Her er politikernes bedste bøger og tv-serier

ANBEFALINGER: Folketingspolitikerne har i Altingets julekalender givet deres bud på årets bedste bog og tv-serie. Her kan du se, hvad de anbefaler.

Hver dag i december har Altinget bragt et julekalender-interview med en folketingspolitiker. Vi har blandt andet spurgt dem om, hvilken bog der er den bedste, de har læst i år, og hvad deres yndlings-tv-serie er.

Klik på navnet for at læse hele interviewet.

Kaare Dybvad Kaare Dybvad (S)

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Det må nok blive Ikke efter bogen, en gammel debatbog skrevet af Kristen Helveg Petersen (R), Aage Damgaard og Tørk Haxthausen. Det var virkelig en oplevelse. Jeg fik den faktisk tilsendt, efter at jeg udgav min bog De lærdes tyranni fra Skagens Byting. Jeg synes, der står utrolig mange kloge ting i den bog, som stadig er aktuelle 30 år efter."

Har du en yndlings-tv-serie?
"DR's Edderkoppen tilbage fra år 2000 er jeg rigtig glad for. Den handler om Edderkoppesagen, som foregik efter krigen og blandt andet omfattede sortbørshandel og nogle af de forbrydelser, der foregik under besættelsen. Det er virkelig en stjernebesætning med Stine Stengade og Lars Mikkelsen som to af de bedste."

Thomas JensenThomas Jensen (S)

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Det bliver desværre ikke til lige så mange, som jeg gerne vil. Men det igangværende projekt for en mand i min alder er at læse Karl Ove Knausgårds Min Kamp. Den kan man kun anbefale alle voksne mennesker at læse. Når man har min alder, kan man også relatere til den samtid, han skriver i."

Har du en yndlings-tv-serie?
"The Americans er knaldhamrende hård. Den handler om KGB's spioner i Washington i 1980’erne."

Jens JoelJens Joel

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg er i gang med at læse Planen af Morten Pape. Det er en skræmmende bog, som viser nogle sider af vores samfund, som vi ikke altid bliver konfronteret med. Før den læste jeg, ja, man kan næsten sige en pendant til Planen, nemlig Det Halve Menneske, som handler om en drengs opvækst i Frydenlund i Aarhus.

Selvom det ikke er samme historier, der bliver taget op, er grundtemaet det samme og handler om nogle, der er vokset op på “skyggesiden” og er rundet af en social udsat baggrund. Det er interessant læsning."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Som politisk nørd synes jeg, at DR's Borgen og Netflix-serien House of Cards er gode serier. Selvom serierne ikke viser de 90 procent, hvor vi bliver enige med hinanden, bare læser bilag eller forbereder os, så er ti procent måske noget, der godt kan ske i det politiske liv. Dog bliver House of Cards lidt for urealistisk."

Jan JohansenJan Johansen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg er ikke så god til at læse, og jeg er aldrig kommet helt op i gear. Tit får jeg startet, men jeg er dårlig til at gøre dem færdig. Men lige nu læser jeg Anker Jørgensens bøger. Jeg har også læst Mærsk-bogen, fordi jeg har siddet i bestyrelsen med ham i ni år og ville se, om det, de skrev i bogen, passede med min oplevelse."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg ser ikke mange tv-serier, men jeg kan godt lide nyhedsudsendelser. Min yndlings er TV-Avisen på Danmarks Radio, fordi udsendelserne har en baggrundsjournalistik, jeg godt kan lide."

Christian Rabjerg MadsenChristian Rabjerg Madsen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Med risiko for at lyde som en politisk nørd, har Poul Smidts biografi Viggo Kampmann gjort størst indtryk på mig. Den viser på den ene side en politiker, som præsterer helt ud over det sædvanlige, og på den anden et menneske, som lider af psykiske sygdomme, har et galoperende overforbrug af alkohol og på privatfronten lever et ulykkeligt liv. En meget, meget underholdende bog og også lidt trist."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg har mange. Jeg har lige set Herrens Veje. Den var ret god. Jeg synes næsten altid, DR's dramaserier er virkelig gode. Og så synes jeg, at første sæson af True Detective, som er en politiserie, der foregår i sydstaterne, var sindssygt god."

