Julekalender: Carl Holst kryber i skjul mellem jul og nytår

24. DECEMBER: Venstres Carl Holst har altid været samfundsengageret. Han beundrer de politiske modstandere, som formår at holde fokus på bolden. Og så har han endnu ikke oplevet en serie, der overgår Matador. Mød ham bag dagens låge.

Bag dagens låge gemmer Venstres Carl Holst sig. Han har altid været engageret i samfundsforhold og har en lang politisk karriere bag sig. Lær ham bedre at kende her.
Bag dagens låge gemmer Venstres Carl Holst sig. Han har altid været engageret i samfundsforhold og har en lang politisk karriere bag sig. Lær ham bedre at kende her.Foto: Katja Holm/Altinget
Martin Lyngbæk Olsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Det ene tog det andet. Jeg har altid været aktiv i det frivillige Danmark og har oplevet engagerede samfundsdebatter gennem min opvækst på en højskole. I 8. klasse var jeg med til sammen med andre at lave en underskriftindsamling for at få en lysregulering i krydset i Rødding, fordi der var sket en alvorlig ulykke. Senere så meldte jeg mig ind i Venstres Ungdom op til kommunalvalget i 1985.

Det har været naturligt at være engageret, men ikke nødvendigvis politisk engageret som partipolitisk, men samfundsengageret.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Carl Holst er født 29. april 1970 i Rødding. 

Han har siddet i Folketinget for Venstre siden 18. juni 2015, hvor han blev valgt i Sydjyllands Storkreds. 

Carl Holst er tidligere forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde. I dag er han Venstres Familie-, Social-, Kirke-, Kommunal- samt Råstofs- og undergrundsordfører. 

Carl Holst er uddannet lærer. Han er tidligere formand for Venstres Ungdom fra 1993 til 1995. Han har siddet i Sønderjyllands Amtsråd og har tidligere været Amtsborgmester i Sønderjyllands Amt fra 2000 til 2006 og Regionsrådsformand i Region Syddanmark fra 2006 til 2015. 

Han har været formand for Team Danmark fra 2004 til 2012 og været næstformand i Danske Regioner fra 2010 til 2015. 

- Fakta fra ft.dk

Jeg vil ikke sige, at der er én politiker, der har været en særlig inspiration for mig, men der har været noget fra en række politikere, hvor jeg har taget lidt hist og her. Det er særligt Uffe Ellemann-Jensens (V) udsyn kombineret med andres lokale forankring. Jeg har i mine første mange år i politik været i regionalpolitik for at være regionalt forankret, fordi det var dér, mit blik var.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg oplever, at både Jacob Mark (SF) og Mattias Tesfaye (S) har en politisk dialogform, hvor man holder sig til sagen, og ikke ser det som en målsætning, at man med 140 tegn kan være i stand til at gå efter manden, men holder fokus på bolden. Det glæder mig. 

Carl Holst
MF (V)

Jeg har respekt for alle mine politiske modstandere. Jeg oplever, at både Jacob Mark (SF) og Mattias Tesfaye (S) har en politisk dialogform, hvor man holder sig til sagen og ikke ser det som en målsætning, at man med 140 tegn kan være i stand til at gå efter manden, men holder fokus på bolden. Det glæder mig. De holder kursen, gør det ordentligt, lytter ordentligt og reflekterer ordentligt.

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg vil i hvert fald være en del af det, der var min tilgang, nemlig at være engageret i samfundet på den ene eller anden måde.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Når man har været 15 år som enten amtsborgmester eller regionsrådsformand, har man det store privilegium at være med i små sager, som måske har stor betydning, og i store sager, som folk måske i dag bedre har blik for, hvilken effekt som de har haft.

Jeg har været med til at lave motorvej fra Sønderborg til Kliplev. Jeg har været med til at skabe fundamentet for det, der hedder Sønderjysk Elitesport. På den måde har jeg haft en vis form for stor glæde af at opleve en mangfoldighed i sager, hvor jeg har været med til at give mit bidrag.

Hvad er din bedste juletradition?

Vi har masser af juletraditioner, men primært den at vi fra 1. juledag og indtil 30. december tager væk - enten i sommerhus eller afskærmer os derhjemme - fordi vi ikke ønsker, at julen skal bruges til at gå fra det ene til det andet til det tredje, så man får stress, men julen i stedet bruges til, at man virkelig mærker hinanden.

Hvad gør du for at koble af?

Det gør jeg ved at gå eller løbe en tur eller læse en bog eller ved at være sammen med min familie og gode venner.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er nået en alder, hvor jeg er begyndt at genlæse bøger og kan se på noterne, at der er ting, jeg bedre forstår i dag, end da jeg læste dem første gang. I år har jeg genlæst Ofrets Århundrede af Henrik Jensen.

Lige nu er jeg i gang med Knud Aarups nye bog Fra udenforskab til fællesskab – seks bud på et bedre velfærdssamfund samt Ove Korsgaards bog N.F.S Grundtvig.

Har du en yndlings-tv-serie?

Jeg har oplevet mange gode tv-serier, men jeg har ikke oplevet den, der slår Matador. Den giver en god indsigt i en historisk periode, hvor udgangspunktet var forskellige mennesker i forskellige samfundsklasser.

Har du et motto?

Jeg ved ikke om, jeg har et motto, men jeg prøver at indgyde til mine børn, at livet ikke skal være en slutspurt. Det skal være sjovt, og de, der altid tager sorgerne på forskud, risikerer at få dem to gange, så lad vær med det.

Det er noget, jeg altid har forsøgt at efterleve, og i perioder har jeg også haft brug for at sige det til mig selv.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Det er et svært spørgsmål, for der er sket mange gode ting. Politisk har jeg for eksempel været med ved forhandlingsbordet om Den Forberedende Grunduddannelse. Reformen har egentlig ikke fået så meget omtale, og det er ærgerligt, fordi den virkelig vil løfte den store gruppe af unge, der ikke har fået sig en uddannelse eller risikerer aldrig at få en.

Jeg forhandlede også satspuljen på socialområdet, hvor vi markant styrker civilsamfundet og hjemløseområdet – og snart skal jeg i gang med forhandlingerne om ungdomskriminalitet.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg har altid glædet mig til julen - for det hele, for det religiøse budskab, samværet, nærheden, nærværet. Og så synes jeg, vi er gode til ikke at få julestress.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

Et godt år med livsglæde og virkelyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00