4. december: Mød Kaare Dybvad

JULEKALENDER: I dagens julekalender-interview taler Altinget med Socialdemokratiets Kaare Dybvad. Han kobler af med computerspil og finder inspiration i Olof Palmes grundprincipper. Læs om det og meget mere i dagens julekalender. 

Selvom Kaare Dybvad ikke altid er enig med&nbsp;Henrik Dahl (LA), så har han alligevel stor respekt for hans væsen og hans kamp for et bedre samfund.<br>
Selvom Kaare Dybvad ikke altid er enig med Henrik Dahl (LA), så har han alligevel stor respekt for hans væsen og hans kamp for et bedre samfund.
Foto: Katja Holm/Altinget
Emilie Engelhardt Berg

Hvorfor gik du ind i politik?
Min baggrund har haft en stor påvirkning på, at jeg er i politik i dag. Jeg er opvokset i Vestsjælland, hvor jeg oplevede meget uretfærdighed. For eksempel på jernstøberiet i Holbæk i 1987, hvor folk med tyrkisk baggrund ikke måtte bruge toilettet, de skulle i stedet bruge en spand i et lille skur. Jeg kan huske, hvordan nogle af mine kammerater i Vipperød blev kørt i skole bag på en Puch Maxi, mens andre kom i en stor Mercedes. De tydelige forskelle i sociale og økonomiske forhold fik mig til at blive politisk aktiv.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Det må være Olof Palme. Han har inspireret mig på den måde, at han sagtens både kunne skabe og fastholde et velfærdssamfund i en tid, hvor økonomien var presset. Det er en stor bedrift. Han havde fat i forståelsen af, hvad det er, der skaber fællesskab i et samfund, og hvilke ting man skal have på plads for at bygge et socialdemokratisk samfund.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Jeg har stor respekt for Henrik Dahl (LA). Vi er ofte uenige, men jeg har altid syntes, han var interessant at lytte til. Han er ikke for fin til at give andre ret, hvis han mener, at de har det, og han formår at kombinere en markant stemme i den offentlige debat med en stor grundighed i folketingsarbejdet.

Er du stadig i politik om fem år?
Ja, det tror jeg – jeg er jo lige startet herinde. Jeg har været politisk aktiv i 15 år, før jeg blev valgt. Så selv hvis jeg ikke bliver genvalgt til Folketinget, ser jeg stadig mig selv arbejde med politik på en eller anden måde.

Fakta
Kaare Dybvad
født 5. august 1984 i Holbæk.

Medlemsperiode
Kandidat for Socialdemokratiet i Holbækkredsen fra 2010.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds siden den 18. juni 2015.

Uddannelse og erhverv
Han er uddannet cand.scient i geografi og geoinformatik fra Københavns Universitet og har forinden sin politiske karriere blandt andet været projektchef for videnprojekter i Væksthus Sjælland, projektleder i Væksthus Sjælland og underviser på Institut for Geografi og Geologi på Københavns Universitet.

Kaare Dybvad er Socialdemokratiets boligordfører.

- Fakta fra ft.dk

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Det må være den aftale, vi lige har lavet på andelsboligområdet. Den sikrer, at priserne på andelsboligerne ikke stiger for meget i pris, så de stadig bliver holdt på et niveau, som folk stadig kan betale. Jeg er jo boligordfører, så det er enormt vigtigt for mig, at der er boliger, som er til at betale i de store byer. Derfor betyder den her aftale rigtig meget for mig.

Hvad er din bedste juletradition?
At trække stikket i dagene mellem jul og nytår. Hvor jeg bare nyder at bruge tid med min familie, gå ture i skoven og læse bøger. Det er jo ikke en tradition i hård forstand, men jeg ser virkelig frem til de dage i julen, hvor der ikke er nogen, der ringer, og vi ikke skal noget og derfor bare har fri.

Jeg nyder mit barns fascination af juletræet og gaverne. Det er lidt et lyspunkt ved julen og noget jeg glæder mig til.

Kaare Dybvad
Medlem af Folketinget (S)

Hvad gør du for at koble af?
Jeg spiller ofte computerspil for at rense hovedet og lave noget, der er helt anderledes, end det jeg laver til hverdag. Det er nok lidt nørdet. Det lyder bedre at sige, at man laver en ironman, men computerspil har altid kunne få mig ned i gear.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Det må nok blive Ikke efter bogen, en gammel debatbog, som er skrevet af Kristen Helveg Petersen (B), Aage Damgaard og Tørk Haxthausen. Det var virkelig en oplevelse. Jeg fik den faktisk tilsendt, efter jeg udgav min bog ’De lærdes tyranni" fra Skagens Byting. Jeg synes, der står utrolig mange kloge ting i den bog, som stadig er aktuelle 30 år efter.

Har du en yndlings tv-serie?
Ja, DR's Edderkoppen tilbage fra år 2000 er jeg rigtig glad for. Den handler om Edderkoppesagen, som foregik efter krigen, og blandt andet omfattede sortbørshandel og nogle af de forbrydelser, der foregik under besættelsen. Det er virkelig en stjernebesætning med Stine Stengade og Lars Mikkelsen som to af de bedste.

Har du et motto?
Jeg har taget et fra Hans Scherfig, der hedder, at hvis man gør noget for at have noget at falde tilbage på, så ender man som regel også med at gøre det. Det, har jeg egentlig altid syntes, var et godt udtryk. At man skal gøre det, man vil, og at man ikke skal gøre noget, bare for at have noget at falde tilbage på. For så ender man med at droppe det, man egentlig gerne ville til at starte med.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?
Det bedste, der skete, var, at jeg var med til at sætte gang i en debat i foråret med udgivelsen af min bog om uddannelsessystemet og de prioriteringer, der ligger der. Jeg synes, det var rigtig fint at få udfordret nogle af de forestillinger, der var, og samtidig få nogle kvalificerede folk til at tage stilling til det. Også selvom de ikke alle sammen var enige med mig.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?
Jeg nyder mit barns fascination af juletræet og gaverne. Det er lidt et lyspunkt ved julen, og noget jeg glæder mig til. Det var hyggeligt nok at holde jul, før jeg blev forælder, men det giver lige lidt ekstra, at det betyder noget for ham. Det gør ligesom begivenheden større, og det er dermed også noget, jeg ser frem til.

Hvad ser du mest frem til i 2018?
På den politiske front er der ingen revolutioner i kalenderen. Vi får jo nok ikke et valg i 2018, så det må blive, at vi skal til VM i fodbold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00