Julekalender: Christian Rabjerg glæder sig til at trække det politiske stik i julen

JULEKALENDER: Politik er det første, han tænker på om morgenen - og det sidste, når han går i seng. Der kommer dog noget vigtigere for Christian Rabjerg Madsen (S), når han i februar bliver forælder. Mød ham bag dagens låge.

For Christian Rabjerg Madsen (S) er det bedste ved julen, at man får tid til at være sammen med dem, man holder af.
For Christian Rabjerg Madsen (S) er det bedste ved julen, at man får tid til at være sammen med dem, man holder af.Foto: Katja Holm/Altinget
Ellen Pedersen

Hvorfor gik du ind i politik?

Helt grundlæggende for at gøre en forskel for mennesker, som trænger til en stemme. Uanset om man taler socialpolitik,miljøpolitik eller omfordeling, så har alle de forkerte hensyn så enormt mange penge bag sig. Der er behov for nogen, som går til tingene med en lidt større retfærdighedsfornemmelse.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Der er mange. De, som virkelig har lavet nogle grundlæggende ændringer i vores samfund, er jo dem, der har været med til at bygge vores velfærdsstat op. Det kan være sådan nogle som Jens Otto Krag og H. C. Hansen – de er store inspirationskilder.

Fakta
Christian Rabjerg Madsen er født 24. marts 1986 i Silkeborg.

Han er uddannet Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2012 og har været Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds siden 18. juni 2015.

Kilde: ft.dk

En af dem, som jeg selv har haft noget at gøre med, er en som Svend Auken. De politikere, som får redefineret, hvordan vi tænker og taler om tingene, kan få indflydelse ud over deres egen tid. Sådan en politiker var Svend Auken.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har masser af motivation nu, og hvis den motivation fortsætter, så håber jeg også, at jeg er i politik om fem år.

Christian Rabjerg Madsen
MF, Socialdemokratiet

Der er mange gode politikere - også politikere, som mener noget andet end mig. En politiker som Mette Abildgaard, som jeg arbejder tæt sammen med og har haft flere forhandlingsforløb med, har jeg stor respekt for.

Er du stadig i politik om fem år?

I politik kan det meget hurtigt være slut. Man siger, at alle politiske karrierer ender med tragedie, fordi det typisk ender med, at man bliver smidt ud af vælgerne. Det er et grundvilkår, hvis man gerne vil være i politik. Jeg har masser af motivation nu, og hvis den motivation fortsætter, så håber jeg også, at jeg er i politik om fem år.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Den brede aftale vi lavede om kemikaliestrategien. Her sættes mere end 30 millioner kroner af til forskning i hormonforstyrrende stoffer for at opbygge mere viden, så vi kan sikre, at gravide ikke bliver udsat for eksempelvis fthalater og farlig kemi, som kan gives videre til deres ufødte børn. Med aftalen sætter vi hårdere ind over for skadelig kemi. Det er en meget stor tilfredsstillelse.

Hvad er din bedste juletradition?

Det bedste ved julen er, at man får tid til at være sammen med dem, man holder af – min kone, mine forældre og familien. Når man er i politik, så går rigtig meget af ens tid jo med det politiske. Det er det første, man tænker på om morgenen - og det sidste, når man går i seng. Det bedste ved julen er klart, at der lige bliver skruet en smule ned, og at man får tid til at tænke på nogle andre ting.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg prøver at løbe mange gange om ugen, fordi jeg synes, det renser hjernen. Og hvis jeg har rigtig god tid, kører jeg en tur på motorcykel. Der er en frihed i at køre motorcykel, og man kommer ud i naturen og den slags .

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Med risiko for at lyde som en politisk nørd, har Poul Smidts biografi 'Viggo Kampmann’' gjort størst indtryk på mig. Den viser på den ene side en politiker, som præsterer helt ud over det sædvanlige, og på den anden et menneske, som lider af psykiske sygdomme, har et galoperende overforbrug af alkohol og på privatfronten lever et ulykkeligt liv. En meget, meget underholdende bog og også lidt trist.

Har du en yndlings-tv-serie?

Jeg har mange. Jeg har lige set Herrens Veje. Den var ret god. Jeg synes næsten altid, DR's dramaserier er virkelig gode. Og så synes jeg, at første sæson af True Detective, som er en politiserie, der foregår i sydstaterne, var sindssygt god.

Har du et motto?

Jeg synes, man skal passe på med mottoer, hvis ikke man er i stand til at leve op til dem. Anders Fogh sagde engang de her berømte ord med 'ikke en fugl, ikke en fisk har fået det værre'. Og jeg synes, at der er en lige linje fra dét motto og så til det, som Venstre i øjeblikket kalder 'grøn realisme'. Jeg synes desværre, den nuværende borgerlige regering bruger meget tid på at forsøge at fremstille og brande sig selv som grønne, men jeg synes, deres politik halter enormt meget efter.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Det er helt klart, at min hustru er blevet gravid. Det gør pludselig politik mindre vigtigt. Det bliver helt sikkert tidskrævende og bøvlet, men også fantastisk dejligt.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig mest til at få tid til at løbe en tur og være sammen med familien og læse en bog, som ikke har noget med politik at gøre. At koble af fra det politiske i nogle dage er bare super sundt. Én ting er, at det er rart og afstressende, men det er også enormt produktivt ikke at foretage sig noget. Man kommer tilbage med nye perspektiver og ideer. Hvis man gerne vil være effektiv, skal man huske at holde fri en gang imellem, og det er julen en god anledning til.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

På den personlige front glæder jeg mig enormt meget til at blive forælder i februar. Og så er der meget, der tyder på nu, at det kunne blive et valgår. Det er jo også meget interessant som politiker. På den politiske front kommer vi til at forhandle om cirkulær økonomi, sprøjtegiftsafgifter og formentlig også plastik. Så det er nogle store miljødagsordner, vi skal have fat i i 2018. Der glæder jeg mig til at kæmpe for at trække regeringen i en grøn retning – det har regeringen brug for.

Dokumentation

Altingets julekalender

Altinget bringer hver dag indtil jul et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00