Julekalender: Nordqvist synes åbningsdebatten om burkaer var mystisk

22. DECEMBER: Rasmus Nordqvist (ALT) gik all in i politik på grund af klimaspørgsmålet. Han var træt af at tale om problemerne, og ville i stedet handle. Nu skal han ligesom sine inspirationskilder formå at arbejde i og udenfor systemet.

Bag dagens kalenderlåge er Rasmus Nordqvist fra Alternativet. I 2018 ser han frem til videre forhandlinger om Parisaftalen og medieforliget. <br>
Bag dagens kalenderlåge er Rasmus Nordqvist fra Alternativet. I 2018 ser han frem til videre forhandlinger om Parisaftalen og medieforliget.
Foto: Katja Holm/Altinget
Ninna Gøbel Rønberg

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg havde lyst til at skabe forandring. Jeg syntes, at vi skulle have et andet samfund og det, der fik mig til at gå all-in, var helt klart klimadagsordenen. De forandringer, der skal til, er så grundlæggende, at jeg blev nødt til at engagere mig. Det er ikke nok bare at tale om det.

Men jeg har altid været politisk aktivt. Jeg har lavet fagpolitik, dengang jeg var i modebranchen, og har altid blandet mig.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Rasmus Nordqvist, født 18. juli 1975 i København.

Han har en bachelor i design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Efter endt uddannelse var han international brand manager ved Bitte Kai Rand. Og senere underviste han på Designskolen Kolding og Esmod Berlin.

Han blev valgt ind i folketinget for Alternativet i Sjællands Storkreds i 2015.

Han er EU-ordfører, Forsvarsordfører, Fredsordfører, Idrætsordfører, Klimaordfører, Kulturordfører, Medieordfører, Udenrigsordfører og LGBTQI-ordfører



Kilde: ft.dk

Dybest set bliver jeg inspireret af folk, der handler. Efter at have læst Winni Mandelas bog, tænkte jeg 'hold da kæft, kan man kæmpe så meget' og hvor får man 'det der' fra. Af nulevende politikere er jeg inspireret af Margot Wallström, den svenske socialdemokratiske udenrigsminister. Hun arbejder både politisk og diplomatisk, men samtidig har hun bibeholdt noget aktivistisk i sin stemme.  

Også Barcelonas borgmester Ada Colau, der er valgt på en borgerbevægelse og nu pludselig er borgmester, er en del af systemet, men formår stadig at holde sin aktivistiske stemme. Begge politikere formår både at arbejde i systemet og udenfor systemet.

Det er nok mere en juletradition, at ikke én juleaften er ens. Nogle år har jeg siddet alene og drukket et glas rødvin i badekarret.

Rasmus Nordqvist
Folketingsmedlem, Alternativet

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg suger tit til mig, når Holger K. (SF) og Mogens Lykketoft (S) taler om udenrigspolitik. De kender til mange sammenhænge og har andre referencer, som os, der er kommet ind senere, ikke kender til. Martin Lidegaard (R) er også en dygtig politiker. 

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, det tror jeg helt sikkert. Men jeg tror ikke, at jeg vil være i politik resten af mit liv. I min optik er det noget, man er i en periode. Politik er jo en boble, og derfor skal man være med, mens man føler, man gør en forskel, men ikke så lang tid, så man mister forbindelsen til verden udenfor Christiansborg.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Der er rigtig mange forlig, som vi ikke er med i og som vi ikke kan få lov at tiltræde, fordi aftalepartierne ikke ønsker det. Men jeg var med til at lave aftalen om Det Kongelige Teater, som faldt heldigt ud. Vi skulle lave en god aftale inden for finanslovens rammer og stadig skabe stor frihed til de ansatte, så vi ikke detailplanlægger. Selvom det var svært, så lykkedes det ret godt.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg har en vigtig december-tradition, som ikke rigtigt har noget med jul at gøre. Jeg forsøger altid at se lysene blive tændt på World AIDS Day 1. december. Her mindes man dem, som er døde af HIV eller AIDS. Ellers har jeg faktisk ikke rigtig en fast juletradition. Det er nok mere en “tradition”, at ikke én juleaften er ens.

Nogle år har jeg siddet alene og drukket et glas rødvin i badekarret, sidste år var jeg i Paris med min mand og i år skal min mand og jeg holde ved min mor. 

Hvad gør du for at koble af?

Jeg er i mit sommerhus. Der kan man sove i stilhed og i total mørke. Jeg kan også bare sidde og kigge ud i luften og drikke min kop kaffe. Her skal jeg ingenting.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Den sidste bog, jeg har læst, hedder "Hvad skal vi svare?" og handler om klimakrisen. Den er ret hardcore i beskeden og handler om, hvad vi skal svare til vores børn og børnebørn, hvis vi ikke gør noget ved den. Men ellers er jeg ret dårlig til at læse skønlitteratur og læser kun digte, hvis jeg skal koble af med læsning. Formatet er kort og man kan være i et digt på en anden måde.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg har mange. Altså det sidste år er der især to. SKAM synes jeg var fuldstændig fabelagtig. Og en australsk serie, som hedder Please Like Me. Den er også helt fantastisk. I begge serier kommer man til at lære personerne på en meget udømmende og ligefrem måde.

Har du et motto?

Nææh, det har jeg faktisk slet ikke.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Vi har haft nogle dybt mystiske debatter blandt andet åbningsdebatten, som kom til at handle om burkaer. Et andet eksempel er loven om utryghedsskabende tiggeri. Selvom flere pegede på, at det var en symbol-lov, så skulle alle pludselig indkaldes uden for åbning til folketingssamling, fordi det nu var den vigtigste lov.

Og ud fra min politiske overbevisning og når jeg kigger rundt i verden, er der så mange større problemer at fokusere på.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

Jeg ser frem til efterårets forhandlinger om, hvordan vi overhovedet skal implementere Paris-aftalen (COP21), som jo bare er en ramme. Jeg glæder mig også til medieforhandlingerne i løbet af foråret.

Dokumentation

Altingets julekalender

Altinget bringer hver dag indtil jul et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Alternativets Rasmus Nordqvist.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00