Lars Aslan Rasmussen Lars Aslan Rasmussen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Det er Birkedal, som er skrevet af Peter Øvig Knudsen. Den handler om de danskere, som samarbejdede med tyskerne under Anden Verdenskrig. Det spændende ved den er, at folk, der ikke er onde, langsomt kommer til at blive onde. Samtidig med det er den enormt godt skrevet."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Lige nu ser jeg Fauda på Netflix. Den handler om konflikten mellem Israel og Palæstina. Serien portrætterer den israelsk-palæstinensiske konflikt fra begge sider. Den er super fængende, og jeg skal helt klart se sæson to, når den udkommer."

Lise BechLise Bech

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Lige i år har jeg ikke læst så mange bøger, fordi jeg har haft travlt. Men da jeg var yngre ville jeg gerne være bibliotekar, fordi jeg elsker bøger. Men jeg hører lydbøger og Den Korte Radioavis for tiden. Det var egentlig min mand, der sagde, jeg skulle høre Den Korte Radioavis, fordi jeg selv var med. Men jeg kan ikke huske, hvorfor jeg var med."

Hvad kan du godt lide ved Den Korte Radioavis?
"Jamen, de spidder jo alt og alle."

Susanne EilersenSusanne Eilersen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Thomas Bankes (tidligere Venstre-borgmester i Fredericia, red.) bog Borgmester på stoffer. Jeg sad i Fredericia Byråd med ham og kan nikke genkendende til de ting, han skriver om sit stofmisbrug. Vi var godt klar over, hvad der foregik, men han ville ikke selv indrømme det. Så det kom ikke som noget chok for os. Narko er et forfærdeligt skråplan at komme ud på, men den person bagved er en utrolig sympatisk person."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg ser The Americans. Jeg kan huske 70’erne, fra da jeg var barn, så det er sjovt at se, hvordan de sætter rollerne op i 70’erne. Generelt er jeg glad for politiske serier."

Dennis Flydtkjær  Dennis Flydtkjær

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg får ikke læst nok, fordi jeg læser så meget på arbejde. Når jeg har fri, tænker jeg ikke lige, at jeg skal starte på en bog, selvom jeg egentlig godt kan lide det. Lige nu ligger American Sniper, som også er filmatiseret, på natbordet. Generelt kan jeg godt lide biografier, fordi man kommer tættere på mennesket."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg elsker at se film og serier på Netflix. Jeg kan godt lide at lave surround derhjemme og sætte en god film på. Det er dejligt afslappende."

Merete Dea Larsen Merete Dea Larsen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Stort set alt, hvad jeg kommer igennem, er referater og dagsordener. Og så er der jo rigtig mange boligmagasiner og byggerimagasiner nu, hvor jeg er bolig- og bygningsordfører. Så har jeg tid til lige at læse lidt, så får jeg gerne lige kigget dem igennem for, om der er noget relevant. Så bøger bliver det ikke til."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg kan rigtig godt lide noget som Modern Family, som er en serie, man bare kan sidde og følge med i, og hvor man får grinet. Og så har der jo selvfølgelig været den politiske House of Cards. Den er en klassiker. Den skal man have set, og det har jeg bestemt også. Den er god." 

Jan Rytkjær Callesen Jan Callesen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg har faktisk ikke haft tid til at læse romaner i år. Jeg har kun læst politisk materiale. Lev stærkt, dø ung af Willard Motley var den første bog, jeg nogensinde læste. Den var virkelig betagende."

Hvad er din yndlings-tv-serie?
"Jeg kan godt lide serien Kriminalkommissær Barnaby. Jeg elsker, at man ikke kan gennemskue, hvem morderen er. Det finder man først ud af til allersidst. Det samme gælder for politik. Det kan man heller ikke altid gennemskue. Vi aner for eksempel ikke, om der er valg på næste fredag."

Peter Juel JensenPeter Juel Jensen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg er i gang med at læse Knud Andersens bog Som jeg så det. Han har været amtsborgmester på Bornholm i perioder, hvor tingene var rigtig svære. Jeg læser den bog, fordi jeg vil gerne blive bedre til at forstå Bornholms historie og udvikling."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Det er Venner. Den holder jeg meget af og har set mange gange. Det er rart at kunne grine lidt sammen med de skæve karakterer i serien. Så får jeg lidt grin og humor i en ellers perfekt, veltilrettelagt og velstrøget hverdag."

