

”De faglige argumenter var sådan set fine nok. Men hvis det forholder sig sådan, at det ikke var dem, der var afgørende, men i stedet et had til Exitcirklen, så er det da dybt problematisk. Og det har vi stillet spørgsmål til ministeren om i dag. Det her giver os grund til undren,” siger retsordfører Trine Bramsen (S).

”At sagen ser besynderlig ud, tror jeg, er åbenlyst for alle og enhver, men det vil være det mest reelle at få ministerens svar, før vi forholder os nærmere til det. Men det virker da, som om der er mange sammenfald,” uddyber hun.

Ingen kommentarer fra V og K 
Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kommenterer ikke sagen i dag, ”da han sidder i møder”, og Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, henviser til integrationsordfører Naser Khader, som foreløbig ikke har svaret på Altingets henvendelse. Ifølge den konservative pressetjeneste skal vi heller ikke forvente, at han svarer i dag, når det handler om Exitcirklen.

Det var i dag heller ikke muligt at få Inger Støjbergs egen version af sagen.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan de tre borgerlige politikere Naser Khader, Martin Henriksen og Marcus Knuth (V) har forsøgt at overtale de røde partier bag satspuljeforliget til at fjerne støtten til Sherin Khankan og Khaterah Parwanis projekt.

Det skete blandt andet med en mail med en række personlige angreb på de to kvinder, som Naser Khader sendte på vegne af sig selv og de to andre 13. september i år. Her beskyldte de tre ordførere blandt andet Khankan for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning og Parwani for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

Flere af argumenterne fra de tre politikere byggede på gamle udtalelser, som enten var taget ud af kontekst eller siden tilbagevist af de to kvinder.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00