Snit af målinger: Dansk Folkeparti tager nyt dyk

RISBJERGSNITTET: November var ikke god for Dansk Folkeparti, der ikke har stået dårligere i meningsmålingerne siden februar. Socialdemokratiet genvinder tabt terræn, mens SF når nye højder, viser snittet af meningsmålinger.

Oven på en lussing fra vælgerne ved kommunalvalget i november, oplever Dansk Folkeparti også et dyk i vælgernes opbakning på landsplan.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver hver måned for Altinget.

Ifølge snittet vil 16,8 procent nu sætte kryds ved Dansk Folkeparti, et godt stykke fra de 21,1 procent, som gjorde partiet til landets næststørste ved folketingsvalget i 2011.

På den seneste måned har partiet mistet, hvad der svarer til to mandater, og var der valg nu, skulle partiet vinke farvel til syv af sine nuværende 37 mandater.

Ikke mange resultater
Den seneste tilbagegang har flere forklaringer, ifølge politisk kommentator Erik Holstein.

”Den mest indlysende er, at Thulesen (DF) de første fire måneder efter sommerferien har fået for lidt ud af det. Han stod i en bedre forhandlingsposition end nogensinde før, men det er ikke særlig mange mærkesager, der er kommet igennem indtil nu,” siger han.

(Artiklen fortsætter under graf)

Ekstra vigtige forhandlinger
Trods Dansk Folkepartis flop ved kommunalvalget i november mener Erik Holstein ikke, det er hovedforklaringen på vælgernes landspolitiske tøven over for partiet. Og der er da heller ikke tale om decideret krisestemning hos Dansk Folkeparti, lyder vurderingen.

”Man er gået i gang med at analysere situationen. Ikke mindst hvordan man undgår at tabe tusindvis af stemmer til Socialdemokratiet ved folketingsvalget. Man skal nemlig huske, at S-DF-samarbejdet ikke kun var en blåstempling hos DF hos socialdemokrater. Det var også en blåstempling af Socialdemokratiet hos DF-vælgerne,” siger Erik Holstein.

Derfor er årets forhandlinger om næste års finanslov, skat og udlændinge – og hvordan resultatet bliver modtaget – ekstra vigtigt for Dansk Folkeparti i år, vurderer han.

I snittet af meningsmålinger hedder det nu 93 versus 82 mandater i rød bloks favør.

Se hele snittet af meningsmålinger for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Forrige artikel 4. december: Mød Kaare Dybvad 4. december: Mød Kaare Dybvad Næste artikel Det sker i EU: May i Brexit-land, ny formand for euro-klubben og sortliste over skattely Det sker i EU: May i Brexit-land, ny formand for euro-klubben og sortliste over skattely