Marianne Bredal Marianne Bredal 

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Det er Kvinderne fra Thy af Maria Helleberg. Den gav mig både et meget kulturelt indblik i en egn, der ligger meget tæt på, hvor jeg kommer fra. Men også et historisk aspekt om kvinders rolle i samfundet. Den gav mig virkelig stof til eftertanke."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Generelt sluger jeg alle DR's dramaserier råt, men lige for tiden er jeg ikke synderligt imponeret. Jeg kan også godt lide at se Game of Thrones og House of Cards og sådan nogle serier."

Carl HolstCarl Holst

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg er nået en alder, hvor jeg er begyndt at genlæse bøger og kan se på noterne, at der er ting, jeg bedre forstår i dag, end da jeg læste den første gang. I år har jeg genlæst Ofrets Århundrede af Henrik Jensen.

Lige nu er jeg i gang med Knud Aarups nye bog Fra udenforskab til fællesskab – seks bud på et bedre velfærdssamfund samt Ove Korsgaards bog N.F.S Grundtvig."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg har oplevet mange gode tv-serier, men jeg har ikke oplevet den, der slår Matador. Den giver en god indsigt i en historisk periode, hvor udgangspunktet var forskellige mennesker i forskellige samfundsklasser."

Mads FugledeMads Fuglede

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Det er Herman Melvilles bog Moby Dick, som jeg har genlæst. Den handler om en skør kaptajn, som ødelægger alt omkring sig i jagten på en hvid hval, som han ser som en stor trussel. Jeg tænkte, at hvis jeg skal være politiker, så er det godt med nogle af de moralske temaer fra bogen. At man ikke skal være så blind på målet, at man ødelægger alt på sin vej."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Det er en amerikansk tv-serie, der hedder The Wire. Det er den største tv-serie i mine øjne, intet kommer i nærheden. Den handler om byen Baltimore og de forskellige miljøer i byen. Jeg har meldt mig syg fra mit tidligere arbejde som højskolelærer for at se The Wire. Det er den eneste gang, jeg nogensinde har pjækket. Ellers er jeg meget pligtopfyldende."

Maria Reumert GjerdingMaria Reumert Gjerding

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg er i gang med Ken Folletts Giganternes Fald. Den er vildt god. Jeg har også læst Harry Potter 6 med mine børn. Og lidt i en anden genre har jeg læst Naomi Kleins Nej er ikke nok. Jeg læser gerne flere bøger på samme tid og har ofte en mere faglig og politisk bog sammen med en skønlitterær."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg ser virkelig lidt fjernsyn og er ofte udenfor, når andre snakker om det, de ser i tv."

Finn SørensenFinn Sørensen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg er ved at læse Modstandens æstetik af Peter Weiss. Den er meget spændende, hvis man interesserer sig for arbejderbevægelsens historie fra begyndelsen af 1900-tallet og sammenhængen mellem kunst og klasse."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Det er ret hyggeligt at sidde søndag aften klokken otte og se en tv-serie, men desværre har jeg sjældent tid til det. Så det er nok TV-Avisen."

Hans AndersenHans Andersen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Det er desværre begrænset, hvor ofte jeg har tid til at fordybe mig i gode bøger. Min læsning består mere af tunge tekster fra Beskæftigelsesministeriet og højtlæsning for ungerne inden sengetid. Det er efterhånden blevet et lille aftenritual hjemme hos os – det er ganske hyggeligt. Den seneste bog, jeg selv har læst, er Djævelen i hullet af Leif Davidsen. Den er nervepirrende og svær at lægge fra sig med sin fortælling om de politiske spændinger mellem Vesten og Rusland."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg ser ikke meget fjernsyn ud over Ramasjang og nyheder. Men jeg kunne godt lide Borgen og Forbrydelsen. DR's søndagsdramaer er generelt ret gode. Men det er længe siden, jeg har haft tid til at se serier."

May-Britt Kattrup May-Britt Kattrup

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"For at være helt ærlig, så har jeg ikke fået læst bøger i år. Fordi jeg er så ny i politik, har jeg skullet lære rigtig meget og derfor brugt al min tid på at læse politisk materiale. Jeg har simpelthen ikke haft tid til at læse skønlitteratur. Men den sidste bog, jeg har læst, er Leif Davidsens Dostojevskijs sidste rejse. Den var jeg helt vild med."

