Snit af målinger: Dansk Folkeparti tager nyt dyk

RISBJERGSNITTET: November var ikke god for Dansk Folkeparti, der ikke har stået dårligere i meningsmålingerne siden februar. Socialdemokratiet genvinder tabt terræn, mens SF når nye højder, viser snittet af meningsmålinger.

November bød på lokalpolitiske hug til Dansk Folkeparti. Nu viser snittet af meningsmålinger, at der også er tilbagegang i den landspolitiske vælgeropbakning.
November bød på lokalpolitiske hug til Dansk Folkeparti. Nu viser snittet af meningsmålinger, at der også er tilbagegang i den landspolitiske vælgeropbakning.Foto: ritzau/Jens Dresling.
Morten Øyen

Oven på en lussing fra vælgerne ved kommunalvalget i november, oplever Dansk Folkeparti også et dyk i vælgernes opbakning på landsplan.

Noget tyder også på, at de frafaldne DF-vælgere bedre kan lide, når de arbejder sammen med Socialdemokratiet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver hver måned for Altinget.

Ifølge snittet vil 16,8 procent nu sætte kryds ved Dansk Folkeparti, et godt stykke fra de 21,1 procent, som gjorde partiet til landets næststørste ved folketingsvalget i 2011.

På den seneste måned har partiet mistet, hvad der svarer til to mandater, og var der valg nu, skulle partiet vinke farvel til syv af sine nuværende 37 mandater.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Ikke mange resultater
Den seneste tilbagegang har flere forklaringer, ifølge politisk kommentator Erik Holstein.

”Den mest indlysende er, at Thulesen (DF) de første fire måneder efter sommerferien har fået for lidt ud af det. Han stod i en bedre forhandlingsposition end nogensinde før, men det er ikke særlig mange mærkesager, der er kommet igennem indtil nu,” siger han.

(Artiklen fortsætter under graf)

Ekstra vigtige forhandlinger
Trods Dansk Folkepartis flop ved kommunalvalget i november mener Erik Holstein ikke, det er hovedforklaringen på vælgernes landspolitiske tøven over for partiet. Og der er da heller ikke tale om decideret krisestemning hos Dansk Folkeparti, lyder vurderingen.

”Man er gået i gang med at analysere situationen. Ikke mindst hvordan man undgår at tabe tusindvis af stemmer til Socialdemokratiet ved folketingsvalget. Man skal nemlig huske, at S-DF-samarbejdet ikke kun var en blåstempling hos DF hos socialdemokrater. Det var også en blåstempling af Socialdemokratiet hos DF-vælgerne,” siger Erik Holstein.

Derfor er årets forhandlinger om næste års finanslov, skat og udlændinge – og hvordan resultatet bliver modtaget – ekstra vigtigt for Dansk Folkeparti i år, vurderer han.

I snittet af meningsmålinger hedder det nu 93 versus 82 mandater i rød bloks favør.

Se hele snittet af meningsmålinger for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)









0:000:00