Hvad er din yndlings-tv-serie?
"Jeg kan godt lide danske produktioner, både danske film og tv-serier. Den eneste Ene og Italiensk for Begyndere for eksempel. Jeg fulgte også med i Forbrydelsen. Ingen af dem er højaktuelle, igen fordi det har fyldt meget at skulle sætte sig ind i politik for første gang."

Rasmus Nordqvist Rasmus Nordqvist

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Den sidste bog, jeg har læst, hedder Hvad skal vi svare? og handler om klimakrisen. Den er ret hardcore i beskeden og handler om, hvad vi skal svare til vores børn og børnebørn, hvis vi ikke gør noget ved den. Men ellers er jeg ret dårlig til at læse skønlitteratur og læser kun digte, hvis jeg skal koble af med læsning."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg har mange. Altså det sidste år er der især to. Skam synes jeg var fuldstændig fabelagtig. Og en australsk serie, som hedder Please Like Me. Den er også helt fantastisk. I begge serier kommer man til at lære personerne at kende på en meget udømmende og ligefrem måde."

Zenia StampeZenia Stampe

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg får ikke læst særlig meget. Familielivet tager bare meget tid. Når jeg læser, så læser jeg meget målrettet i forhold til mit arbejde. Men for nyligt har jeg læst min mands nye børnebog, som er en historisk roman til børn. Min mand og jeg har altid haft en fælles interesse for historie, og hvordan historie kan formidles."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Hvis jeg ser tv-serier med min mand, så ser vi typisk historiske serier for eksempel Marco Polo, Vikings, Historien om Danmark og Rome. Men hvis jeg er alene hjemme, så finder jeg altid en serie med en stærk kvindelig hovedkarakter. For eksempel ser jeg TV 2-serien Rita."

Kirsten Normann AndersenKirsten Normann Andersen

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Jeg er blevet glad for at læse Svend Brinkmanns bøger. Det er jo ikke skønlitteratur, som jeg ellers også godt kan lide, men jeg holder meget af den evne, han har til at vende tingene lidt på hovedet og se dem fra den modsatte side. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, hvis man skal lykkes med at omtænke især den offentlige sektor.

Så jeg bliver inspireret og glad, når der er nogen, der giver mig idéer til at vende tingene lidt på hovedet. Det er altså okay at stå af udviklingstoget og sige nej, når det ikke giver mening at lave tingene om."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Nej, det har jeg faktisk ikke. Jeg ser nemlig ikke ret meget fjernsyn. Men hvis jeg skal fremhæve en type af serier, jeg nyder, så må det blive engelske krimier. De er så tilpas nørdede, at jeg synes det er hyggeligt."

Mai MercadoMai Mercado

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"Den bedste bog, jeg har læst i år, er Robuste Børn af Per Schultz Jørgensen. Dels er det noget fagligt i forhold til at være børnenes minister, og dels er det noget, som optager mange forældre. Af skønlitteratur er jeg i gang med Ken Folletts Den evige ild. Jeg har også et crush på russiske forfattere såsom Dostojevskij og Tolstoj, som jeg har læst meget af."

Hvad er din yndlings-tv-serie?
"Det er i hvert fald ikke Matador. Jeg forsøger at komme igennem den, for alt andet er jo nærmest eksklusionsgrund hos os i Konservative. Jeg er nået til afsnit 12, og Agnes er lige blevet gift, men jeg synes, at det tager meget lang tid at komme igennem den. Til gengæld er jeg kæmpe Game of Thrones-fan. Jeg er vild med universet."

Magni ArgeMagni Arge

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
"De fortabte spillemænd af William Heinesen. Han er en fabelagtig forfatter og multikunstner. Han er for Tórshavn og Færøerne, hvad H.C. Andersen er for Odense og Danmark."

Har du en yndlings-tv-serie?
"Jeg er ikke så meget til tv-serier, men Yes hr. Minister var fabelagtig."

Forrige artikel Cyberekspert: Tredje verdenskrig er allerede i gang - og Danmark er i skudlinjen Cyberekspert: Tredje verdenskrig er allerede i gang - og Danmark er i skudlinjen Næste artikel Dagens overblik: Flere af regeringens udlændinge-stramninger har ikke været i brug Dagens overblik: Flere af regeringens udlændinge-stramninger har ikke været i brug